- Anne ile çocuğunu ayırarak satış

Adsense kodları


Anne ile çocuğunu ayırarak satış

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Mon 21 February 2011, 09:10 pm GMT +0200
5. Anne İle Çocuğunu Ayırarak Satış:


Anne ile çocuğunu birbirinden ayırmak da bu babtandır. Zira Peygam­ber (s.a.s) Efendimiz.

«Her kim ki, bir anne ve çocuğunu birbirinden ayırırsa, Cenâb-ı Allah kıyamet günü o kimse ile sevdiği kimseleri birbirinden ayırır» [101] buyurduğu için bütün ulema, çocuğu annesiz veya anneyi çocuksuz, olarak satmanın ha­ram olduğunda müttefik iseler de, bu satışın ne zaman caiz olduğu ve henüz caiz olmamışken yapılırsa bozulup bozulmadığı konusunda ihtilâf etmişler­dir, imam Mâlik'e göre bozulur. îmam Şâfıi ile imam Ebû Hanife ise, «Bo­zulmaz. Fakat satıcı ile alıcı günah işlemiş olurlar» demişlerdir.

Bu ihtilâfın sebebi, herhangi bir şey yasak edildiği zaman eğer ya­sak, o şeyin dışında bulunan bir sebebten dolayı olursa, o şeyin fasid olduğu­nu gerektirir mi, gerektirmez mi diye ihtilâf etmeleridir.

"Ne zaman caiz olur?" konusuna gelince: imam Mâlik «Çocuğun diş çı­kardığı zaman», İmam Şâfıi: «Yaşı yedi» veyahut «sekiz olunca caiz olur» demişlerdir. Evzâî de «On yaşını bitirmeden caiz olamaz. Çünkü çocuk on yaşını bitirinceye kadar annesine muhtaç olup kendi kendini idare edemez» demiştir. [102]



[101] Tirmizî, Buyu\ 12/52, no: 1283; Dârimî,

[102] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/207.