ehlidunya
Sun 5 September 2010, 07:08 pm GMT +0200
Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan: Bir kişiye Allah'ı tanıtmak en büyük sünnetlerdendir
Günümüz hastalıklarının özenti, değerlerden uzaklaşma, ailedeki sancı, yalnızlaşma olduğunu ve bunlardan korunmamız gerektiğini söyleyen eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, "Bir kişiye Allah'ı tanıtmak, sevdirmek Allah Resulü'nün sünnetlerindendir." dedi. Nursaçan, "Allah Resulü'nden aldığımız emaneti bugünkü insanlara iletmek bizim görev ve sorumluluğumuzdur." diye konuştu.
Bir gün karşınıza Peygamberimiz çıkıverse O'na ilk ne söylemek istersiniz?
O'nunla karşılaşsam tarifi mümkün olmayan bir huzur ve sevgi ile dolardım. Ama O'na layık olamamanın da mahcubiyetini duyardım. O, "Müslümanların derdiyle dertlenmeyen onlardan değildir." buyurmuştu. Müslümanların bu kadar derdi karşısında ben ne yaptım, O'na layık bir ümmet olabildim mi? Tebük Seferi'ne mazereti olmadığı halde katılmayan üç sahabe ile Allah Elçisi 50 gün konuşmamıştı. Ben bir günde kaç emre uymuyorum? Bu duygular içinde O'na salât ü selamda bulunurdum.
Peygamberimiz'in hangi ânında yanında olmak isterdiniz?
Erkam Hazretleri'nin evinde irşat ve tebliğ hizmetine başladığı günlerde yanında ve Taif'te müşriklerin taşlarına vücudunu siper eden Zeyd b. Harise'nin yerinde olmayı arzu ederdim. Ayrıca Safa tepesinde yaptığı toplantıda 'Bu konuda bana kim yardım eder?' sorusuna 'Ben!' diyen 10-12 yaşlarındaki Hz. Ali efendimizin yerinde olmayı arzu ederdim.
O'nu hatırlama adına yaptığınız bir şey var mı?
Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor: "Ümmetimden her kim bana bir günde yüz selam gönderirse Allah o kişinin 70'i ahirete, 30'u dünyaya ait olmak üzere 100 ihtiyacını yerine getirir." Bu hadis-i şerifin etkisiyle Sevgili Peygamberimiz'e bağlılık mektubu niteliğinde her gün O'na 100 selam gönderirim.
Hangi sünnetine uymanın sizi Efendimiz'e yaklaştırdığını veya yaklaştıracağını düşünüyorsunuz?
Bir kişiye Allah'ı tanıtmak, sevdirmek Allah Resulü'nün sünnetlerindendir. Allah Resulü'nden aldığımız emaneti bugünkü insanlara iletmek de herhalde bizim görev ve sorumluluğumuzdur. Nitekim bir hadis-i şeriflerinde de şöyle buyurmuştu: "Ashabım! Sizden öncekilerin helak olmasına sebep, yakın yerlere gidip uzak yerlere gitmediler. Siz yakına da uzağa da gidin, hakkı ve hayrı tebliğ edin."
Sahabelerden en fazla kimi kendinize yakın hissediyorsunuz, neden?
Sahabelerin her birinde Peygamberimiz' den bir izdüşümü vardır. Her biri erdemlilik modelidir. En çok hangisine yakın olduğumu düşününce Musab İbn-i Umeyr (ra) aklıma düşer. Milletimizin gençliğine model bir sahabe. Hz. Musab, görkemli bir delikanlı idi. İslam'ın ilk günlerinde iman etti, iki hicrette bulundu, iki kıbleye namaz kıldı. Medine'ye giden ilk mümindi. Bir yıl içinde Medine'de İslam'ın anlatılmadığı kişi, İslam imanının girmediği ev kalmamıştı. Mekke'de yaşama imkânı kalmamışken Medine 'Buyurun ya Rasulallah' diyecek hale gelmişti.
Bugün sizce Peygamberimiz'in en çok muhtaç olduğumuz tavsiyesi hangileridir?
Resulullah (sas), şöyle buyurdu: "(Andolsun ki) siz, kendinizden önceki (millet)lerin yoluna, kulacı kulacına, arşını arşınına ve karışı karışına muhakkak tıpatıp uyacaksınız. Hatta onlar, (daracık) bir keler deliğine girseler, siz de muhakkak o deliğe gireceksiniz." Sahabiler, "Ya Resulullah! (o milletler) Yahudiler ve Hıristiyanlar (mı)?" diye sordular. Resul-i Ekrem (sas), "Bunlar olmayınca kimler olur?" buyurdu. (Sünen-i İbni Mace, C.10. H.no: 3994) Bu hadis-i şerifte de buyurulduğu üzere başkalarına özenti, kendisine hayat veren değerlerden uzaklaşma, ailede sancı, bireyselleşme, yalnızlaşma gibi hastalıklar, günümüzün hastalıklarıdır. Bunlardan korunmalıyız. Ayrıca günümüzde mümin bir kişi, nefis, şeytan, şeytanlaşmış insanların şerrinden özenle korunmalıdır.
Sizin açınızdan Ramazan ne gibi özel bir durum getiriyor?
Tohum zamanında ekilir. Ramazan ayında gönüller tebliğ ve irşad bakımından müsait ve münbit haldedir. O fırsatı değerlendirerek dinî bilgilerimizi tazelemeliyiz. İftarlar düzenleyip teravihlerimizi eksiksiz kılmalıyız. Kur'an ayı Ramazan, Kur'an'ı tanıma, O'nu hayatımıza geçirme bakımından güzel bir fırsattır. Nitekim Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: "Ramazan'da dört şeyi çoğaltınız. Bunlardan ikisiyle Rabb'inizi hoşnut edersiniz: Tevhid, istiğfar, cenneti istemek, cehennemden Allah'ın himayesine sığınmak."
ZAMAN
ZEYNEP KAÇMAZ İSTANBUL