- Abdestin Bozulduğundan Şüphe Etmek

Adsense kodları


Abdestin Bozulduğundan Şüphe Etmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Tue 29 November 2011, 05:23 pm GMT +0200
67. Abdestin Bozulduğundan Şüphe Etmek

 

176....Abbâd b. Temîm'in rivayetine göre amcası (şöyle) demiş­tir: Nebi (s.a.)'e namazda iken abdestinin bozulduğu vehmine kapı­lan bir kimse(nin durumu) arz edildi. Nebî (s.a.) "Ses işitmedikçe veya koku duymadıkça namazdan ayrılmasın" buyurdu.[144]  [145]

 

Açıklama
 

Namaz kılan bir kimse yellendiğim anında hissedebileceği gibi, ses işitmek veya koku duymakla da anlayabilir. Hangi şekilde olursa olsun yellendiğinin farkına varan kimsenin abdesti bozulmuş­tur. Bu mevzuda mutlaka sesi kulakla duymanın veya kokuyu burunla hissetmenin şart olmadığında âlimler arasında görüş birliği vardır. Çünkü insanın sağırlığından veya koklama duyusunu kaybettiğinden dolayı sesi ve­ya kokuyu veya her ikisini birden farkedememesi mümkündür. Bu bakımdan mühim olan insanın abdestinin bozulduğunu anlamasıdır. Bu sebeple Hattâbî buradaki yellenmenin sesini duymak veya kokusunu hissetmek söz­lerini Rasûlü Ekrem (s.a.)'in; "Çocuk doğduğu zaman ağlar da ölürse, o çocuğun (cenaze) namazı kılınır, varis olur ve kendisine vâris olunur. Çün­kü, o çocuk canlı olarak dünyaya gelmiştir. Fakat, doğar da hiç sesini çıkar­mazsa o çocuğun (cenaze) nama/mı kılmayınız. Çünkü, o ölü olarak dünyaya gelmiştir." [bk. 2920 numaralı hadis tbn Mâce, cenaiz 26; ferâiz, 17; darimi, feraiz 47] hadisine benzetmiştir ki, maksat "çocuğun canlı olarak dünyaya gelip gel­mediğini anlamak için çeşitli şekillerde araştırınız ve kesin olarak neticeyi tesbit edince ona göre hareket edin" demektir. Umumiyyetle insanlar yel­lenmenin, koku sesle farkına vardıklarından bu iki alâmet söz konusu edil­miştir.

Keza, umumiyyetle çocuk canlı olarak dünyaya gelir gelmez ağladığı için çocuğun canlı olup olmadığının bir alâmeti olarak sese dikkat çekilmiştir.

Bu hadîs, İslâmın esaslarından ve fıkhın kaidelerinden çok mühim bir esâsı ve kaideyi teşkil eder. Bu kaide Mecelle'in onuncu maddesinde şöyle ifâde edilmiştir: "Bir zamanda sabit olan şeyin hilâfına delil olmadıkça be­kası ile hükmolunur." Bu kaideye fıkıh usûlünde "istishab" kaidesi derler. Buna göre abdestli olduğunu kesin olarak bilen bir kimsenin abdesti, kalbi­ne gelen herhangi bir şüphe ile bozulmaz. Bozulduğuna hükmedebilmek için abdestin bozulduğunun kesinlikle farkına varmak lâzımdır. Bu hususta na­maz içinde veya namaz dışında da olsa şüpheye itibâr yoktur.

Buhârî'nin rivayetinde durumu Rasûlü Ekrem'e arzedilen zâtın Abdul­lah b. Zeyd olduğu ve hatta bu soruyu da kendinin sorduğu açıklanmakta­dır. Şüpheye itibâr olmadığı konusunda mezhep imamları arasında görüş birliği varsa da İmam Mâlikten iki görüş rivayet edilir. Birinci rivayete göre, namaz haricinde abdestinde şüpheye düşen kimsenin abdestinin bozulduğu­na hükmedilirse de namaz içinde şüpheye düşen kimsenin abdestine zarar gelmez.İkinci rivayete göre ise: Her iki halde de abdestinin bozulduğuna hükmedi­lir. İbn Kaânî İmam Mâlik'ten üçüncü bir kavil rivayet eder ki, buna göre İmam Mâlik hazretleri de ulemânın büyük çoğunluğu ile beraberdir.

Abdestsiz olduğunu kesinlikle bilen bir kimse, abdest alıp almadığın­dan şüpheye düşerse, abdestsiz sayılır. Bu hususta ulemâ arasında ittifak var­dır. Şüphe meselesi bir de Mecelle'nin dördüncü maddesinde şu kelimelerle ifâde edilmiştir: "Şek ile yakın zail olmaz."

