- Akşam Vakti Yemek Hazır Olunca

Adsense kodları


Akşam Vakti Yemek Hazır Olunca

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sat 21 August 2010, 07:53 am GMT +0200
Akşam Vakti Yemek Hazır Olunca Önce Yemeğe Oturup Karnı Doyurmak Sonra Namaz Kılmak

 

Akşam namazını vakit girince geciktirmeden kılmanın müste­hab ye fazileti cami' olduğunu belirtmiştik. Ancak akşam namazı­nın vakti girdiğinde sofra kurulup yemek hazırlanmışsa, o takdirde vakti kaçırmak söz konusu değilse, önce oturup yemeği yemek, son­ra kalkıp akşam namazını kılmak müstehabdır.

Bunun sebebi açıktır: Hazır olan yemek acıkmış bulunan kimsenin kafa ve kalbini meşgul edebilir. Oysa namaz dikkat ve huzur isteyen bir ibâdettir.

İlgili hadîsler:

Hz. Aişe (r.a.)'den yapılan rivayette, Resûlüllah (a.s.) Efen­dimiz'in şöyle buyurduğunu söylemiştir: "Namaz ikame edilmek üze­re iken akşam yemeği hazır olursa, önce yemeğe başlayın!"[109]

İbn Ömer (r.a.)'den yapılan rivâyette, Resûlüllah (a.s.) Efen­dimiz şöyle buyurmuştur:

"Sizden birinin akşam yemeği (sofraya) konulur da namaz ikame edilmek üzere olursa, akşam yemeğine başlasın, yemeği bitirip kalkıncaya kadar acele etmesin."[110]

Enes (r.a.)'den yapılan rivayette, Resûlüllah (a.s.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

"Akşam yemeği takdim edilince, akşam nama­zından önce ona başlayın ve akşam yemeğini (yerken, vakit müsaitse) acele etmeyin."[111]

Nitekim İbn Ömer (r.a.) için yemek konulur ve namaz da kı­lınmak üzere olunca, yemeği yiyip karnını doyurmadan namaza kalk­mazdı ki, o sırada imamın kıraat sesini duyardı.[112]

Hadîslerin açık delâletinden şu hükümler anlaşılmaktadır:

1- Akşam vaktinde namaza ikamet edilirken, sofra da konul­muş bulunursa, önce akşam yemeğini yemek sonra kalkıp namaz kıl­mak müstehabdır.

2- Diğer namazlarda da -cuma ve bayram müstesna olmak uzere- yemek hazır ise, önce yemeği yemenin müstehab olduğu kabul edilmiştir.

Bu ikinci hükmü ilim adamları Müslim'in rivayet ettiği şu ha­disle istidlal ederek istihbabına kail olmuşlardır: "Yemek hazır olun­ca, namaz kılınmaz." Ancak bunun birtakım istisnaları vardır:

a) Cuma ve bayram namazlarında yemek hazır olsa bile ön­ce namaz kılınır. Çünkü bu iki namazın kazası olmadığı gibi, mün­feriden kılınması da caiz değildir.

b) Vakit daraldığı, yemek yenilinceye kadar vaktin çıkacağı söz konusu olduğu zamanlarda önce namaz kılınır.

Müctehid imamların görüş ve yorumu:

a) Hanefîlere göre, yemek hazır olduğu zaman, namaza durulursa, bu kalbi hem meşgul eder, hem de namazdaki huşu'a engel olabilir. O bakımdan zorlayıcı bir sebep yoksa yemeğe öncelik tanı­nmak müstehabdır.

b) Şafiîlere göre: Yemeğe ihtiyâç hissediliyorsa, o takdirde öne alınması müstehabdır.

c) Hanbelîlere göre: Açlık hissediliyor, yemeğe de iştiha varsa, o takdirde önce yemeğe oturmak sünnettir. Diğer bir rivayette, vâcibdir.

d) Mâlikîlere göre: Yemek hafif cinsten ise, fazla vakit almıyacak ve mideyi de tıka-basa doldurmayacaksa, o takdirde önce yeme­ğe oturmak müstehabdır.[113]

e) İbn Hazım ve Zahiriler hadîsin zahiriyle istidlal ederek, vak­ti kaçırma söz konusu değilse, akşam namazından önce hazır bulunan yemeği yemek sünnettir veya vâcibdir.

f) Ebûbekir, Ömer, İbn Ömer, Ahmed ve İshak da aynı görüştedirler.

g) el-Irakî ve es-Sevr'e göre, yemeği öne almak vâcibdir. O ba­kımdan yemek hazır beklerken namaz kılmak hükümsüzdür.

h) Cumhara göre, yemek hazır olduğu halde namaza durmak mekruhtur.

Cumhur bu hadîslerle, cemaatle namaz kılmanın vâcib olmadı­ğını istidlal etmiştir.[114]

 
Çıkarılan Hükümler:

 

1- Akşam yemeği hazır bekliyorsa, önce oturup açlığı gider­mek, sonra kalkıp akşam namazını kılmak müstehabdır.

2- Cuma ve bayram namazları dışında namazlarda da, ye­mek hazır olduğu takdirde önce yemek yenilir, sonra namaz kılınır. Böyle yapmak da müstehabdır.

3- Vakit daralmışsa, yemek yenilinceye kadar vaktin çıkma­sı muhtemelse, önce namaz kılmak gerekir.

4- Yemek yeme ihtiyacını duymayan, karnı tok olan kimse­nin akşamleyin yemek hazır olsa bile, önce namaza durması müs­tehabdır. Çünkü sofraya oturmaktan maksat, açlığı gidermek hisse­dilen iştihaya cevap vermektir.

yagmur_7-c
Mon 22 August 2016, 06:46 pm GMT +0200
Esselamu aleykum
Yemek hazır ise hemen bir tabak çorba yada az bir tabak ne var ise yemeğe baslanmali sonra da vakit kaybetmeden akşam namazi hemen kilinmalidir ....Rabbim namazlarini zamanında kılanlardan etsin inşallah

Sevgi.
Mon 5 March 2018, 02:23 pm GMT +0200
  Akşam yemeği hazır bekliyorsa, önce oturup açlığı gider­mek, sonra kalkıp akşam namazını kılmak müstehabdır.
Mevlam bizlere herdaim Razı olcağı şekilde hareket etmemizi nasip etsin inşaAllah.

ceren
Mon 5 March 2018, 03:52 pm GMT +0200
Aleyumselam.eger akşam yemeği hazır ise namaz kilmadan yemek yemek daha uygundur.rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. ..

Bilal2009
Mon 5 March 2018, 08:11 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimiz in sünnetlerinden ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun