Hadice
Tue 25 January 2011, 11:39 am GMT +0200
AHLAK FELSEFESİ DEĞİL, AHLAK:
Ahlak felsefesini kabul etmeyişimiz bizzat ahlakı kabul etmemek değildir. Ahlak fazilet sahibi ferdin desteği, ileri toplumun dayanağıdır. Allah durdukça cemiyet de durur; ahlak kalmayınca toplum da kalmaz. Hatta ahlaksız hayat bile olmaz:
“Bir millet ahlakını yitirirse, ona yas tut, ağla!”.
Ahlakın genellikle bütün dinlerde ve özellikle Müslümanlıkta geniş bir yeri ve üstün bir değeri vardır. Kur’an-ı Kerim Hz. Muhammed’i ahlakından dolayı övdüğü kadar hiç bir şeyi övmemiştir; diyor ki“Ve sen,büyük ahlak üzerindesin”69Peygamberimiz de görevini özetleyerek kısaca şöyle diyor: “Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” 70.
(69) Nun: 4
(70) Hadisi Buhari “el-Edebu’l-Mufred”de, Hakim “Müstedrek’te, Beyhaki “fiuab” de Ebu Hüreyre’den rivayet etmişlerdir. Hadise Suyuti de sahih işareti vurmuştur.
Araştırmacı islam alimlerinden İbn-i Kayyim’in şöyle dediğini görürsek şaşmamalıyız:“din ahlakın ta kendisidir.. Kimin ahlakı senden üstünse dini de senden üstündür71.
(71) Medaiu’s-Salik’in, c. 2, S. 307.es,Sünnetu’l-Muhammediye baskısı.
şu hadis-i fierifte aynı şeyi doğruluyor “Mü’minlerin imanca en mükemmel olanları ahlakça en güzel olanlarıdır”72. Ve Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyorlar: “İyilik güzel ahlaktır”73. Kıyamet gününde mizanda güzel ahlaktan daha ağır bir şey yoktur74.
(72) Tirmizi Ebu Hüreyde’den rivayet etmiş ve Hasen Sahih’dir, demiştir.
(73) Müslim, Nuvvas b. Seman’dan rivayet etmiştir.
(74) Tirmizi Ebü’d-Derda’dan rivayet etmiştir ve Hasen Sahihtir, demiştir.
İşte ahlakın dinde ve cemiyetteki durumu budur... Ahlak dinin temeli, cemiyetin esasıdır.