Bir kimse karısını boşayıp, boşamadığında yahut temiz suyun pislenip pislenmediğinde veya pis bir şeyin temizliğinde şüphe etse, keza namazı üç mü, dört mü kıldığında, rûku ile sücûdu yapıp yapmadığında, oruca veya namaza nîyyet edip etmediğinde, namaz içinde şüpheye düşse bütün bu şüp­helerin hiçbir te'siri yoktur.

Ancak, Şafiîler On küsur meseleyi bu kaidenin dışına çıkarmışlardır.

Hattâbî, "Bu hadîs içki içtiği görülmediği halde üzerine içki kokusu bu­lunduğu için içki içtiğine hükmedilerek had vurulabileceğine bir delildir" de­mişse de Hanefî âlimlerinden merhum Aynî "Şer'î had cezalan şüpheden dolayı düşerler. Burada şüphe bulunduğu için had vurulamaz" demiştir.[146]

 
Bazı Hükümler
 

1. Kesinlikle bozulduğu bilinmedikçe şüpheden dolayı  abdest bozulmaz.

2. İlim adamlarına gizli kapaklı mevzularda da olsa soru sormaktan çe­kinmemelidir.

3. Gizli kapaklı ve ağza alınması utanmayı gerektirecek meselelerde ki­nayeli kelimeler kullanarak edeb dâiresinden ayrılmamaya çalışmalıdır.

4. Mecelle'nin 4. ve 10. maddesindeki fıkıh kaideleri bu hadîs-i şeriften çıkarılmıştır.

5. Kişinin, reis durumunda olan kişiye derdini arzetmesi caizdir.

 

177....Ebû Hüreyre (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur: "Sizden biriniz oturağında bir hareket se­zer de abdestinin bozulup bozulmadığına karar vermekte kararsız ka­lırsa, (yellenmeden mütevellit) bir ses işitmedikçe veya koku duymadıkça (namazdan) çıkmasın."[147]  [148]

 

Açıklama
 

Bu hadisi şerifi takviye eden daha başka hadîs de vardır. İbn  Huzeyme, Hâkim ve Ibn Hibbân'ın tahric ettikleri şu hadîs bunlardan biridir: "Birinize şeytan gelir de abdestin bozuldu derse, yalan söylüyorsun deyiversin. Fakat, burnu ile bir yellenme kokusu duyar veya kulağı ile bir yellenme sesi işitirse o başka, “ îbn Huzeyme "Yalan söylüyorsun deytversra"cümlesini, "içinden, yalan söylüyorsun desin" şeklinde tefsir et­miştir. Doğrusu da budur. Çünkü, namazda olan bir kimsenin ağzıyla bunu söylemesi câiz değildir.Nitekim îbn Huzeyme'nin bu tefsirini.lbn Hıbbân'ın Sabîh'inde Hz.Bbû Said (r.a.)den rivayet ettiği şu merfu hadîs, kuvvetlendir­mek tedir:"Birinize şeytan gelir de sen abdestini bozdun derse,içinden ya­lan söylüyorsun deyiversin."

Bu hadîs-i, şerifte namaz kılarken yellendiğini zannederek kesin bir hükme varamadığı için abdestinin bozulup bozulmadığından şüpheye düşen kimse­nin yeltenme sesi veya kokusu hissetmedikçe namazına devam etmesi lâzım geldiği ifâde edilmişse de kesin hüküm vermenin nasıl gerçekleşeceği izaha muhtaç kalmıştır, Abdullah b. el-Mubârek bu hususta şöyle der: "Abdesti­nin bozulduğunda şüphe ederse bunu, üzerine yemin edecek derecede kesin olarak bilmedikçe abdestini tazelemesi yâcib değildir."

Kadının önünden yel çıkarsa abdest alması vâcib olur. Ebû Hanîfe (r.a.) önden çıkan yelin abdesti bozmadığı görüşündedir. Çünkü, nadiren vuku bu­lan bir hâdisedir ki, hadîs-i serttin ifâde ettiği manânın kapsamına girmez. Hanefî âlimlerinden lbaHümâm ise, erkeğin önünden çıkan yel aslında yel olmayıp bir seğrime olduğu için abdesti bozmaz, diyor.

Netice olarak: Şafiî mezhebine göre kadın ve erkeğin önünden çıkan yel abdesti bozar. Çünkü, Peygamber (s.a.) ön ve arkadan çıkan her şeyin ab­desti bozduğunu bildirmiştir.

Hanefî mezhebine göre ise, kadın veya erkeğin Önünden çıkan yel ab­desti bozmaz. Çünkü, bu aslında yel değil bir seğrimeden ibarettir. Ancak, önden yelin çıkması abdesti bozmazsa da yeniden abdest almak müstehaptır. İmam Muhammed (r.a.) ise, bu mevzuda İmam Şafiî'nin görüşündedir.

