- Arafatta Vakfe

Adsense kodları


Arafatta Vakfe

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sun 12 August 2012, 01:31 pm GMT +0200
Arafat'ta Vakfe: [425]
 
Tanımı - Hükmü Ve Delili:

Vakfe, sözlük manasıyla “durmak, duruş” demektir. Hac de­yimi olarak vakfe, “Mekke yanındaki Arafat dağında bir müddet durmaya verilen addır.” Arafat'ta vakfe, haccın birinci ve belli zamanı olan rüknüdür. Bu sebeple, vakfe terkedilirse hac bâtıl olur.

Arafat'ta vakfenin haccın bir rüknü olduğu, “Arafat'tan indi­ğinizde, Allah'ı Meş'ar-i Haram olan Müzdelife'de anın” [426] âyetiyle sabittir.

Cennet'ten kovulduklarından sonra dünyaya düşüşlerinde Hz. Adem'le Hz. Havva birbirinin izini kaybetmişlerdi. Uzun ara­malardan sonra Allah'ın lütfuyla nihayet Arafat'ta birbirlerine rastladılar ve buluştular. Cennet'te iken işledikleri günahtan doğan pişmanlıklarını ifadeyle Allah'a şükranlarını arzettiler. Onların birer torunu olarak bize pek tabiî olarak yakışan, bizim de af diîememizdir. Zaten, haccın farz kılınmasından beri şükran makamında, Hz. Adem ve Hz. Havva'nın nesilleri Allah'a yönelirler, geçmişteki kusurlarının affını niyaz ve gelecekte yardımına dua etmek maksadıyla kendilerini unutmak ve ilahî huzurda yokoîmak için bir gayret sarfederler.

 
Şartları:

 

Vakfenin vaktinde yapılması, DM'e göre de şarttır. Bu şart dışında, Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, ibadete ehil olmak da gerekir, Malikî Mezhebi vakfeyi kendi iradesiyle yapmak şartını da benimser. Ahmed b. Hanbel'e göre, vakfe sırasında baygın olan, gelecek yıl haccı kaza eder. [427]

 

Şart
   

Hanefî
   

Şafiî
   

Malikî
   

Hanbelî

Vaktinde Yapmak
   

Şart
   

Ş
   

 
   

Ş

İbadete

Ehil Olmak
   

Deli
   


   

Ş
   


   

Ş

 

Sarhoş
   

 
   

 
   


   

 

 

Baygın
   


   

 
   

 
   

Ş

Kendi İradesi
   


   


   


   

 

 

Tablo 105: Arafat'ta Vakfenin Şartları

 
Yapılması:
 
Yeri:

 

Vakfenin yapılacağı yer, Arafat dağıdır; Bu yer dışında yapı­lan vakfeler hac işlemi olarak sahih olmaz.

Arafat'ta, Batnu Arene denen yerde, Hanefî Mezhebi’ye eş-Şafîî'ye göre vakfe yapılmaz, yapılırsa bu, vakfe yerine geçmez; Malik'e göre burada vakfe yapılırsa dem gerekir. [428]

 
Zamanı:

 

Vakfenin yapılması için zaruri vakit, “Zilhicce ayının doku­zuncu günü (kurban bayramının arefe günü) zevalden başlayıp, bayramın birinci günü fecri sadığın doğuşuna kadar devam eden” süredir. Henüz güneş batmadan Arafat'tan ayrılan dem keser.

Hanefî Mezhebine göre, vakfe için niyet, uykulu veya uyanık olmak vb. durumlar önemli değildir; bu süre içersinde Arafat'ta bu­lunanların bu duruşu vakfe için sahih olur. Şafiî Mezhebine göre, ibadete ehil olmak şarttır. [429]

 
Sûresi:
 
I. Farz Olan Süre:

 

Vakfenin farz olan süresi, yapılacağı zaman içinde, çok az da olsa bir müddet Arafat'ta bulunmaktır.

 

Farz                  Hanefî   Şafiî  Malikî  Hanbeliş

-------------------------------------------------------------

Mutlak duruş    Farz                 Farz     Farz

 

Tablo 106: Arafat'ta Vakfenin Farzı




[426] el-Bakara: 2/198.

[427] Ahmed b. Hanbel, age, s. 238, no: 886-888.

[428] İbn Rüşd, BM, c. I, s, 30.3; Mergınânî, age, c. I, s. 144; Kâsânî, BS, c. II, s. 125.

[429] İbn Kudame, age, c. III, s. 415; Mergınânî, age, c. I, s. 151; Serahsî, age, c. IV, s. 156; Şafiî, Umm, c. II, s. 166.