- Arefe Ve Müzdelifede Vakfenin Yapılışı

Adsense kodları


Arefe Ve Müzdelifede Vakfenin Yapılışı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Fri 28 October 2011, 04:41 pm GMT +0200
53. Arefe Ve Müzdelifede Vakfenin Yapılışı


166. imam Malik'ten: Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: «Arafat'ın her yerinde vakfe yapılabilir, ancak Urane vadi­sinden yukarı çıkın. Müzdelife'nin de her tarafında vakfe yapılabilir, yalnız Batn-ı  Muhassir'de durmayın.»[112]
 
167. »Abdullah b. Züheyr'den: Bilmiş olun ki Urane vadisi ha­riç Arafat'ın her yerinde vakfe yapılabilir. Batn-ı Muhassir hariç müzdelife'nin de her yerinde vakfe yapılabilir.
îmam Malik bu konuda şöyle der: Allah Teâlâ ayet- kerimede: «Hacda kadınlarla refes  cinsî münasebet,  füsuk putlara kurban ve cidalicedelleşme yoktur.»[113] buyurmaktadır. Allahu a'lem, bu ayeti kerimede geçen refes kelimesi cinsî münasebet olarak, füsuk kelimesi putlara kurban kesme olarak şu ayeti keri­melerde geçmektedir:
«— Oruç tuttuğunuz günlerin geceleri kadınlarınıza yaklaşmanız (refes) size helâl kılındı.»[114]
«Veya Allah'tan başkası için ihrama girip kurban kes­mek (fısk)...»
Hacda Cidal'e gelince, cahiliyye devrinde Kureyşliler Muzdelife'deki Kuzah'da, diğer Araplar ve başkaları ise Arafatta durur, Kureyş: «Biz daha doğru yoldayız,» Araplar ve diğerleri: «Biz daha doğru yoldayız!» diye mücadele ederlerdi. Bunun için Cenab-ı Al­lah şu ayeti inzal buyurdu:
«— Her ümmet için kendisiyle amel ettikleri bir şeriat kıldık. Onun için bu konuda seninle niza yapmasınlar. Sen onları rabbine çağır, çünkü sen en doğru yoldasın.»[115]
Bu ayette sözü edilen (niza') cidaldir. Ben bunu ehl-i ilimden işittim.



[112] Müslim (Hacc, 15/149) ile mevsul olarak yer almıştır.
[113] Bakara, 2/197.
[114] Bakara, 2/187.
[115] Maide, 5/48.