- Anlaşmayı yazıya dökmenin önemi

Adsense kodları


Anlaşmayı yazıya dökmenin önemi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 28 April 2012, 06:30 pm GMT +0200
Anlaşmayı yazıya dökmenin önemi

Mart 2007 18.SAYI

Rabbimiz (c.c), Bakara suresinde, yaptığımız her türlü anlaşmalarımızı yazmamızın ehemmiyeti hakkında bizleri uyarmaktadır. İlgili surede mealen, belli bir süre içinde karşılıklı bir borç ilişkisine girdiğimizde, borcumuzu ve anlaşma şeklimizi madde madde ve vade tarihi ile birlikte yazmamızı emreder. Bu anlaşmaları yazanın ve şahidin haklarının korunmasını, zarara uğratılmamasını buyurur. (Bakara, 282)

Vasiyet

Allah Rasulü (s.a.v) şöyle buyurur: “Vasiyet etmeye değer bir şeyi bulunan bir Müslümanın, vasiyeti yazılı olmadığı halde iki gece geçirmesi doğru değildir.” (Buhari, Vesaya,1)

Hastaya ümit verici konuşun

“Hasta ziyaret eden rahmete girer. Ziyaretçi, hastanın yanında oturduğunda rahmet onu örter ve evine dönünceye kadar cennetin bahçesinde yürür” diyen Efendimiz (s.a.v), hastanın yanında muhabbetle ve ümit verici kısa konuşmalar yapmanın önemini bildirir: “Bir hastanın yanına girince uzun ömür temennisi ile onu rahatlatın. Zira bu onun gönlünü hoş eder. Bu sözler, Cenab-ı Hakk’ın kazasına mani olmaz; fakat hastanın kalbine sevinç ve ferahlık verir.” (Tirmizi)

Borç vermek sadakadan faziletli

Miraca yükseldiğinde Efendimiz (s.a.v), cennetin kapısı üzerinde “Sadaka on misli ile, borç vermek ise on sekiz misli ile karşılık bulur” yazısını gördüğünü söylemiştir. Cebrail’e (a.s), borç vermenin sadakadan neden daha faziletli olduğunu sorduğunda Cebrail (a.s); “Sadaka isteyenin yanında az çok bir şeyleri vardır. Borç isteyen ancak bir hacetten dolayı istemektedir. Onun ihtiyacını görmek ise bu sebeple daha faziletlidir” der. (İbni Mace, Süyuti; ed-Dürrü’l-Mensur)

Mevla’ya şükür, kula teşekkür gerek

Efendimiz (s.a.v) şöyle anlatır: “Yüce Allah insanları kıyamet gününde haşrettiğinde, başkaları tarafından kendisine iyilik yapılan kuluna, ‘O kullarıma teşekkür ettin mi?’ diye sorar. Kul, bu soruyu şöyle cevaplandırır: ‘Ya Rabbi, ben o iyiliği senden bildim ve sana şükrettim.’ Cenabı Hakk, ‘Sana eliyle nimetimi ulaştırdığım kuluma teşekkür etmedikçe bana şükretmiş sayılmazsın’ buyurur.” (Taberani)

Dertler sevgiyle şifa bulur

Sevgiden acılar tatlılaşır, bakırlar altın kesilir, bulanık sular durulur, dertler şifa bulur. Sevgiden ölü bedenler dirilir, nice padişahlar kul olur.(Mesnevi’den)

Yeryüzünü gülümseten mümin

“Gönül zenginliği mal zenginliğinden daha faziletlidir. Zenginlik ihsan edilmemiş insan, takvadan nasipkardır. Nice nimetler içinde yüzen insanlar vardır ki din ve güzellik yönünden açtırlar. Mümin hayır üzere bulunursa yeryüzü gülümser, gökler onunla mutlu olur. Üzerinde iyilik yapmış olana, toprağın altında eziyet edilmez.” (İmam Beyhaki)

Heva ve heves belirtileri

Hayır yapmak gibi nafile ibadetlere düşkün olmak, farz ve vacipleri yapmada ise tembellik göstermek, heva ve hevese tabi olmanın alametlerindendir. (Ataullah İskenderi)

Acele edilecek beş şey

Hatim el-Asam der ki: “Şu beş konu dışında acele etmek şeytandandır: Misafire yemek çıkarma, ölüyü gömme, bekarı evlendirme, süresi dolan borcu ödeme ve tövbe etme.” (Sülemi, 93)

Tasavvufla gelen güzellikler

Amellerin edasında kolaylık sağlanması, nefis ve şeytan tarafından gelen tembelliğin bertaraf edilmesi tasavvuf yolundaki faydalardandır. (İmam Rabbani Hz.)

Her zaman şükretmek

En selametli yol; ilahi takdire razı olman, her hale “şükür” diyebilmendir. (İmam Gazali)

Efser BERİN