- Antandros'ta 12. dönem kazısı

Adsense kodları


Antandros'ta 12. dönem kazısı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
melek24
Sat 22 August 2009, 03:33 pm GMT +0200
Tarihe dünyanın ilk güzellik kraliçesi olan Afrodit'in seçildiği kent olan Antandros'ta 12. dönem kazılarına başlandı.


Aynı zamanda Paris'in Helena'yı kaçırıp Turva Savaşı'na sebep olduğu kentin kalıntıları gün yüzüne çıkartılıyor.

Yunan Mitolojisi'nde önemli bir yer tutan Antandos Antik Kenti'nde 12. dönem kazıları başladı.

Kazıya başkanlık yapan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürcan Polat, Truva Savaşı'nın tohumlarının Antandors kentinde Paris'in Helena'yı kaçırmasıyla atıldığını; şehrin bu yönden çok önemli bir antik değer kazandığını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Polat, "Antandros, Kaz Dağları'nın güneyinde, antik adı İda Dağı'dır. Kaz Dağları birçok efsaneye ve mitolojiye ev sahipliği yapmış bir dağdır. Bunlardan bazılarına bizim kazmış olduğumuz Antandros da ev sahipliği yapmıştır -ki bunların en önemlilerinden bir tanesi Truva Savaşı'nın tohumlarının atıldığı güzellik yarışmasıdır. Antik kaynaklardan Strabon bu güzellik yarışmasının Antandros'un hemen arkasında yer alan Aleksandrya Dağı'nda gerçekleştirildiğini bize anlatır. Afrodit de seçilmek üzere bu Aleksandrya Dağı'na gelmiştir ve bu olay sonrasında Paris'e Helena teklif edilir Afrodit tarafından ve Helena'yı kaçıran Paris de Turva Savaşı'na neden olur. Böyle önemli bir kenttir Antandros." dedi.

Polat, "Antandros'ta 2001 yılından bu yana kazı çalışmalarını sürdürmekteyiz. Kazı çalışmalarında bu sene 9. yılımız. Daha önce ortaya çıkarmaya başladığımız Nekropolis çalışmaları. Yamaç evler çalışması yerleşim sondajlarına ilaveten 2009 yılı çalışmalarında geçen sene kazı sezonunun sonunda izlerini bulduğumuz Helenistik döneme ait surun ortaya çıkarılmasına çalışacağız."

Polat, ayrıca, yaptıkları çalışmalarla dünyada bir ilke imza atacaklarına değinerek, "Geçen senelerde bir antik yol keşfetmiştik. Bu antik yolun her iki tarafı da mezarlık olarak kullanılmış. Biz çok kısa vadede değil; ama uzun vadede bu alanda antik dönemde insanlar bu yoldan geçerken mezarlıkta neleri görüyorlardı, nasıl bir manzara ile karşılaşıyorlardı bunu canlandırmayı hedefliyoruz. Böyle bir şeyi gerçekleştirdiğimizde dünyada bir ilki orijinal yerinde başarmış olacağız." dedi.

Polat, 24 kişilik ekiple gerçekleştirilen çalışmalara Öğretim Görevlisi Yasemin Polat, Kahraman Yağız, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal'ın da destek verdiğini ifade etti.