- Arapça Vakit İdaresi

Adsense kodları


Arapça Vakit İdaresi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Mon 28 December 2009, 01:12 am GMT +0200
İDARETÜL VAKT metninin tercümesi


Bütün aileler bir saati altmış dk olarak sayarlar.  Ve bir günüde 24 saat olarak sayarlar. Ve bir haftayıda  7 gün olarak dayarlar. Bununla beraber bazen başarırlı bir aile buluruz,bu ailenin vakti vardır hedeflerini gerçekleştirmek için, bu aile vaktinden yararlanır ,ibadetlerini kolaylıkla yapar.
Bir başka aile ise saatin akrep ve yelkovanının peşinden koşmak bu aileyi yormuştur bu aile ne sakin bir şekilde yaşamaktadır ve nede istediklerini gerçekleştirebilmektedir, ve bu aile nede hayatından istifade edebilmektedir,nede ibadetlerini istedikleri gibi yapamamaktadırlar.
 
İki aile arasındaki farka gelince birinci aile vaktin öneminin idrakindedir ve  vakti nasıl idare edeceğini de öğrenmiştir. Diğer ailede ise bu durum yoktur. -Hadisi şerif-

Kim sağlığnı boş vaktini Allahü tealanın rızası doğrultusunda kullanırsa ve rasulune iteat noktasında kullanırsa o kimse kendisine gıpta edilen bir kişidir. Kimde sağlığını ve boş vaktini Allahü tealaya isyan noktasında ve rasulüne isyan noktasında kullanırsa o da aldanmış bir insandır. Çünkü sağlığın peşinden hastalık gelir,boş vaktin hemen peşinden de meşguliyet gelir.


Batıda denir ki( times is Money ) vakit nakittir. Hasen rahimehullah şöyle demektedir “
Ben bir takım topluluklar gördüm onlardan biri ömrü konusunda para konusundan daha cimriydi bunun sebebi şudur bu kimse biliyordu ki ömür zayi olursa geçip gider yerinede bir  başka şey konulamaz, paraysa bir gün giderse başka bir gün gelir.
Burada görüyoruz ki vakit paraya denk değil aksine ondan daha değerlidir . büyük sahabi
Abdullah ibni mesud r.a  de şöyle demektedir . “ güneşi batan ömrüm azalan ama ibadetim amelim artmayan bir güne üzüldüğüm pişman olduğum gibi hiçbir şeye pişman olmadım”

Vakit idaresi bir beceridir bizler anne baba olarak bunu uygulamamız ve çoçuklarımıza da öğretmemiz gerekir. Eğer biz ikinci çeşit ailelerden olursak kaybettiğimiz vakti telafi etmeye çalışırız ve bu durumda da hatalı yolları uygularız. Saha az çeşitte hızlı yemek gibi araba kullanırken hızlı kullanmak gibi hayatımızda dinlenmeye eğlenmeye daha az zaman ayırmak gibi ve ibadetlerimizde eksik davranmak gibi bütün bunların olumsuz tesirleri vardır kişisel ve aile hayatımıza.

Soru : zamanımızı en iyi verimli şekilde nasıl kullanıyoruz?vakti bilinçli kullanmanın manası nedir?
O yollar ve vesileler kişiye hedeflerini gerçekleştirmede yardımcı olur, hedeflerimiz isteklerimiz arasındaki dengeyi kurmaktır. Vakti bilinçli kullanmada uzmanlar bize şunu haber veriyor vakti verimli kullanırsak işlerimize üretim artar. Vakit idaresini doğru yapmaya çalışan anne babalar  ibadetlerinde ve işlerinde daha ihlaslı olurlar , ailevi işlerini yerine getirirler, bazı vakitlerde dinlenirler, onlar işleri ve arzu-istekleri arasında dengeyi  kurarlar.



Günlük vazifelerine ve faaliyetlerine ne kadar zaman ayırıyorsun?

Suale cevabtan önce idaretül vakitin tatbikatına başla, hafta boyunca yaptığın faaliyetleri günlük yazmalısın, bu faaliyet  boş zamanını değerlendirir(ne kadar zamanını alır)  aşağıdaki gibi olması tercih edilir.

1  önündeki listeye bak, sana faydası basit olan ,vaktinin çoğunu kaplayan işleri araştır: televizyonun karşısında uzun zaman oturmak gibi, telefonda uzun müddet konuşmak gibi,yahut mekanın genişliğinden çoçukların dağılmış oyuncaklarını toplayıp düzenleyip yerine koymak, zamanın unutma endişe içinde zamanı kaybetmek mümkündür.

2 vaktini kullanırken önceliği senin için zaruri olan işlerde kullan,namaz ve ibadetler gibi, sağlığınla meşgül olmak, bozulan eşyaları tamir etmek, masraflarını ödemek, vazifelerini yerine getirmek gibi.

3 ikinci derecede önemlilik arzeden işlerle ilgilen ailenin geleceği, ailenle geçireceğin vakit gibi,ve çocukların eğitimiyle geçirdiğin vakit, işini şahsını ilgilendiren konulara vakit ayırmak gibi.

