müzzemmil
Wed 14 September 2011, 08:44 pm GMT +0200
Arapça Olan Ve Olmayan Peygamber İsimleri
Cevalikîye göre, Peygamber isimlerinden yalnız, Adem, Salih, Şuayib ve Muhammed kelimeleri Arapçadır, diğerleri ise Arapça değillerdir. Nitekim İbni Abbas da “Edim» den (yeryüzü toprağından) yaratıldığı için Hz. Âdeme “Âdem» ismi verilmiştir, der. Görülüyor ki Âdem ismi, Arapçada “Edim» kökündendir.
Sa'lebî ise, Süryanîcede toprağa “Adam» denir der. Şu ifadesiyle bu âlim, Âdem isminin Süryanîce olduğunu söylemek ister.
Nevfişşamî ve Sa'lıbî, Salih Peygamberin Arap kavmine mensup olduğunu yazarlar. Sa'lebî ayni zamanda, Salih Peygamberin, Hicazla Şam arasında kavmiyle yaşadığını, babasının Ubeyd, dedesinin Esyed olduğunu 58 yaşındayken Mekkede vefat ettiğini de yazar.
Nevevînin “Tehzib» inde, Şuayib Peygamberin babasının Mikâil, dedesinin Yüşcen, 2. dedesinin Medyen, 3. dedesinin ise Hz. İbrahim (a.s). olduğu, Medyen ve Eyke ümmetlerine peygamber gönderildiği, ömrünün sonuna doğru kör oldunğu bildirilir. [852]
Şuayib kelimesinin Arapçada, kabilenin bir kolu demek olan “Şa'b» kökünden geldiği de ortadayken, Arapça olduğunda şüphe kalmaz.
Hz. Muhammed (a.s.) ait İsmi Şerifin Arapça olduğu esasen şüphesizdir. [853]
[852] El İtkan Fil Kur'an C. 2, S. 137, 138
[853] Ahmet Gürkan, Kur’an’ın Nasih Ve Mensuh Ayetleri, Yeni İlahiyat Kitabevi, Ankara, 1980: 274.