Bu hadîs İmam Malik'in namaz dışında abdestinde şüphe eden kimse­nin abdesti bozulursa da namaz içinde abdestinden şüpheye düşen kimsenin abdestinin bozulmayacağı hususundaki görüşünü desteklemektedir.

imam Malik'in bu mevzudaki görüşü ve delillerini münâkaşası için 176. hadîsin izahına müracaat edilmelidir. Arkadan çıkan yelin abdesti bozduğu görüşünde icma' vardır.

Önden çıkan yel İbnu'l-Mübârek, İmam Şafiî, İshak, İmam Ahmed ve Hanefî âlimlerinden İmam Muhammed'e göre abdesti bozarsa da, Hanefî' mezhebinde bozmaz.Keza Maliki Mezhebinde de önden çıkan yel abdesti bozmaz.[149]

 

Bazı Hükümler
 

1. Namaz esnasında, yellenip yellenmediği şüphesi, namazı da abdesti de bozmaz.

2. Abdesti ve namazı bozan yel, koku gibi namazı ve abdesti bozan şey­ler kesin olmadıkça namaz bozulmaz.[150]

[144] Buharı, vudû 4, 34; büyü, 5; Müslim, hayz 98, 99; tbû DâvÛd tahâre 67; salât 192; Tirmizî, tahâre 56; Nesâî, tahâre 114^bn Mâce.'tahâre 74; Ahmed b. Hanbel, H, 330, 410, 414, 435, 471; III, 12, 37, 50, 51, 53, 54, 96.

[145] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 319.

[146] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 319-321.

[147] Müslim, bayz 9; Tirmizî, tahârc 56; İbn M&ce, tahâre 74.

[148] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 321.

[149] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 322-323.

[150] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 323.


Rüveyha
Sat 8 November 2014, 06:41 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve rahmetullah..Mevlam razı olsun kardeşim..Her durum da Rasulüllah (s.a.v)bizlere rehper..Rabbim ilmimizi ziyadeşletirsin inşaAllah.

ceren
Sat 8 November 2014, 06:47 pm GMT +0200
Aleykümselam.Bozulduğundan emin olmadığı sürece abdestte ,namaz da bozulmaz.

saniye
Sat 8 November 2014, 07:11 pm GMT +0200
Abdestte şüphe duyulsa abdest bozulmamış oluyor istishab kaidesi gereğince. Bu konuda çokça sorulan sorulara cevap olmuş paylaşım Rabbim razı olsun.

halim
Fri 18 September 2015, 10:36 pm GMT +0200


1. Namaz esnasında, yellenip yellenmediği şüphesi, namazı da abdesti de bozmaz.

2. Abdesti ve namazı bozan yel, koku gibi namazı ve abdesti bozan şey­ler kesin olmadıkça namaz bozulmaz.

Evet bu vesveselerden uzak durup allahın rızasını kazanan hayırlı kullardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun

mevlüde06
Thu 3 March 2016, 05:28 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah
"Abdesti­nin bozulduğunda şüphe ederse bunu, üzerine yemin edecek derecede kesin olarak bilmedikçe abdestini tazelemesi vâcib değildir

Bu hadisi serifte Efendimiz acikca bildirmis durumu bize.dikkat edilmesi gerrkn bir konuAllah razi olsun bizde bilgilenmis olduk.

yagmur_7-c
Thu 3 March 2016, 06:34 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
İnsan abdestin bolzulduğundan şüphe etmemesi için her ibadet öncesi abdest alması buna karşılık bir tedbir bence....Hiç değilse şüpheye düşüp ibadet edeceğini zamanı çalmamaış olur....Rabbim ibadetini adabıyla ve hakkıyla yapanlrdan etsin inşallah...

Bilal2009
Sat 5 March 2016, 07:53 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Rabbim bizlere böyle vesveselerden muhafaza eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

ikranur 7d
Sat 5 March 2016, 08:12 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
Nebî (s.a.) "Ses işitmedikçe veya koku duymadıkça namazdan ayrılmasın" buyurdu.
Namaz kılan bir kimse yellendiğim anında hissedebileceği gibi, ses işitmek veya koku duymakla da anlayabilir. Hangi şekilde olursa olsun yellendiğinin farkına varan kimsenin abdesti bozulmuş­tur.
Allah c.c. razı olsun.

ceren
Sat 5 March 2016, 08:15 pm GMT +0200
Aleykumselam.Abdestin bozuklugundan suphe eden kisinin abdesti dusmus olur ve tekrar abdest almasi gerekir.....

Kevšer
Sat 5 March 2016, 08:19 pm GMT +0200
Ve Aleykümü selam abdesti doğru alalım ve bozulduğundan şüphe ettiysek tazeliyelim çünkü güzel bir ibadet için güzel bir abdest şarttır inşaAllah