- Aliyyu'l-kaarî ve Mirkâtu'l-mefâtih'i

Adsense kodları


Aliyyu'l-kaarî ve Mirkâtu'l-mefâtih'i

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Hadice
Mon 6 June 2011, 01:04 pm GMT +0200
5. Aliyyu'l-kaarî ve Mirkâtu'l-mefâtih'i



Hadis diye uydurulmuş sözlerle ilgili edebiyatı tanıtırken kısa biyografisi­ni sunduğumuz Aliyyu'l-kaarî (1014/1605)'nin Mişkâtu'l-Mesâbih üzerine yazdığı Mirkâtu'l-mefâtih adlı memzuç şerh, bilhassa Hanefî ulemâ tarafından kaleme alınan şerh ve haşiyelerde kendisine çokça müracaat edilen Önemli bir şerhtir.

Aliyyu'l-kaari, kendisinden önceki sarihler gibi, söz konusu şerhini hangi sebeplere dayalı olarak ortaya koyduğunu bizzat açıklamıştır. Mişkâtu'l-mesâbîh' i kimlerden okuduğu ve Mişkât' in nüshaları hakkında bilgi verdik­ten sonra Mişkât' a menhec-i şerif üzere bir «şerh-i lâtîf» yazma düşüncesinin gerekçesi olarak şu noktalara dikkat çekmiştir.   

«Hadis İlmi gibi şerefli bir bilim dalının öğrenimine karşı rağbetin azaldı­ğı, himmet ve gayretlerin iyice zayıfladığı, bu durumun hicrî 1000 yılı sonrası­nın (sanki) karakter ve gereği olduğu ilim ve ilim ile amel konusunuda çok ciddi boyutlarda bir gevşekliğin bulunduğu gözlemlenmektedir.

öte yandan sarihlerin çoğu Şafiî bilginlerdir. Bunlar da hadisler ile mez-heblerine göre istidlalde bulunmaktadırlar. Hadis ile amel etmedikleri hatta ne eskiden ne de şimdilerde rivayet nedir bilmedikleri zanmna dayalı olarak Hanefîleri «ashab-ı re'y» diye isimlendirmektedirler. Bu sebeple, fıkhı deliller hakkında yeterli bilgisi olmayan halk, «Hanefîlerin ortaya koyduğu meselele­rin bizzat kendi delillerine muhalif olduğu» gibi yanlış bir zanna kapılmasın di­ye Hanefîlerin delillerini ve meselelere dair görüşlerini ortaya koymaya ve böy­lece onları savunmaya çalıştım.[540]

Aliyyu'l-kaarî' nin bu gerekçelere dayandırdığı şerhi 5 büyük cild halinde matbu ve muteberdir.[541]



[541] Doç. Dr. İsmail Lütfi Çakar, Hadis Edebiyâtı, İfav Yayınları: 161-162.