sidretül münteha
Thu 20 January 2011, 04:44 pm GMT +0200
E- Altın ve Gümüş Madenlerinin Zekâtı
Madeninde bulunan altın ve gümüşün nisabı ye buna ne kadar zekât düştüğü hakkındaki ihtilâfa gelince: îmam Mâlik ile İmam Şafii bunda da nisabın şart olduğunda müttefiktirler. Ancak İmam Mâlik buna zekât düşmesi için üzerinden bir yıl geçmesini şart koşmamış, İmam Şâfıi -dördüncü bölümde geleceği üzere- şart koşmuştur. İmam Mâlik ile imam Şafii, bunların da zekâtının kırkta bir olduğunda müttefiktirler. İmam Ebû Hanife ise «Madeninde bulunan altın ve gümüş için ne nisab, ne de yıl şart değildir, zekâtları de beşte birdir» demiştir.
Bu ihtilâfın sebebi, RİKAZ (define) kelimesinin buna da şamil olup olmadığında ihtilâf etmeleridir. Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz, «Definelerde beşte bir lâzım gelir» [52] buyurmuştur.
Eşheb, îmam Mâlik'ten «Madeninden, bir zahmet ve çaba göstermeksizin çıkarılan altın ve gümüşler definedir» diye söylediğini rivayet etmiştir. Şu halde bu ihtilâfın sebebi, yukarıda söylediğimiz umumi ihtilâfların sebeplerinden biri olan, lafzın delaleti hakkındaki ihtilâflarıdır. [53]
[52] Ebû Ubcyd, Emval, s. 420-421; BuhÛrî, Mtlsâkât, 42/3, no: 2255.
[53] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/108.