- AB, İslamofobiyi aşmalı

Adsense kodları


AB, İslamofobiyi aşmalı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
selsebil
Fri 7 August 2009, 02:06 pm GMT +0200


Prof. Dr. Tarık Ramazan, Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olmadığı tezlerine karşı çıktı, "korku"ya dikkat çekti

Oxford Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü'nden Prof. Dr. Tarık Ramazan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği üzerine İngiliz gazetesi Guardian'da bir makale yayınladı.

Ramazan, "Türkiye Avrupa'nın bir parçasıdır. Türkiye'yi Avrupa Birliği'nden uzak tutan da korkudur" başlıklı yazısında, Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olmadığı tezlerine karşı çıktı.

"Osmanlı İmparatorluğu dört yüzyıldan fazla kıtanın stratejik ve siyasi geleceğini paylaşıp, şekillendirdi" ifadesini kullanan Ramazan, "Bugün bile Türkiye'nin tarihi ve ekonomik etkisi önemli düzeyde. Hiç kimse ideolojik ve siyasi nedenlerle Avrupa'nın sınırlarının yeniden çizilmesi girişimlerine kanacak gibi gözükmüyor. Aynı kriterleri mevcut üyelere uygulasaydık, Kıbrıs Avrupa'nın bir parçası olamazdı" dedi.

Yapay ayrımların, tarihin, milli kökenlerin, hatıraların ve kültürlerin uzun süredir buluşup karıştığı Avrupa toplumunun kendi gerçeklerini görmezden geldiğini kaydeden Ramazan, Avrupalı liderlerin kültür ve din sorunlarına takılıp kalmak yerine, geleceğe bakan bir stratejik vizyon geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Tarık Ramazan, Türkiye'nin Ortadoğu ve Orta Asya'da artan etkisine ve yakın ilişkilerine de dikkat çekerek, Türkiye'nin görmezden gelinemeyeceğini vurguladı.

Ramazan, yaşlanan Avrupa'nın ihtiyacı olacak iş gücü için de insan kaynaklarıyla güçlü olan Türkiye'nin önemli bir müttefik olabileceğini belirtti.

"İslam korkusu aşılmalı"

Ramazan Avrupa'nın İslam korkusu ile Türkiye'nin üyeliği arasında doğrudan bağlantı olduğunu kaydederek, Avrupalı liderlere şu çağrıyı yaptı:

"Avrupa ülkelerinin İslam korkusunu aşmasının ve Türkiye'nin AB üyeliğini kültürel bir savaş alanına dönüştürmeyi bırakmasının zamanı geldi. Üyeliğin tek kriteri Kophenag kriterleri olmalı. Avrupa Birliği Komisyonu'nun 2004'teki raporu da, Türkiye'nin bu kriterleri karşılamaya çok yakın olduğunu söylüyordu.

Avrupalı liderler, seçmenlerinin kısa vadeli dini ve kültürel korkularını gidermek için ülkelerinin uzun vadeli sosyoekonomik ihtiyaçlarını görmezden gelmeye hazır. Milyonlarca Müslüman erkek ve kadın halihazırda zaten Avrupalı. Türkiye'nin AB üyeliği de yeni bir durum olmayacak ve herhangi bir tehlike arz etmeyecek."

Ramazan yazısına, "Türkiye'yi AB'ye almak, Avrupa'nın uygulamada sık sık ihlal ettiği kendi prensipleriyle barışmak zorunda kalması anlamına gelecektir" diyerek son verdi.
Dünya Bülten