- Aktar-Eczane tartışması

Adsense kodları


Aktar-Eczane tartışması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 19 January 2012, 01:05 pm GMT +0200
Aktar-Eczane tartışması

Sağlık Bakanlığı, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi, antidepresan ve cinsel fonksiyonlarda etkili olabilen birçok bitkiyi ‘tıbbi bitki’ kapsamına alarak, bunların aktarlarda satışını yasaklıyor.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Levent Altun, bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin insan sağlığına “yarar” değil “zarar” verdiğini söyledi. Bitkisel ürünlerin kullanılmasının hastalar kadar sağlıklı kişiler için de oldukça tehlikeli olduğunu vurgulayan Altun, bu nedenle aktarlarda bitkisel ilaç satışı ile ilgili yeni düzenlemeler yapılacağını belirtti.

Her bitki sağlıklı değil

Bitkilerin doğru yerden ve doğru şekilde toplanmasının da önem taşıdığını vurgulayan Altun, doğadan toplanmış haliyle bitkinin tedavide kullanılmasının doğru olmadığını, asfalta yakın yerden toplandığı zaman bitkide ağır metaller meydana gelebildiğini ifade etti. Altun, bitkinin mevsime bağlı olarak içeriğindeki kimyasal bileşiklerin ve yüzdelerinin farklı olabildiğini belirterek, bu nedenle bitkinin kültüre alınması ve standardize edilmesi gerektiğini söyledi. Altun, bitkilerde kurutma şeklinin de sağlık açısından önemli olduğuna işaret ederek, “Bitki uygun ortamda kurutulmadığında, son derece tehlikeli olan toksinler üreyebilir. Bunlar, zehirli bileşiklerdir. Kansere kadar varabilen vakalar olabiliyor” dedi.

Ölümcül tehlike

“Aktarların bitkisel karışım hazırlamasının ve önermesinin yasak olduğunu” belirten Altun, aktarlardaki ürünlerin üzerinde “tedavi edici özelliği bulunan etiketli ürünlerin bulunmasının yasak” olduğunu vurguladı. Altun, tedavi edici etiketli ürünlerin mutlaka hekim ya da eczacıya danışarak alınması gerektiğinin altını çizdi. Faydaları saymakla bitmeyen sarımsağın kanın pıhtılaşmasını engelleyici özelliğe sahip olduğunu anlatan Altun, gıda olarak kullanıldığında vücudun onu tolere edebildiğini, ancak kapsül haline geldiğinde mutlaka hekime danışılması gerektiğini söyledi. Altun, hipertansiyonu olan birisinin meyan bitkisi tüketmesinin ölümüne neden olabildiği uyarısında bulundu. Altun, aktarlarda satılan sarı kantaronun, uygun kullanılmadığında son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Genelge revize edildi

Altun, aktarlarla ilgili olarak 1985 yılında çıkan genelgenin revize edildiğini belirterek, ilgili genelgede birtakım kuralların konulduğunu, revizyonda ise bu kuralların güncelleştirileceğini anlattı.