- Anayasa Mahkemesi ile tehdit etti

Adsense kodları


Anayasa Mahkemesi ile tehdit etti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
zahdem
Sat 20 February 2010, 11:13 pm GMT +0200




 
 
 
Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargı reformunu gündeme getirmesinin, siyasi iktidara destek amaçlı olduğunu iddia etti.
 

Kanadoğlu, "Bu girişimin başarıya ulaşmasının olanağı yoktur, çünkü yargı bağımsızlığını ve hukuk devletini yıpratacak her girişim, her anayasa değişikliği Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeye mahkumdur." dedi.

Aydın Barosu'nun düzenlediği bir toplantıya katılmak üzere gelen ve geceyi Kuşadası ilçesinde geçiren Sabih Kanadoğlu, basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevapladı. Yargıyla ilgili yoğun tartışmaların yaşandığı bu günlerde Cumhurbaşkanı Gül tarafından reformun gündeme getirilmesinin siyasi iktidara destek niteliğinde olduğunu öne süren Kanadoğlu, "Yargı reformu olarak istedikleri, doğrudan siyasi iktidarın kendilerine bağımlı bir yargı yaratma çabasından doğmaktadır. HSYK'nın oluşumunu siyasi iktidara bağlayan her girişim, yargının bağımsızlığına, hukukun üstünlüğüne ve hukuk devleti ilkelerine aykırı bir girişim niteliğindedir. Siyasi iktidarın böyle bir dönemde amaçlarını gerçekleştirecek bir eyleme girişmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından desteklenmesi, talihsiz bir açıklama ve siyasi iktidara verilen ayrı bir destek niteliğindedir." şeklinde konuştu.

Kanadoğlu, Erzurum'daki özel yetkili savcıların, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'le ilgili dosyayı İstanbul özel yetkili savcılarına göndermesinden sonra çıkan tartışmaların ise Türkiye'nin bir hukuk devleti olmadığını gösterdiğini savundu. Kanadoğlu, "Hukuk devletinde, savcıların uygulamalarına hükümetin kızması hakkında bir soru sorulamaz. İstanbul ile Erzurum savcıları aynı yetkilere sahiptir. Aralarında herhangi bir fark yoktur. İstanbul özel yetkili savcılarının, soruşturmaya bu noktadan itibaren devam etmeleri aynı biçimde yetki aşımıdır." değerlendirmesinde bulundu.