- Akşam namazının vakti

Adsense kodları


Akşam namazının vakti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Sun 30 January 2011, 03:45 pm GMT +0200
c- Akşam Namazının Vakti:
 


Akşam namazı için de -diğer namazlar gibi- muvassa (geniş) bir vakit var mıdır yok mudur diye ihtilâf etmişlerdir. Kimisi, "Akşam namazının vakti muvassa' değildir", demiştir. Bu görüş, İmam Mâlik ile îmam Şafii'den gelen rivayetlerin en meşhurudur. Kimisi de, "Akşam namazının muvassa bir vakti vardır ki o da, gün batışıyla aydınlığın kaybolması arasındaki za­mandır", demiştir. Bu da, îmam Ebû Hanife, îmam Ahmed, Ebû Sevr ve îmam Davud'un görüşleridir. Bu görüş îmam Mâlik ile İmam Şafii'den de rivayet olunmuştur.

Bu ihtilâfın sebebi; Cebrail (a.s.)'in imamet hadisinin, bu mevzuda Abdullah b. Ömer'in hadisi ile çelişmesidir. Zira İmamet hadisinde Cebrail (zLs.)'in akşam namazını her iki günde de aynı vakitte kıldırdığı, Abdullah b. Ömer'in hadisinde ise,

«Şafak (aydınlık) kaybolmadığı müddetçe akşam namazının vaktidir» denilmektedir.

îmamet hadisini tercih edenler: «Akşam namazı için sadece bir vakit vardır» demişlerdir.

îbn Ömer'in hadisini tercih edenler ise, akşam namazına da geniş vakit tanımışlardır. îbn Ömer'in hadisini yalnız Müslim almaktadır.

Müslim ile Buhârî, îbn Abbas'ın: Cebrail (a.s.)'in Peygamber (s.a.s) Efendimiz'e on farz namaz kıldırdıktan sonra: «İşte namaz vakitleri bunlar­dır» dediğine dair imamet hadisini kaydetmemişlerdir.

Müslim tarafından kaydedilen Büreyde el-Eslemfnin hadisi de Abdul­lah'ın hadisi meâlindedir [33]

Derler ki: «Büreyde'nin hadisi daha kuvvetlidir. Çünkü Medine'de Pey­gamber (s.a.s) Efendimiz'e namaz vakitleri sorulduğu zaman Büreyde orada idi. Cebrail (a.s.)'in hadisi ise Mekke'de ilk olarak namazın farz kılındığı za­man varid olmuştur».[34]


[33] Müslim, Mesâcid, 5/31, no: 613.

[34] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/228-229.