4 vaktin çok olduğu zaman bazı işleri erteleyebilirsin, mesela öyle işler ki başkaları senden yapmanı istiyor, onların o işi yapmaya güçleri yettiği halde  tembellikleri o işi yapmaya engel oluyor.

Evde vaktin  verimli kullanılması için sorular:

1 günlük program yap, program kolay olsun, ailene karşı genel soru sorma mesela “bu gün ne istiyorsunuz. Bilakis  o soruda iki seçenek yap, programda mümkün olduğunca   her şey için belirli zaman koy , aleyhine olan şeylere zamanını ayırmayı azalt  o işler ki sana faydası dokunmaz, dünya ve ahret için olsun aynıdır.

2 işlerini zamanında yap, işlerinle beraber günlük meydana işleri geriye bırakma, oturma odasının düzenlenmesi gibi, çocukların oyuncaklarının veya kitaplarının kaldırılması gibi, senin o işleri geciktirmen fazladan zamanını alacaktır.

3  mümkün olduğunca programa işleyişine özen göster, fakat rehavete kapılıp gücünü kaybetme iradenin dışında harici sebeblerden  dolayı bütün bunları gerçekleştiremezsen, sebeblerden ders al.                   

4  dinlenme vakitlerini planla,(geçmiş)  hafta sonu tatili için onada  daima planın olsun

5 günlük işler için haftalık liste yap, ve ailenin ihtiyaçları içinde liste yap, bu iş ailen için daha fazla zaman ayırmanı sağlar.   

6  ailede herkes için özel uyarılar yap , onların itirazlarını yerine getirme, velakin namazlarına dikkat et, onları uyanık tut, gaflete daldıklarında cezalandırılacaklarını idrak etsinler.

7 evdeki işini tamamlayacağın zaman belirli bir vakit koy ve ona önem göster.                 

8 hafta boyunca senin yapman gereken günlük önemli işleri liste yap, kendine zaman ayırmayı unutma.

9 aile fertlerinden her bir şahıs  için ayırdığın vakitlere önem ver, beraber yapacağınız işlerde mesela: beraber konuşmak gibi,özel hobiler gibi,bir yeri ziyaret gibi.

10 iki işi bir arada yapma durumu varsa bunu yap ,(yada efal olanı) telefonda konuşma esnasında (tavilenin) düzenlenmesi gibi, veya evin düzenlenmesi esnasında mühim bir kaset dinlenmek gibi.

11 ailenin ataletine  dikkat et, uyku saatine dikkat et, maksat hasıl olsun.

12 münakaşalara ayırdığın vakti azalt , mesela: anne ile çocuk arasındaki elbise dağınıklığı münakaşası gibi,  yemeği beğenmeme gibi, özel bir iş yapmayı istemesi gibi, basit bir liste ile bu şeyleri sonlandırmak mümkündür, haftanın herhangi bir gününde ona müsaade eder böylece diğer günleri düzenlemiş olursun


rümeysa.
Sun 24 October 2010, 04:47 pm GMT +0200
Paylaşım için teşekkürler...

hafiz_zümra
Mon 1 November 2010, 03:54 pm GMT +0200
Rabbim ömrünüzü hayrla doldursun..

Salihalp
Mon 1 November 2010, 04:18 pm GMT +0200
Rabbim ömrünüzü hayrla doldursun..
kardeşimiz için edilmiş duaya yürekten Amin...

Nevin23
Wed 3 November 2010, 10:37 pm GMT +0200
allah razı olsun ne güsel böyle hayırlı şeylere vesile oluyorsunuz. rabbim mükafatın en büyügünü ahirette versin insallah :)

atakan2750
Thu 4 November 2010, 06:37 am GMT +0200
emeginiz için sağolun.Mevla sizi hayırla mükafatlandırsın.

ahmett
Tue 30 November 2010, 01:45 pm GMT +0200
sa. kardeşler benim arapça ödevim de gazze ile ilgili bir şeyler yazıyor .  bunu bilen varsa tercemesini yapabilirmi teşekkurler .

ruveyda-80
Fri 17 December 2010, 06:33 am GMT +0200
şuan sabah ezanlar okunuyorken bu siteyi hazırlayanlardan arapçaya yardımlarından dolayı reyyan hocamızdan ve tüm soruları paylaşan arkadaşlardan Allah razı olsun ALLAH İŞLERİNİ BİZİM İŞLERİMİZİ KOLAYLAŞTIRDIĞI GİBİ KOLAYLAŞTIRSIN CENNETTE PEYGAMBERİMİZE KOMŞU EYLESİN !internet kesik olduğundan dolayı sınava çok geç çalışmaya başlayabildim güya çok iyi çalışayım bütün sınavlar bitsin sınav sitresim kalmasın diye arapçayı sona bıraktım öyle aksilikler çıktıki kaldı son güne İNŞAALLAHpaylaştığınız sorulardan çıkar ilahiyat önlisansta arapçam türk dilinden daha iyidi 75 87 93 gibi bu sene İNŞAALLAH kalmam arapçadan zaten parayı bimbir zorlukla yatırdık ....RABBİM hepimizi muaffak eylesin birbirimize dua edelim .............