- Akıllıların Sınıflandırılması

Adsense kodları


Akıllıların Sınıflandırılması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Tue 5 July 2011, 08:34 am GMT +0200
Akıllıların Sınıflandırılması


Haris Maiyetu'l-Akl'da akıl sahiplerini sınıflandırarak dört gru­ba ayırmakta ve bunların ikisini reddederken ikisini benimsemek­tedir:

Eleştirdiği ve reddettiği iki zümre:

1) Kibir, inat ve dünyaya aşın bağlılıkları nedeni ile beyanı (Kur'an) anladıkları halde inkar ederler. Kibirinden dolayı yüz çe­viren İblis ve Allah'ın kendileri ile beraber olduğunu savunan Ya­hudilerin yaptığı budur.

Onlar bildikleri halde gerçeği gizlemektedirler. [388]

2) Bunlar kendi görüşleri ve kendi görüşlerine aşın güvenleri sebebi ile haddi aşar, ortaya çıkan gerçeğe gözlerini kaparlar. Bir de görürsün ki bunlar beyanı anladıktan sonra kibirle gerçeği inkar etmiş, başka bir din istemiş, batıl, şer ve sapkınlık üzere oldukları halde, bir gerçeğe ve bir dine bağlı olduklarını savunurlar. Hâris'in tasvip ettiği iki zümre ise şunlardır:

1) Allah'ın lütfü ile O'nun şanının yüce, vaad ve vaidine sadık olduğunu bilir, idrak eder, O'na itaat eder, O'ndan sakınanlar;

2) Yönetme ve yaratma konusunda Allah'ın yüce, bir ve ben­zersiz, kurtuluşun iman esaslarına sımsıkı bağlılıkta; zarar ve ziya­nın ise imandan uzak kalmakta olduğunu bilenlerdir. [389]


[388] Bakara: 2/146.

[389] Haris El- Muhasibi, El- Akl Ve Fehmü’l Kur’an, İşaret Yayınları, İstanbul, 2003: 152-153.