- Adet halindeki kadın meal okuyabilir mi?

Adsense kodları


Adet halindeki kadın meal okuyabilir mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
selsebil
Sat 7 March 2009, 05:08 pm GMT +0200
Adet halindeki kadın meal okuyabilir mi?


Kadınların başı açık meal okumaları caizdir. Adet halindeki kadınların okumaları da caizdir.

Cünüp, âdetli veya lohusa olan kadın Kur’ân âyetlerinden hiç birini okuyamaz, caiz değildir.

Bu hususta Resulullah (a.s.m.) şöyle buyururlar:
“Cünüp ve âdetli kadın Kur’ân’dan hiçbir şey okuyamaz.”1
Yani sırf Kur’ân-ı Kerim okumak niyetiyle bir âyetten daha az bile okuyamaz. Ancak dua, senâ, ALLAH’a sığınma, zikir veya bir işe başlangıcında yahut öğretmek maksadıyla Kur’ân’dan bazı âyetleri okumak caizdir.

Meselâ, bir ulaşım aracına binerken okunması sünnet olan “Sübhânellezî sahhara lenâ hâzâ vemâ künnâ lehû mukrinîn (Her türlü noksandan münezzehtir o ALLAH ki, bunu bizim hizmetimize verdi, yoksa bizim buna gücümüz yetmezdi.”2

Aynı araçtan inerken de “Rabbenâ enzilnî münzelen mübâreken ve ente hayrü’l-münzilîn (Ey Rabbim, beni hayır ve bereketi bol bir yere indir. Misafir ağırlayanların en hayırlısı Sensin).3 Bir musibet ve ölüm haberi alınca, “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn (Muhakkak biz ALLAH içiniz ve muhakkak yalnız Ona dönücüleriz).4

Yine bir işe başlarken “Bismillâhirrahmânirrahîm” demek, şükür maksadıyla “Elhamdülillah” demek de bu kabildendir.

Aynı şekilde Fâtiha, Âyetü’l-kürsî, Felâk, Nâs ve İhlâs Sûrelerini zikir maksadıyla, ALLAH’ı hatırlamak düşüncesiyle okumak haram değildir.

Mâlikî mezhebine göre, hayızlı ve lohusa olan kadının az miktarda Kur’ân okumasında bir mahzur bulunmamaktadır. Bu az miktar da yukarıda adı geçen sûreler miktarıdır. Bu meseleye delil olarak; kadınların uzun süre bu halde kalmış olduklarından dolayı istihsânen caiz görmüşlerdir.

Hanbeli ve Hanefi mezhebine göre, Kur’ân-ı Kerimin kelimelerini heceleyerek, harf harf okumak caizdir. Çünkü böyle bir okuyuş “kıraat”e girmemektedir. Yine tilavet olmadan Mushafa bakmayı, sesini çıkarmadan içinden okumasını da caiz kabul etmişlerdir. Çünkü bu durumda da kıraatten (okumaktan) söz edilmez.5

Bütün bu görüşler müçtehid imamların çeşitli delillere dayanarak vardıkları içtihad farklılıklarıdır ve hepsi de doğrudur.

Bunun yanında, Kelime-i Şehâdet, Kelime-i Tevhid, istiğfar, salavat-ı şerife gibi tevhid ve zikir cümlelerini bir veya birden fazla okumak caizdir.

Hanımların bugünlerde Kur’ân-i Kerimin dışında tefsir, hadis ve fıkıh gibi dinî kitapları ellerine almaları İmam-ı Âzama göre caizdir. Ancak bu kitapların içinde bulunan âyetlere el sürmemeleri gerekir.
Kur’ân âyetlerinin bu durumda iken yazılması meselesinde el-Feteva’l-Hindiyye’de şu kayıtları okuyoruz:

“Cünüp veya hayızlı olanların yazmakta oldukları satırların arasına Kur’ân’dan bir âyet yazmaları mekruhtur. Fakat yazdıkları bu âyetleri okumazlarsa mekruh olmaz.
“İmam-ı Muhammed ise, bu kimselerin Kur’ân yazmamaları bana göre en sevimli davranıştır, diyerek bu hususta ihtiyatlı ve dikkatli olmayı tavsiye etmektedir.”
Buna göre, Besmele de Kur’ân’dan bir âyet olduğundan hayızlı iken yazılmaması daha isabetli olur.

