- Anlaşmaların bozulması hakkındaki hükmü

Adsense kodları


Anlaşmaların bozulması hakkındaki hükmü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 1 June 2011, 03:44 pm GMT +0200
d) Anlaşmaların Bozulması Hakkındaki Hükmü:

 

Hz. Peygamber (s.a.) Mekkeliler'le, on sene süre ile aralarında harbe soı vermek üzere anlaşma yapmıştır. Kureyş'in müttefiki Bekiroğulları onlarl birlikte, Hz. Peygamber'in müttefiki Huzâa da, O'nunla birlikte bu anlaş maya dahildiler. Kureyş'in müttefiki, Hz. Peygamber'in müttefiki Huzâalı lara tecüvüzde bulunmuş ve onlara hıyanet etmişlerdi. Kureyş buna razı old ve protesto etmedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber, onların bu tutumu ile ahc bozmuş olduklarına ve ahdi üzerlerine atmaksızın onlarla savaşa girmenin mı bahhğma hükmetti. Çünkü onlar müttefiklerinin yaptıklarım onaylamalaı ve onların tutumlarına rıza göstermeleriyle, Hz. Peygamber'le bilfiil savaş girişmiş ve muahadeyi bozmuş oluyorlardı. Onlara destek olmaları, bizzat sî vaşa girişmek sayılmıştı.

Hz. Peygamber, yahudilerle de muahede yapmıştır. Medine'ye ilk geld ğinde onlarla anlaşma yaptı, fakat ahde hıyanette bulundular, defaatle bo; dular. Her defasında da Hz. Peygamber onlarla savaşmış ve onları eline g< çirmiştir. Yahudilerle yaptığı son sulh anlaşması Hayber yahudileri ile yapt ğı anlaşmadır. Buna göre Hayber'in mülkiyeti Hz. Peygamber'e ait olmak: birlikte onların, dilediği vakte kadar yarıcı olarak orada kalmalarına imkâ verecekti.

Hz. Peygamber'in (s.a.) bu hükmü, devlet başkanının "dilediği kad; bir müddetle" düşmanla anlaşma yapabileceğine delil teşkil etmektedir. E tür yapılan akitler (sulh) caizdir, devlet başkanı istediği vakit bu sulhu fesh debilir. Doğru olan da budur. Nâsihi olmayan Hz. Peygamber'in uygulam sının gereği de budur.

Mekkeliler ile yaptığı sulh anlaşmasında alman kararlardan biri, her i tarafın da üçüncü taraflarla serbestçe anlaşma yapabilmeleri imkânını veı yordu. Kim Muhammed ile pakt kurmak isterse bunu yapabilecekti. Kim ( Kureyş'le anlaşmaya girmek isterse girebilecekti. Ayrıca müslümanlardan K reyş'e iltica eden geri verilmeyecekti. Ama Kureyş'ten Hz. Peygamber'e ilica eden iade edilecekti. Hz. Peygamber, gelecek sene Mekke'ye girecek ve müşrikler orayı üç gün için boşaltacaklardı. Müslümanlar, beraberlerinde an­cak kılıç ve ok gibi yolcu silahlarını bulundurabileceklerdi. Konu ile ilgili ta­rihî bilgi ve çıkarılan hükümler daha önce zikredilmiştir. [560]


[560] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/201-202.