- Altın ve gümüşün zekatı

Adsense kodları


Altın ve gümüşün zekatı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 13 October 2011, 03:45 pm GMT +0200
2. Altın Ve Gümüşün Zekatı


4. Zübeyr'in azatlısı Muhammed b. Ukbe'den: Kasım b. Mu-hammed'e, büyük bir mal karşılığında serbest bırakılma akti yap­tığım kölemin karşılığı aldığım maldan bana zekât düşüp düşme­yeceğini sordum. Kasım şu cevabı verdi; Hz. Ebû Bekr, üzerinden bir sene geçmeden bir maldan zekât almazdı.

Kasım b. Muhammed anlatıyor: Ebû Bekr aylığını alan her­kese:* Zekât düşen malın var mı?» diye sorar, eğer, «evet» ceva­bını alırsa aylığından zekâtı keser, «hayır» cevabını alırsa hiç bir şey almadan aylığının tamamını kendisine öderdi.[3]

 

5. Kudame'nin kızı Aişe babasından naklediyor. Osman b. AfFan'a aylığımı almaya gittiğim zaman: «Zekât farz olmuş malın var mı?» diye sorardı. Şayet «evet» dersem zekâtın tutarını aylı­ğımdan keser, «hayır!» dersem aylığımı kesintisiz verirdi.[4]

 

6. Abdullah b. Ömer'den: Üzerinden bir sene geçmedikçe bir mala zekât düşmez.[5]

 

7. îbn Şihab'dan: Aylıktan ilk defa zekât alan Muaviye b. Ebî Süfyan'dır.

îmam Malik'den: Biz Medine'liler arasında ittifakla kabul edilip uygulanan geleneğe göre yirmi dinar (85 gr.) altınla iki yüz dirhem (595 gr.) gümüşe zekât farz olur.

îmam Malik'ten: Ağırlıkça eksik fakat sayıca yirmiyi tamam­layan altına zekât düşmez. Sayıyı doldurmayan fakat ağırlıkça yirmi dinarı tamamlayan altına zekât düşer. Yirmi dinardan az olan altına zekât düşmez. Ağırlıkça iki yüz dirhemden aşağı olan gümüşe zekât düşmez. Ağırlıkça iki yüz dirhemden fazla olan gü­müşe zekât düşer, Ağırlıkça ikiyüz dirhem değerini geçince dinar olsun, dirhem olsun zekât düşer.

îmam Malik şöyle der; Yüz altmış dirhemi olan bir adamın kendi memleketinde sekiz dirhem bir dinar sayılsa bu durumdaki adama zekât düşmez. Çünkü zekât düşmesi için elindeki paranın ya yirmi dinar altın ya da iki yüz dirhem gümüş değerinde olması lâzımdır.

imam Malik der ki: Beş dinarı olan bir adam bunu çalıştırsa, henüz üzerinden bir sene geçmeden bu para zekât nisabına baliğ olsa, adama zekât düşer. Şayet elindeki bu mal üzerinden bir sene­nin geçmesine bir gün kalsa veya bir yılı bir gün geçse sene tamam­lanır tamamlanmaz zekâtını verir. îkinci senenin zekâtını da bi­rinci yıl verdiği tarihden itibaren tam bir yıl sonra verir.

İmam Malik şöyle der; On dinarı olan bir adam bununla tica­ret yapsa bir yıl sonra bu para yirmi dinara çıksa bunun zekâtını vermesi icap eder, nisaba ulaştıktan sonra ayrıca bir yıl beklemesi gerekmez. Çünkü zekâta (nisab) ulaşmayan parası tam bir yıl son­ra zekâta baliğ olmuştur, yani üzerinden bir sene geçmiştir. îkinci yılın zekâtını birinci yılın zekâtını verdikten bir sene sonra verir. îmanı Malik der ki: Biz Medine'lilerin ittifakına göre az olsun çok olsun sahibinin eline geçtikten bir yıl sonraya kadar kölelerin kazançlarından, onların ücretlerinden, meskenlerin kiraların­dan ve mükâteple[6]yapılan akit bedellerinden zekât ödenmez.

İmam Malik'ten: Ortak altın ve gümüşleri olan kimselerden birinin hissesi yirmi dinar altın veya iki yüz dirhem gümüş değe­rinde olursa buna zekât düşer. Hissesi zekâta (nisaba) baliğ olma­yan zekât vermez.

Ortakların hisseleri zekâta baliğ olur, fakat herkesin hissesi farklı ise bu takdirde her bir ortağın hissesi tesbit edilir, ona göre zekât alınır. Çünkü Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: «İki yüz dirhem gümüş değerinden daha aşağı olan mala zekâtdüşmez.»

îmam Malik, yukarıda zikredilen meseleler konusunda duy­duğu en güzel hükmün bu olduğunu söylemiştir.

Başka başka kimselerde alacağı olan biri hakkında îmam Malik şöyle der: Başka başka kimselerde altın veya gümüş cinsin­den alacağı olan kimseye, bunların tutarını toplayıp tamamının zekâtını vermelidir.

îmam Malik'ten: Altın veya gümüş cinsinden servete sahip olan bir kimse bu serveti kazandığı günden itibaren bir yıl geçme­dikçe zekâtını vermesi icap etmez.

 
[3] Şeybanî, 327.

[4] Malik, Mevkuf olarak rivayet eder. Dârakutnî derki: "Doğrusu Muvatta'da-ki gibi, Mevkuf oluşudur. Ayrıca bkz. Şeybanî, 328.

[5] Şeybanî, 326.

[6] Mükâtep: Efendisiyle belli bir bedeli belli bir süre içinde ödemek şartıyla azad sözleşmesi yapan köledir.

 

Rüveyha
Wed 12 November 2014, 08:09 am GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah..Mevlam razı olsun kardeşim..Unutmayalım ki zekat verilicek kadar malın için de fakirin hakkı vardır..İnşaAllah durumu iyi olmayan kardeşlerimize bu haklarını ödeyenlerden oluruz..Rabbim bizleri cömertlerden kılsın inşaAllAH..

sumeyye
Thu 13 November 2014, 08:06 pm GMT +0200
a.s.. , amin insaallah...Zekatini verirken altin ve gümüsün hesaplamasi kolay artik her sekilde ne kadar verecegimizi bulabiliyoruz..Konudan da detayli olarak bilgi sahibi olduk.Rabbim c.c razi olsun kardesim.