- Allah'a İtaatin Faziletlerinin Farklı Olması

Adsense kodları


Allah'a İtaatin Faziletlerinin Farklı Olması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
seymanur K
Fri 9 September 2011, 03:36 pm GMT +0200
Allah'a İtaatin İlan Edilmesiyle, Gizlenmesinin Faziletlerinin Farklı Olması

 

Gösterişten kaçınmak açısından Allah'a itaati gizlemek mi yoksa ilan et­mek mi daha hayırlıdır, şeklindeki soruya şu cevap verilir: Allah'a itaat üç türlüdür:

a- Açıktan yapılması istenen ameller. Ezan, kamet, tekbir, namazda belli

yerleri sesli okuma, hutbe, iyiliği emretme, kötülükten men etme, Cu­ma, bayram ve sair namazlarda cemaate imamlık yapma, cihad, hasta ziyareti, ölen kimse için son görevleri yerine getirme vb. ameller örnek olarak verilebilir. Bunların gizli saklı yapılması mümkün değildir.

b- Gizlenmesi, açıkça yapılmasından hayırlı olan ameller; namazda fati­hayı ve sair zikirleri sessiz okuma örnektir. Bunların gizlice yapılması, açıkça yapılmasından daha hayırlıdır.     .                                    ..

c- Bazen gizlice, bazen açıktan yapılanlar; mesela sadaka böyledir. Gösterişe kaçmaktan korkan veya gösterişe kaçacağını daha önce verdiği sadakalardan bilen kimsenin gizlice vermesi en faziletli yoldur. Zira Al­lah (cc) şöyle buyurmuştur: "Eğer sadakaları fakirlere gizlice verirse­niz, işte bu sizin için daha hayırlıdır." [31]

Gösterişe girmeyeceğinden emin olan kimse için iki durum söz konusu­dur; şayet kişi insanların kendisine tabi olmadığı birisiyse, gizlice vermesi daha faziletlidir. Çünkü sadakayı açıktan verdiği sırada halinin değişmeyeceğinden emin olamaz. Ancak kişi insanların kendisine tabi olduğu önde ge­len birisiyse, sadakayı açıktan vermesi daha iyidir. Çünkü bu durumda in­sanların ona uymasıyla beraber fakirlerin ihtiyaçlarının giderilmesi söz ko­nusu olur. Böylece fakirlere hem verdiği sadaka ile hem de diğer zenginlerin onlara sadaka vermelerine sebep olmak suretiyle faydalı olmuş olur. Ayrıca zenginlere de, fakirlere yardım etme hususunda kendisine uymalarına vesi­le olmak suretiyle faydalı olmuştur.


HALACAHAN
Fri 4 March 2016, 02:19 am GMT +0200
Açıktan veya gizli yapılan ibadetlerimiz var ve bunlardan hangilerinin ne şekilde yapilabilecegide  bildirilmiş..  Ben sadaka verirken gizli olmasi gerektigini bilirdim.. Ancak acik sekilde verilen ve neden acik sekilde verilmesi gerektiginide ogrenmis oldum ..Bizlere güzel yol gösteren bu paylasim için Allahim razi olsun sizlerden ..

Kevšer
Fri 4 March 2016, 06:03 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Mevlam her konuda ilmimizi artırsın ve hakkıyla öğrenip uygulayanlardan eylesin bizleri inşaAllah.
 Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim..

HALACAHAN
Fri 25 November 2016, 12:45 pm GMT +0200
Alekum selam .. rabbime yeterki itaat edelim .. O herseyin en en en güzelini veriyor kullarina