- Ailesi şişman olanlar dikkat

Adsense kodları


Ailesi şişman olanlar dikkat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Mon 18 March 2013, 02:47 pm GMT +0200
Ailesi şişman olanlar dikkat


Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, anne ve babası şişman olan ailelerde çocukların da obez olma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu belirtti.

Sadece ebeveynlerden birinin şişman olması halinde çocukta obezite görülme ihtimalinin yüzde 40 olduğunu belirten Yurdakul, şöyle konuştu: 'Kentsel ve modernliğin getirdiği yaşam ,çocuklarda fiziksel aktivitenin azalmasına, hazır yiyecek ve fastfood tüketiminin artmasına sebep olmaktadır. Televizyon ve bilgisayar başında geçen hareketsiz süreçte, abur cubur alımının artmasıyla da kilo da artmaktadır.' Yurdakul, obezitenin sağlık üzerindeki etkilerini şöyle sıraladı: 'Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon, insüline bağımlı olmayan tıp 2 diyabet, safra kesesi hastalıkları ve karaciğer yağlanması, uyku apnesi, depresyon.'

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Yurdakul, kısa süreli kilo kaybının hedeflenmesi ve devamındaki matbu zayıflama diyetlerinin obezite kontrolünde yetersiz kaldığını söyledi.

Kilo kaybının kalıcı olması için beslenme davranışının düzenlenmesi ve takibi gerektiğini anlatan Yurdakul, obezite tedavisini şöyle anlattı: "Kişiye göre düzenlenmiş ve davranış kalıbı düzeltmeye dayalı bir beslenme programıyla tedavi daha etkili olmaktadır. İlk önce çocuğumuz neden kilolu; onun cevabını bulmak gerekiyor. Kan tahlili ve analizlerle belirlenen bu cevaptan sonra, hormonal veya yanlış beslenme sebep ne olursa olsun çocuğu zorlamadan, hırslandırmadan uzun süreli bir programa başlatmak gerekir. Çocuklarda tedavide anne baba desteği çok önemlidir. İlk önce anne baba olarak çocuğumuzdan ne beklediğimizi bilmek gerekir. Bu yaşta çocukların beyin ve fiziksel büyümesi devam ederken hızlı kilo vermelerini beklemiyoruz. Fiziksel büyümeleri devam ederken uzun vadede, vücut yağ miktarlarının düşmesi yeterlidir.'

AİLELERE ÖNERİLER

Yurdakul, ailelere şu önerilerde bulundu:

'Çocuklarımıza yasaklar koyarak zararlı olduğunu düşündüğümüz gıdaları daha cazip hale getirmeyelim.Doyduklarını hissettiklerinde çocuklarımızı yemek yemeleri için zorlamayın. İster evdeki ister okuldaki atıştırmalık tercihlerini çocuğa bırakmayın. Eve aldığımız soframıza koyduğumuz atıştırmalıklarımızı doğru seçerek ve onları kendimiz de severek yiyerek çocuklarımıza örnek olun. Çocukların hepsi çikolatayı sever. Görünümü keyifli ve sağlıklı çikolata topları yapın. Kuru meyvelerden özellikle hurmayı cevizi veya bademi rondodan geçirin ve kakao koyup yuvarlayıp küçük toplar yapıp hindistan cevizine veya fındığa batırıp kürdanla da servis yapıp ilgi çekebilirsiniz.

Yeni Şafak

hafiza aise
Mon 18 March 2013, 05:04 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ; evet bende ailesi zayıf ve şişman olanlarda şişmanlık ve yaıflığın genetik olduğunu düşünenlerdendim. Hele obezitenin çok sık görüldüğü bir dönemde daha fazla dikkat edilmeli.

saniyenur
Mon 18 March 2013, 08:32 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Ben şişmanlığın genetik olduğuna katılmıyorum. Şişmanlık insanın yemesine içmesine bağlı bence. Dikkat etmek gerekli, hele de belli bir yaştan sonra.

admin
Tue 19 March 2013, 11:20 am GMT +0200
tıbbı nebi insanlara şifa dertlere deva israfa sondur. Hadislerle diyet yapınız. Namazlar ile amel samimiyetle söylüyorum obezite diye birşey kalmayacaktır.

olgun02
Tue 19 March 2013, 01:04 pm GMT +0200
arkadaşlara katılıyorum, gerçeğide bilmek lazımki obezite vardır; ve yemekte sünnete uymak ile obeziteyi berteref ederiz ama çocuklarımızı nasıl koruyacaz onlar ile günlük kaç saat beraber oluyoruzki kontrol altında tutalım?

sumeyye
Tue 19 March 2013, 03:59 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; hosgeldiniz olgun02 kardes üyeliginiz hayirli olur insaallah , çocuklara egitimi evde verelim insaallah , okulda vs. oldugu ortamlarda da gözetim altinda tutamasakta önlemlerimizi alip ögretmenleriyle görüsüp zararli besinleri anlatabiliriz..Rabbim c.c hayirli evladlar nasip eylesin cümlemize insaallah.