- Almanya dini öğretiyor, ya Türkiye?

Adsense kodları


Almanya dini öğretiyor, ya Türkiye?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
selsebil
Sat 25 July 2009, 07:23 pm GMT +0200


Almanya'da azınlıkta bulunan Müslümanlar için din eğitimi modeli tartışılırken Türkiye'deki zihniyet ne yapıyor?

Yeni Şafak yazarı Ayşe Böhürler, Almanya'da azınlıkta bulunan Müslümanlar için din eğitimi modeli tartışmalarının yapıldığını belirterek Türkiye'deki zihniyete dikkat çekti.

Din eğitiminin sadece Türkiye'de değil bir çok ülkede önemli bir mesele olarak karşımızda durduğunu belirten Böhürler, "Önemli; çünkü kişisel mutluluğu ve huzuru etkiliyor. Çağdaş dünyada dinler geri dönüyor evet ama bireysel haklar çerçevesinde, kurumlar olarak değil. Mesele;İslam devleti kurmak değil, mesele; devletin rejimi ne olursa olsun kişinin kendi dünya ve ahiretine ilişkin kaygısıdır. Kısaca iç huzurudur" dedi.

Din eğitimi meselesinin Almanya'da tartışıldığına dikkat çeken Böhürler, "Alman Anayasası'na göre din dersleri cemaatler tarafından denetlenebiliyor. Mesela Hristiyanlık ile ilgili derslerin içeriği ve hocaları Kiliseler tarafından belirleniyor. Ancak Müslümanlar bir cemaat kategorisinde görülmediği için, verilecek dini eğitimi içeriğinin ve hocalarının tayini yasalar açısından bir sorun. Ancak model arayışları ve eyaletler düzeyinde denemeleri sürüyor. Çünkü orada yaşayan Müslümanların yüzde 76'sı İslam ya da Alevi din dersi talep ediyor" şeklinde yazdı.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Almanya'da 3,8 ile 4,3 milyon arasında Müslüman yaşadığını, tahmini rakamlara göre Müslümanların, Almanya nüfusunun yüzde 4,6 – 5,2'sini meydana getirdiğini, Türklerin, Almanya'daki Müslümanların yüzde 63'ünü teşkil ettiğini ifade eden Böhürler, yazısını şöyle tamamladı:

"Din eğitimi ya daTürkiye özelinde İmam Hatip tartışmaları yaparken, sosyolojik verileri bir tarafa bırakarak kendi varsayımlarımız üzerinden konuşmak, çağdaşlığı değil bağnazca bir tutumu yansıtıyor sadece. Mesele imam yetiştirmek değil, imam hatip okulları da değil (bence de imam hatip okulları miladını doldurmuştur), mesele insanların dini eğitim ihtiyacıdır. Müslümanların nüfusun yüzde 4'ünü geçtiği Almanya'da bu konuda bir model arayışı var. Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olarak gösterilen Türkiye'de ise arayış bir yana hala “İmam meslek okulları” tartışması yapılıyor."