- Akıllı teknoloji merkezinde 'nöbetçi mühendis' bulunacak

Adsense kodları


Akıllı teknoloji merkezinde 'nöbetçi mühendis' bulunacak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Tue 21 February 2012, 08:18 pm GMT +0200
Akıllı teknoloji merkezinde 'nöbetçi mühendis' bulunacak

Vodafone Türkiye'nin akıllı şebeke ağının temelini oluşturan Vodafone Şebeke Operasyon Merkezi açıldı.

Konuşma sırasında kesinti olduğu takdirde abonelere para iade eden 'Akıllı Kapsama Teknolojisi'nin temeli olarak değerlendirilen merkez, 56 milyon TL'lik yatırımla kapılarını açtı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer ile Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcıları Hasan Süel ve Jorge Fernandes'in katıldığı törenle açılan merkezde 144'ü mühendis, 196 kişi istihdam ediliyor. Merkezde gerektiğinde "nöbetçi doktor" olarak hizmet veren mühendisler, acil durumlarda hızla harekete geçerek, gerekli altyapı desteğini veriyor.

Burada elde edilen verilere hareket ettiklerini ifade eden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, "Merkezimiz ayrıca, Vodafone'un kriz yönetim merkezi olarak da çalışıyor. Örneğin, Van depreminde, sistemin bize anında verdiği alarm ile bölgede ilk mobilize olan operatör olduk. Van'daki durumu merkezimiz üzerinden sürekli olarak takip ederek mobil baz istasyonlarını hangi noktalara sevk edeceğimizi kararlaştırdık. Böylece anında en etkili müdahaleyi yaptık." dedi. Dünyada ve Türkiye'de tüketici alışkanlıklarının değiştiğine değinen Süel, mobil genişbant trafiğinin son yıllardaki hızlı artışına dikkat çekti. Artan ihtiyacı karşılayabilmek için yatırımların hızlandırılması gerektiğini söyleyen Süel, şöyle konuştu: "Bu yatırımlar için özellikle geçiş hakkı ve saha kiralamalarında karşılaşılan zorluklara sektör-devlet işbirliğiyle çözüm getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, mobil genişband hizmetlerinin verilmesi için en önemli faktörlerden biri fiber yatırımlarıdır. Operatörlerin etkin fiber yatırımları için yeni yatırımlarda geçiş hakkı düzenlemelerinin bir an önce hayata geçmesi, mevcut yatırımlardan da tüm operatörlerin faydalanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç var."

Şebeke Operasyon Merkezi'nin gerek insan kaynağı gerekse teknoloji anlamında önemli bir adım olduğunu dile getiren Fernandes ise önümüzdeki süreçte Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin altyapı yönetiminin Türkiye Vodafone üzerinden gerçekleşmesi yönünde çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Fernandes, "Tüm bunlar, Türkiye'nin bölgesel bir merkez haline gelmesi sürecinde kuşkusuz çok değerli gelişmeler." diye konuştu.

Çağrı merkezinin katkısı 1 milyon TL

BTK Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de son yıllarda çağrı merkezlerinin artışına dikkat çekti. "Çağrı merkezleri Türkiye için sosyal bir projedir. Özellikle istihdamın sorun olduğu yerlerde çağrı merkezlerinin insanlarda oluşturduğu mutluluk görülmeye değer." diyen Acarer, "450-500 kişinin çalıştığı bir çağrı merkezinin o ile kattığı değer yaklaşık 1 milyon TL oluyor." dedi. Mobil şebekede data trafiğinin 15 kat arttığını belirten Acarer, dünyadaki mobil şebekelerin önümüzdeki beş yılda altmış beş kat artabileceği öngörüsünde bulundu. Acarer, şebeke trafiğinin yeterli yatırım yapılmaması durumunda ciddi oranda daralmaya gideceği yorumunu yaptı. Cihazlardaki elektromanyetik alanlarla ilgili tartışmalara da değinen Acarer, baz istasyonu gibi elektromanyetik cihazların belirlenen değerlerin üzerinde alana sahip olması durumunda kapatıldığını, Türkiye'deki 70 bin istasyondan hiçbirinin belirlenen değerin üzerinde alana sahip olmadığını söyledi.

zaman