- Allah Kendi Hakkında Rahmet Kuralını Yazdı

Adsense kodları


Allah Kendi Hakkında Rahmet Kuralını Yazdı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Thu 19 July 2012, 06:34 pm GMT +0200
a- Allah Kendi Hakkında Rahmet Kuralını Yazdı

Allah, kullarına olan muamelesiyle ilgili ola­rak Kendi üzerine Rahmet kuralını yazmıştır. Şayet kullan O'na döner de O'nun Rahmet ve Şefkatini talep ederse O bu taleplere karşılık verdiği gibi kullarının hatalarını ve aşırılıkla­rını da görmezden gelecektir:

1- "...O, rahmet etmeyi kendi üstüne yazmış­tır..." (6:12).

2- "...Rabbiniz, rahmeti kendi üzerine yazdı ki, içinizden kim bir cehalet sonucu bir kötü­lük işler sonra tevbe eder ve (kendini) ıslah ederse muhakkak ki O, bağışlayan, esirgeyen­dir." (6: 54).

Kur'ân'ın bu âyetlerinde açıkça beyan olduğu üzere, cehalet ve ahmaklık halinde bir günah işleyen ya da nefsine zulmeden kimse sonra hatasını kavrayıp pişmanlık ile Allah'a döne­rek O'nun Mağfiretini talep ettiğinde Allah'ı kelimenin tam anlamıyla Rahman (Esirge­yen) ve Rahîm (Bağışlayan) bulacaktır. Bu­nun sebebi Allah'ın Kendi hakkında kullarına karşı Rahmeti yazmış olmasıdır. Onun kendi hakkında yaptığı Yasaya göre, nefsine ettiği zulmün akabinde kullarından biri O'nun Rah­metini talep edecek olursa kesin biçimde Al­lah kuluna İnayet ve Şefkatini gösterecek ve onun tüm günah ve hatalarını silecektir.

Eriam sûresinin (6) 12 ve 54. âyetlerindeki "kelebe ala nefsihi rahmeh" (kendi hakkında Rahmeti yazdı) ibaresi Allah'ın kullarına kar­şı olan Rahmet sıfatının yücelik ve kesafetini İfade etmektedir. Bu sıfatta asıl olanın bizzat fiil ve tezahür olduğu da ifadede belirgin bir hakikattir. Bu o kadar kesin ve olmazsa ol­mazdır ki sözkonusu Rahmet sıfatıyle insan arasına hiçbirşey giremez. Diğer bir ifadeyle, net ve aşikâr âyetlere göre, Rahmetini taleple kendisine yönelen herkesin hata ve günahları­nı Allah silecek ve geçersiz kılacaktır; Al­lah'ın Rahmeti ile Onun kullan araşma hiçbir güç giremiyeceği gibi, Allah'ın İnayetini ara­yanların günahlarını iptal etmekten de sözko­nusu Rahmeti hiçbir güç alıkoyamaz. (Emin Ahsen İslahî, Tedebbür'i-Qur'an, c. II, sh, 403).

Dahası bu ibare Peygamber'e, iman eden­lere Rablerinin onlara karşı Rahmet göster­meyi üzerine aldığını bildirmesini buyurarak Allah'ın cömertliğini vurgular ve kulların O'ndan korkmamasını ister gibidir. Zira O, onların Efendisi (Rabbi), Yetiştiricisi ve Ko-ruyucusudur, açıktır ki hiçbir koruyucu yetiş­tirdiği ve desteklediğini tahribe yönelmez, ne­rede kaldı Allah böyle yapsın! Onun hakkın­da kim böyle bir şey düşünebilir ki O, kulları­na karşı son haddinde Esirgeyici ve Bağışla­yıcıdır, Onun kullarına olan sevgisi bir baba­nın çocuklarına olan sevgisini aşmıştır. Yine bizzat Rabb (Terbiye edici) sözcüğü O'nun, kullarına karşı kendi üzerine yazdığı Rahmete işaret etmektedir. Son derece açık ve kat'i ola­rak ortaya konan ifade Rahmetin kulların le­hinde somutlaşması açısından inananların zihninde hiçbir kuşku bırakmayacak derece­dedir. Muttaki bir insanın bile sözünü çiğne-yemeyeceği açıkken bizatihi Rabbin va'dine aykırı davranabileceğini kim düşünebilir, üs­telik O, bunu bir sözleşme biçiminde vurgula­mış ve Kendine Mahsus Yasası ile yükümlü­lüğünü üstlenmişken? (Müfti Muhammed Sa­fı, Ma'ariju'l-Qur'ân, c. m, sh, 338-339).

Rasul-i Ekrem bir hadîs-i kutside bunu Şöyle açıklamıştır: "Gerçekten, Rahmetim Gazabımı aşmıştır." (Buhari ve Müslim).