- Alışkanlıklarınız belinizi ağrıtmasın

Adsense kodları


Alışkanlıklarınız belinizi ağrıtmasın

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sun 15 April 2012, 10:59 am GMT +0200
Alışkanlıklarınız belinizi ağrıtmasın

Eylül 2007 24.SAYI

Toplumda çok sık rastlanan bel ağrısı şikayetleri, bel bölgesinde yer alan omurga, omurgalar arası bele binen yükü dağıtan disk diye tarif ettiğimiz yapı, kaslar ve o bölge bağlarındaki sorunlardan kaynaklanır. Gerilim, anksiyete, stres, korku, uygunsuz oturuş pozisyonları, ayakta durma, eğilme ve yük kaldırma gibi faktörlerin de tetiklediği bel ağrısı için alınması gereken bir dizi önlem var.

Ağır eşyaları kaldırırken dikkat!

Herhangi bir ağırlığı taşımanız gerekirse yükü vücudunuza simetrik olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın. Hafif dahi olsa yerden bir cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın. Belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın. Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda olmaya gayret edin Diz eklemleriniz kalça eklemlerinizden daha yüksekte bulunsun. Otururken ara sıra pozisyon değiştirin ve bir cismi öne doğru eğilerek yerden almayın. Koltukta kitap okurken sırtınız arkaya yaslanmış ve başınız dik pozisyonda olmasına dikkat edin.Yumuşak, alçak ve derin koltuklarda oturmayın. Kol konacak koltukları tercih edin.

Ayakkabınızın topuk boyu önemli

Her gün ez az 15 dakika yürüyün. Yürüme mesafesini giderek artırın. Sağlıklı olsanız bile her gün karın, sırt ve kalça kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapın. Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutun. Alınan her fazla kilonun vücudunuz ve beliniz için ilave bir yük olduğunu, bunun da belinizi olumsuz yönde etkilediğini unutmayın. Yorgunluğa bağlı olarak beliniz ağrıyorsa usulüne uygun yapılan 10-15 dakikalık istirahat en iyi ilaçtır. Tam rahatlamak ve gevşemek için ayaklarınızı sandalyeyle yükseltirken boynunuzun altına da küçük bir yastık koyabilirsiniz. Bacaklarınız düz pozisyondayken, ayakta dimdik uzun süre hareketsiz kalmayın. Nöbetleşe olarak bir ayağınızı öne doğru uzatıp pozisyon değiştirin veya yürüyün. Uzun topuklu veya topuksuz ayakkabı giymeyin. Ayakkabınızın topukları normal, ökçeleri yumuşak olsun.

Yatağınız yumuşak olmasın


Yatağınız ortopedik ve sert olsun. Yattığınız zaman vücudunuz yatağa gömülmesin. Yan veya sırtüstü pozisyonda yatarak uyuyun. Yüzüstü yatmayın. Sırtüstü dümdüz uzanmak da doğru değildir. Yan yatışta kalça ve dizlerinizden çekerek bacaklarınızı toplar ve ana rahmindeki gibi kıvrılarak durursanız rahat edersiniz. Bu sünnete de uygun olan biçimdir. İki dizinizin arasına yumuşak bir yastık koymanız da iyi olur. Yataktan kalkarken önce tam yan dönün, daha sonra ellerinizle yandan destek alarak oturur pozisyona geçin ve öyle kalkın. Yatmak için ise önce yatak kenarına oturun ve bacaklarınızı yukarıya çekerken gövdenizi yatağa uzatın.

Gündelik hayatımızda alışkanlık haline getirdiğimiz yanlış hareketlerimizi düzeltmemiz, bütün hayatımızı alt üst etmeye yeten bel ağrısından korunabilmemiz için son derece önemli. Bu tavsiyelere uyduğunuz halde beliniz ağrıyor ve özellikle de ağrı bacağınıza vurmaya başlamış ise vakit geçirmeden bir uzman doktora müracaat etmeniz sizin için iyi olacaktır.

Ayrıntılı bilgi için:
Emsey Tıp Merkezi 0216 4243000

Günlük yaşantımızda dikkat etmemiz gerekenler

• Abdest alırken, dişlerinizi fırçalarken ya da elinizi, yüzünüzü yıkarken lavaboya çok eğilmeyin; belinizi olabildiğince dik tutmaya gayret edin.
• Çamaşır asarken yukarıya doğru uzanarak belinizi germeyin. İpin seviyesini boyunuza göre ayarlayın.
• Ayakkabınızı bağlamanız veya benzer bir hareket yapmanız gerekiyorsa, çömelerek veya yüksekçe bir cismin üstüne basarak yapın.
• Otomobil kullanırken koltuğunuz sert olsun, arkaya dayandığınızda koltuk belinizi desteklesin ve adeta kavrasın. Uzun yola çıkarken de belinizi ince bir yastıkla destekleyin.
• Ütü yaparken tek ayağınızın altına 15-20 santimetre yükseklikte bir cisim koyarak hafifçe yükseltin
• Elektrikli süpürgeyle veya paspasla yerleri temizlerken öne doğru eğilmeyin ve belinizi dik bir pozisyonda tutmaya gayret edin. Bu nedenle uzun saplı süpürge kullanmak daha yararlı olacaktır. Bahçede çalışırken de uzun saplı aletleri tercih edin.
• Bebeğinizi beşikten veya yattığı yerden alırken ona doğrudan uzanmayın. Önce dizlerinizi kırarak çökün ve bebeğe yaklaştıktan sonra kucağınıza alın.
• Bir yaşını geçmiş çocuklarınızı kucağınıza alıp sevmek için belinizden eğilerek ileriye doğru uzanmayın. Mutlaka dizlerinizi kırarak kucaklayın ve severken de yanınıza oturtarak veya beraberce yatarak sevin.
• Saçınızı yıkarken öne doğru iki büklüm eğilmeyin. Yere diz çöktükten sonra dirseklerinizi küvetin kenarına dayayıp başınızı yıkayabilirsiniz.
• Ayakta çalışırken ayağınızın altına alçak bir cisim çekin. Vücut ağırlığını zaman zaman bir bacaktan diğerine aktarın. Bulaşık yıkarken lavabonun altındaki dolabı açarak bir bacağınızı içeriye doğru sokarsanız rahat ettiğinizi göreceksiniz.
• Sık sık eğilip bükülmenizi gerektiren bir iş yapıyorsanız belirli aralıklarla dinlenin. Bu dinlenme esnasında da belinizi aksi yönde esnetin.
• Çocuklarınızı oturarak ders çalışırken öne veya yana eğik durmamaları konusunda onları sık sık uyarın. Masada uzun süre çalışması gereken kişilerin öne eğilmemeleri için çalışma yüzeyinin bir miktar eğimli olmasında yarar vardır. Masanızın altına da ayak dinlendirme basamağı koyun.

Uz. Dr. Fahri ERTÜR