- Allah a Yemin Kasem

Adsense kodları


Allah a Yemin Kasem

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 31 July 2012, 02:04 pm GMT +0200
2. Allah'a Yemin (Kasem)

1- Yemin Etme (Hılf) ve Yemini Bozma (Hıns)
 
Yemin Etme (Hılf):
 
Sebebi:

 
Yemin etmenin sebebi, kişinin karşısındakine doğru söyledi­ğini kabul ettirmek, bir işi yapma veya yapmama konusunda ken­disine veya başkasına gayret vermektir.

Hükmü: [808]

 
Allah'ın isim veya sıfatlarıyla yapılan yeminlere, Allah'a Yemin adı verilir:
a) Bir grup hukukçuya göre, Allah'a bile yemin edilmez, ye­min asla meşru sayılmaz.
b) Cumhur'a göre, Allah'a yemin etmek caizdir, O'ndan baş­kasına yemin eden ise asidir:
(1) Hanefî Mezhebine göre, Allah'ın isim ve sıfatlarından biriyle yemin esasen caizdir, ancak evlâ olan çok yemin etme­mektir.
(2) Şafiî Mezhebine göre, yemin etmek esasında mekruhtur. Bir insanın kurtarılması gibi bir vacibe bağlı olunca yemin va­cip, ma'siyet içinse haramdır. Bir taatin yapılmasına veya mek­ruhun terkine, hakimin huzurunda doğrulukla, pekiştirmeye ih­tiyaç duyulan bir konuda veya bir işin önemini anlatmak için yemin etmek mekruh  değil mubahtır.  Mendubun yapılması ve mekruhun terki için yemin ise menduptur.
(3) Maliki Mezhebine göre, -istenilmese de- Allah'ın isim veya sıfatlarından biriyle yemin esasında caizdir. Her ne kadar seleften sonra zaruret olmaksızın yemin bid'atse de, dinî işler­den birinin önemini belirtmek veya onu teşvik, mahzurdan nef­ret ettirmek müstehaptır.
(4) Hanbelî Mezhebine göre, yemin, bazan vaciptir, bazan haramdır, mekruhun yapılması veya mendubun terki ve alış-veriş için yemin mekruh, iki hasmı barıştırmak, kin veya kötü­lüğü kaldırmak gibi bir maslahat için yemin ise menduptur. Taatin yapılması veya ma'siyetin terki için yemin mendup de­ğildir. Mubahın terki veya yapılması, ya da doğru veya doğru zannettiği konu ile taatin yapılması ve ma'siyetin terki için ye­min mubahtır.
 
Rüknü: [809]
 
Yemin konusu (Muksemun Aleyh) ve kendisine yemin edilen varlıktan (Muksemun Bih) meydana gelen özel yemin sözü yemi­nin rüknüdür.
 
                                    Yeminin Rüknü
----------------------------------------------------------------------------
Muksemun (Mahlufun) Bih.        Muksemun (Mahlufun) Aleyh
(Vallahi)                                       (Yarın gideceğim)
 
Şema 61: Yeminin Rüknü
 
Şartları: [810]
 
Yeminin şartları; yemin edenle ilgili şartlar ve yeminin rüknüyle ilgili şartlar şeklinde incelenebilir..


[808] Cezîrî, Fame, c. II, s. 56-58; Damad, age, c. I, s. 547 İbn Rüşd, BM, c. I, s. 330, 332; Kâsânî, BS, c. III, s. 5.
[809] Damad, age, c. I, s. 547; Kâsânî, BS, c. III, s. 5.
[810] Cezîrî, Fame, c. II, s. 62, 70; Damad, age, c. I, s. 547-549; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 333-335; Kâsânî, BS, c. III, s. 10-15; Mergınânî, Hidâye, c. II, s. 72-73; Serahsî, Mebsut, c.VIII, s.l05,131-134,146.