- Ahîdlerden Bozulması Emredilenler

Adsense kodları


Ahîdlerden Bozulması Emredilenler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Sat 5 March 2011, 12:55 am GMT +0200
Müslümanlarla Müşrikler Arasındaki Ahîdlerden Bozulması Emredilenler

Nebî (s.a) ve ashabı, umre [kaza umresini] yapmak üzere ihrama girip Mekke'ye yöneldiler; -bu, Mekke'nin fethinden önce, Hudeybiye sulhünden ise bir yıl sonra ol­muştu- Nebî ile Mekke kâfirleri Hudeybiye günü, bir antlaşma yapmışlardı; Mekkelilerin ertesi yıl Mekke'yi Nebî ve ashabı için üç gün süreyle boşaltacakları da ant­laşma hükümlerinden biriydi. Ertesi sene Nebî, müşriklerin bu şartı yerine getirmeyeceklerinden ve Mescid-i Ha­ramın yakınında kendileriyle savaşacaklarından korktu. Müslümanlar da Haram beldede ve Haram ayda savaş­maktan hoşlanmıyorlardı. Bunun üzerine Yüce Allah şu buyruğu inzal etti:

O halde kim size tecavüz ederse, {yani, müşrikler Harem bölgesinde sizinle savaşırlarsa}, siz de ona, size ettiği tecavüzün misliyle tecavüz edin {yani,  Harem'de onlarla savaşın}. (Bakara/194)

Ardından Yüce Allah mü'minleri sakındırarak buyu­ruyor ki:

Allah'a ittika edin {yani, Harem bölgesinde onlar­la savaşa başlayan siz olmayın} ve {eğer müşrikler savaşa başlayacak olurlarsa} bilin ki, Allah mutta-kilerle {yani, şirkten sakınanlarla} beraberdir {ya­ni, yardımıyla beraberdir}. (Bakara/194)

Böylece Yüce Allah mü'minlere, kendilerine yardımcı olacağını haber vermektedir. [267]


[267] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 278-279.