Bu arada hangi mezhebe bağlı olursa olsun, bu haldeki bir kadın Kur’ân’ın bir âyetine bile el süremez. Ancak Kur’ân’a yapışık olmayan temiz bir bez ve kâğıtla tutabilir.

1 İbni Mâce, Tahâret: 105.
2 Zuhruf Sûresi, 13.
3 Mü’minûn Sûresi, 29.
4 Bakara Sûresi, 256.
5 Vehbe Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî ve Edilletühû, İslâm Fıkhı Ansiklopedisi, 1: 288-9.
6 İbni Mâce, Tahare: 119.
7 Bidâyetü’l-Müctehid, 1:110; el-fıkhu’l-İslâmî ve Edilletühû, 1: 422.



derya
Fri 5 February 2010, 01:30 pm GMT +0200
Bu faydalı bilgiler için allah razı olsun kardeşim

admin
Fri 5 February 2010, 01:31 pm GMT +0200
Kaynakları kontrol ettim hakikaten güzel bir konu tüm kardeşlerimizin cinsiyeti ayrımı yapmaksızın bu konuları bilmesi farz 'dır. Ne işime yarayacak diyen bazı kesimlerin çocukları kızları eşleri olmayacakmı bir din adamının bilmesi gereken şeyler bunlar bir hanım hocanın bilmesi gereken şeyler bunlar şukadar güzel konulara yorum dahi yazmaya 1 dk sını ayırmayan kesime acıyorum acıyorum acıyorum....

akmina
Fri 5 February 2010, 03:22 pm GMT +0200
Bu konu ile ilgili herkessin bir fikri var.En doğru bilgiyi paylaştığın için teşekkürler.Yanlış anlamadıysam öğrenmek için kuran dan fazla olmamak şartıyla okuna biliyor değilmi ?Öğreten bayan hoca ve öğrenci için nasıl oluyor?

queen
Mon 15 March 2010, 09:08 am GMT +0200
isabetli bir konuya cevap oldu.

Hadice
Thu 30 December 2010, 09:32 am GMT +0200
Emeğine sağlık neslinur kardeşim...gerçektende hocamızında dediği gibi bilmemiz gereken şeyler bunlar çok açııklayıcı olmuş Allah razı olsun kardeşim....selam ve dua ile

akubra
Wed 22 June 2011, 01:28 pm GMT +0200
cok yararlı bir konu.tesekkurler

sumeyye
Wed 22 June 2011, 01:33 pm GMT +0200
Esselamu aleykum kardesim ; yararli ve net bir konu olmus masaallah..Rabbim (c.c.) razi olsun.

reyyan
Wed 22 June 2011, 02:39 pm GMT +0200
Aleyna ve aleykumusselam, akmina kardeşim, öğrenmek veya öğretmek maksadıyla bir ayeti tamamlamadan hece hece okunabileceği görüşü var yoksa tüm ayetlerin okunaccağı gibi bir görüş bu konudan çıkmamaktadır.Selam ve dua ile...

cerendemir
Tue 10 September 2013, 01:32 am GMT +0200
Paylaşan kardeşlerimiz den Allah razı olsun.Çok güzel bir paylaşım olmuş.

ebu avane
Tue 10 September 2013, 10:04 pm GMT +0200
Paylaşım güzel olmaktan ziyade cok yerinde olmuş Rabbim paylaşan arkadaşımızdan razı olsun. İşte delil, işte kaynak söyleyecek söz yok. Günümüzde maalesef ki :( bazı camialarımız Talim-ül müteallim (hoca öğrenci )ilişkilerinde, zaruriyet diyerekten bu durumdaki bir bayan öğrenciye Hafızlık okutmaktalar. Verilen fetvaları haşa hadisten üstün tutmaktalar. Tekrar diyorum işte hadis, işte kaynak. Rabbim doğru yolu göstersin.

mevlüdekalınsaz
Wed 21 May 2014, 07:23 pm GMT +0200
Esselamü aleykum;  günümüzde birçok kişi tarafından eksik bilinen ve tartışma konusu olan bu hususlara açıklık getirmişsiniz... Mevlam razı olsun...

Burcu7
Wed 4 June 2014, 06:23 pm GMT +0200
bilgiler için teşekkürler herkesin bilmesi gerekenler