- Allah katında sorumlu olmanın ön şartı

Adsense kodları


Allah katında sorumlu olmanın ön şartı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Thu 2 June 2016, 03:08 pm GMT +0200
Allah katında sorumlu olmanın ön şartı

İslâm, akla büyük bir değer verir. Öyle ki, onu sorumluluğun iki temel şartından biri sayar. Her vesîleyle, aklı lâyıkıyla kullanmayı telkin eder.

Gözün görme kâbiliyeti, kulağın işitme gücü sınırlı olduğu gibi aklın idrak tâkati de sınırlıdır. Nasıl ki gözün görme sınırının ötesinde olduğu için görülemeyen sayısız varlık mevcutsa, kulağın işitme seviyesinin dışında kaldığı için işitilemeyen sayısız ses varsa, aklın da idrak hacminin dışında olduğu için kavranamayan daha nice hakîkatler vardır. Yani akıl, hakîkati bütünüyle kavramakta tek başına kâfî değildir.

Nitekim hakîkate ulaşma husûsunda aklı hudutsuz bir kudrete sahip telâkkî eden rasyonalist filozoflar, tesir edebildikleri insanları saâdet yerine ancak sefâlete sürüklemişlerdir.

AKIL NE İLE TERBİYE EDİLMELİ?

Yarattığı kullarının husûsiyetlerini hiç şüphesiz ki onlardan çok daha iyi bilen Allah Teâlâ, aklın hakîkate ulaşmadaki bu zaaf ve kifâyetsizliğini telâfî için, insanlık tarihi boyunca -rivâyete göre- 124 bin küsur peygamber göndermiş, vahyettiği suhuflar ve kitaplarla da insanlığı hakîkate ulaştırmak için en güzel yardımlarda bulunmuştur.

Dolayısıyla aklın vahiy ile terbiye edilmesi şarttır. Zira o, ilâhî beyanlar rehberliğinde terbiye edilmediği takdirde, âdeta azgın bir at gibidir ki, onunla hedefe ulaşmak mümkün olmadığı gibi, yarlardan yuvarlanıp helâke dûçâr olmak da kuvvetle muhtemeldir. Bu yüzden, nasıl ki vahşî bir atın enerjisinden en güzel bir şekilde istifâde etmek için ona gem vurup terbiye etmek gerekliyse, aklı davahyin ve onun şerh ve îzâhı mevkiinde olan sünnetin mânevî terbiyesi altına alarak “akl-ı selîm” hâline getirmek zarûrîdir. Bu yapılmadıkça o, bir silâh gibi iş görür; hayra da vâsıta olabilir şerre de…

Allah katında mes’ûl sayılmanın şartlarından biri, bâliğ olmak, yani bülûğa ermek, diğeri ise âkil olmak, yani hatâyı sevâbı ayırt edebilecek seviyede aklî melekelerin gelişmiş olmasıdır. Bu ölçüyle çocuklar ve mecnunlar, İslâm nazarında amellerinden mes’ûl değildirler.

 

Kaynak: Osman Nûri Topbaş



Yağmur Gmş
Thu 2 June 2016, 04:13 pm GMT +0200
Bismillah...
Gerçekten manevi anlamda çok temiz ve güzel olmak çok zor. Bunu başarmakta oldukça zor. Ama önemli olan zoru başarmaktır. Rabbim layık bir ümmet ve kul olabilmeyi herkese nasip etsin inşallah...

selma 8-D
Thu 2 June 2016, 04:20 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm
Alllahu Tealanin ilk ve temrl şarti akli kullanmaktir bizler yapacagimiz bir işiAklimizi kullanarak yapmaliyiz
Allah cc razi olsun

damla6d
Thu 2 June 2016, 04:59 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum..Allah a.c. bize akıl vermiş ki kullanalım diye..Ve öbür dünyada ahirette bize ben sana akıl verdim diyecek..Bunu söyleyecek..Ve biz de bu aklı kullanarak birçok şey yapabiliriz ki yapmalıyız zaten..İlim öğrenmeliyiz..Bunun için çabalamalıyız..Rabbim razı olsun..#

Lal-i Hal
Thu 2 June 2016, 05:03 pm GMT +0200
Sorumlulugun on sarti son paragrafta da anlatildigi gibi,buluğa ermek ve temyiz gucune sahip olmak.
Allah razi olsun.konuyu da yeniden hatirlamis olduk

HALACAHAN
Thu 2 June 2016, 05:07 pm GMT +0200
Aleykum selam. I saallah manevi imlimimiz dupduru pek.olan kullardan oluruz.. Nefsimizi terbiye etmek için Rabbim bizlere yardım eyle..Amin..