- Allah size kolaylık diler

Adsense kodları


Allah size kolaylık diler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Mon 6 September 2010, 09:11 pm GMT +0200
Allah,size kolaylık diler,zorluk dilemez....

 (bakara suresi,185)

Günümüz toplumlarında insanların bir bölümü din ahlakından uzak bir yaşam sürmektedirler. Çünkü toplum genelinde, güzel ahlakın yaşanmasının zor olduğu şeklinde yanlış bir kanı hakimdir.
Aslında insanların çoğunluğunun böyle yanlış bir bakış açısına sahip  olmalarının temelinde Kuran'ı tam olarak bilmemeleri ve din hakkında duydukları hurafelere gerçek İslam'ı ayırt edememeleri yatmaktadır.Öncelikle Allah'ın Kuran'da insanlara yaşamaları için tarif  etmiş olduğu ahlak insanların fıtratlarına en uygun olan yaşam şeklidir.İnsanı yaratan da dini yaratan da Allah'tır.İnsanın gücünün sınırlarını,nefsini,ruhunu en iyi bilen Allah,insanlar için en kolay olan dini indirmiştir.Bu kesin bir gerçektir.Allah insanları din fıtratı üzerine yaratmıştır.Bir insanın dünyada huzur  bulacağı tek model,İslam ahlakını tam anlamıyla yaşamaktır.Kuran'da insanların din ahlakını kolaylıkla yaşayabilecekleri şu  ayetle bildirilmektedir :

"O,sizleri ve din konusunda size bir güçlük yüklememiştir,atanız İbrahim'in dini(nde olduğu gibi.)" (hac suresi,78)
 
Allah'ın ayetinde bildirdiği gibi Kuran ahlakı yaşamak son derece kolaydır. Çünkü dinin özünde güzel ahlaklı olmak vardır. İnsanın ruhuna en çok zevk veren hal güzel ahlaktır. Her insan dürüstlükten,samimiyetten,şefkatten,merhametten,güzel sözden, tevazudan ve yumuşak  başlılıktan hoşlanır. Vefasızlık, sadakatsizlik, yalan, kötü söz, ikiyüzlülük ve kibir her insanın canını yakar.İnsanın bahsettiğimiz bu güzel hasletleri yaşaması ve bunda sebat gösterebilmesi ancak vicdanına  uymasıyla mümkün olur.Bir kişinin Ömrünün sonuna kadar vicdanının emrinden çıkması ise  ancak Allah korkusunu gereği gibi yaşamasıyla mümkündür. Ayrıca din ahlakını yaşamak kişiyi sosyal hayattan, güzelliklerden, sanattan ve estetikten alıkoymaz, aksine daha çok zevk alır hale getirir.Vicdanları mutmain olan müminler,vicdanlarında hiç bir sıkıntı hissetmemenin rahatlığıyla çok hoşsohbet neşeli be dışadönük insanlar olurlar.Sanattan,güzellikten,estetikten ve Allah'ın bu dünyada tüm insanlar için yaratmış olduğu.nimetlerden büyük zevk alırlar.Güzel bir mekandan etkileyici sanat  eserlerine,rengarek çiceklerden birbirinden lezzetli meyvelere kadar herşeyin kendilerine Allah tarafından verilmiş nimetler olduğunu bilir ve bundan büyük haz duyarlar.Ayrıca herşeye ship  olmak hırsıyla dünyaya bağlanıp herşeyin gerçrk sahinin Allah olduğunun bilinciyle davrandıklarından,sahip olduklarını kaybetne konusunda endişeye kapılmaz,tevekkülsüzlük yapmazlar.Buda onların nmetleri saha büyük bir zevkle yaşamalarını sağlar. Bediüzzaman said nursi de Şualar isimli eserinde insanların kolay ve güzel bir yaşama ancak samimi olarak dini yaşadılarında kavuşabilecekleri şu sözleriyle dile getirmektedir  :

"İman ve tevhid yolu,gayet kısa ve doğru ve müstakim ve kolaydır.Ve küfür ve inkar yolları gayet uzun ve müşkilatlı ve tehlikelidir.Demek bu istikametli ve hikmetli ve herşeyde en kısa ve kolay yolda sevk edilen bu kainatta,elbette şirkve küfrün hakikatları olamaz ve iman ve tevhidin hakikatları,bu kainata güneş gibi lazım ve vacibdir...
                 - (Şualar)-