- ALLAH c.c. dan başkası adına yemin

Adsense kodları


ALLAH c.c. dan başkası adına yemin

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 23 March 2011, 01:08 pm GMT +0200
ALLAH c.c. dan başkası adına yemin:




Nebi, Kur'an-ı kerîm, Kabe gibi ALLAH (cc) dan başkası adına edilen yemin, yemin sayılmaz. Fakat bunlardan beri (uzak) olmaya edilen yemin, yemindir: Bunda kaide şudur; rivayet ettiğimiz hadîs-i şeriflerde ifade edildiği gibi, ALLAH (cc) dan başkası adına yemin etmek caiz olmaz. Rivayet edildiğine göre; Hz. Peygamber (sas) Hz. Ömer (ra) in kendi babası adına yemin ettiğini duyunca, ona şöyle buyurmuş: "ALLAH (cc) sizi babanız adına yemin etmekten meneder. Bir kimse yemin edecekse, ya ALLAH (cc) adına yemin etsin, ya da sussun." [19] Bir başka hadîs-i şerîfde de şöyle buyurmuştur: "ALLAH (cc) dan başkası adına yemin eden kimse şirk koşmuştur." [20] Kendisi adına yemin edilen zat tazim olunmaktadır. Tazimi ise, ALLAH (cc) dan başkası haketmiş olamaz. ALLAH (cc) dan başkası adına yemin etmek caiz olmadığına göre, O'ndan başkası adına edilen yeminin bozulması halinde de keffaret ödemek lâzımgelmez. Çünkü bu yemin değildir. Böyle bir yeminin bozulması halinde çiğnenmesi ebediyyen yasak olan bir haramlık çiğnenmiş olmamaktadır. Söylediklerimiz bu kapsama dâhil olmaktadır.

Nebi ve Kabe adına edilen yeminin yemin olmadığı apaçıktır. Kur'an-ı kerîm adına edilen yemine gelince; Kur'an-ı kerîm Arapça mushafta yazılıp toplanan şeyin adıdır. Kur'an kelimesi (kur1) kökünden gelip, toplamak mânasındadır. Ve yine bu ekleyip tâkib etmeyi gerektirir. Bu da sonradan var olan bir şeyin sıfatlarmdandır ve ALLAH (cc) m hem zâtından, hem de sıfatlanndan başka bir şeydir. Çünkü ALLAH (cc) in sıfatlan O'nun zatı ile kâim olup, O'nun gibi ezelîdirler. Hatta bir kimse; 'ALLAH (cc) m kelâmına andolsun ki...1 diye yemin ederse, yemin sayılır. Zira O'nun kelâmı, O'nun zatı ile kâim olan bir sıfatıdır; dillerden her hangi bir şey ile vasıflandınlamaz. Çünkü dillerin hepsi sonradan yaradılmış olan mahlûklardır. Ya da ihtilâf üzere ıstılahîdirler. Dillerin kadîm olması caiz değildir. Aksine diller; ALLAH (cc) in kadîm olan kelâmının bir ifadesidirler. Arkadaşlanmızdan olan ehl-i sünnet ve camaatin bu hususdaki görüşü böyledir.

Keza, ALLAH (cc) m dini ALLAH (cc) m taati, ALLAH (cc) m şeriatleri, peygamberleri, melekleri, arşı, hududu, namaz, oruç, hacc, Beyt, Kabe, Safa, Merve, Hacer-i esved, kabir, minber gibi şeyler üzerine edilen yemin de böyledir. Çünkü bu saydıklanmız ALLAH (cc) dan başka şeylerdir.

Bir hadîs-i şerîfde Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: "Ne babalarınız, ne tağutlar, ne de ALLAH (cc) m hadlerinden birine yemin edin. Ancak ALLAH (cc) adına yemin edin.  [21]Ebû Hanîfe dedi ki; 'yemin ederken ancak tevhid ve ihlas ile ALLAH (cc) adına yemin edilir.'[22]




[19] Bu hadîsi Buharî, Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, Neseî, îbn. Mâce, Mâlik ve Ahmed rivayet etmiştir.

[20] Bu hadîsi Tirmizî, Ahmed ve Hâkim rivayet etmiştir.

[21] Bu hadîsin ilk maktamı Müslim ve Neseî rivayet etmiştir

[22] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 3/352-353.



Bilal2009
Tue 21 July 2020, 02:49 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Fri 24 July 2020, 06:44 am GMT +0200
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri her zaman rızasına uygun şekilde hareket edenlerden eylesin inşaAllah