- Allah hakkıyla kul hakkı arasında iyilikler

Adsense kodları


Allah hakkıyla kul hakkı arasında iyilikler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 1 March 2011, 07:30 pm GMT +0200
 

E- ALLAH HAKKIYLA KUL HAKKI ARASINDA MÜŞTEREK İYİLİKLER (EMİRLER)

 

Kadınların, bir erkekle nikâhlanmalarını istediklerinde, veli­lerin müsâade etmelerini temin, kocasından ayrılan kadına idde-te riâyette Muhtesib, süreye uymayan kadını cezalandırır. Fakat velilerden nikâha izin vermiyenleri cezalandıramaz. Nesebi sa­hih çocuğunu kovan babadan, zorla babalığını yapmasını sağlar, çocuğunu kovması sebebiyle gerekli cezayı verir. Efendilerden kö­lelerine iyi muamele etmelerini, güçlerinin yetmiyeceği işleri yap­tırmamalarım emreder. Hayvan sahiplerinin, hayvanlarının ye­mine, tımarına dikkat etmelerini, güçlerinin yetmiyeceği işlere koşmamalarını emreder. Yemi kısılan hayvanın yemini zorla ver­dirir.

Bir kimse sahipsiz mal bulsa ve kendi nezdinde noksanlık yapsa, kefâletindeki kusurdan doğan noksanı ödemesini emre­der. Veya yetkili makama teslim etmesini bildirir. Yitik malı bu­lan da, bulduğunda noksanlık yaparsa, muhtesib o şahsa noksanı tamamlattırır. Fakat bu masrafı yitik malın sahibine Ödettirir.

Sahipsiz mal (Lukâta)daki masraf ödettirilmez. Kayıp mal, sahi­binden başkasına teslim edilirse, bulan o malı öder. Lukâtayı bu­lan, başkasına teslim ederse bedelini ödemez. İşte bütün bu gibi durumlarda ilâhî ve insanî haklar söz konusudur.