- Şufa hakkının doğması

Adsense kodları


Şufa hakkının doğması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Mon 4 April 2011, 05:19 pm GMT +0200
Şufa Hakkının Doğması:

 

Şufa hakkı ancak satışdan sonra olur: Çünkü satıcı kendi mülkünü gözden çıkarıp satacak olduğunda şufa vâcib olur. Satıcının mülkünü gözden çıkarması da, o mülkü satmasıyla bilinir. Bu sebepledir ki, -müşteri her ne kadar onu yalanlasa bile- satıcı mülkünü sattığını ikrar ederse, şufa hakkı sahibi o mülkü alır. Satıcının, mülkünü satarken muhayyer olmayı şart koşması, şufayı engeller. Çünkü mülk satıcının mülkiyetinden çıkmamıştır. Ama müşterinin alırken muhayyer olmayı şart koşması, şufayı engellemez. Çünkü o mülk artık satıcının mülkiyetinden çıkmıştır. Görme muhayyerliği ile ayıp muhayyerliği şufayı engellemez.

Şufa hakkı sahibinin satılan yerde şufa hakkının bulunduğuna dair şâhid getirmesiyle şufa kesinlik kazanır: Zira şâhid getirmekle onun şuf a talebinde bulunduğu anlaşılır. İleride de anlatılacağı gibi, şufa hakkı sahipliğinde o mülke sahib olma talebinde bulunmak  gereklidir.O akann şufa hakkı sahibi olduğunu kadının

huzurunda ispatlamaya ihtiyacı vardır ki, bu da ancak şâhid getirmekle olur. Şâhidler onun o akarın  şufa hakkı sahibi olduğuna dair şehadette bulunursa   akarda, şufa hakkının bulunduğu kesinlik kazanır.

Şu a  hakkı sahibinin satılan mülkü almakla mülkiyetine geçirir:

O akarı   müşteriden   aldığında  veya  hâkim akann ona verilmesine ukrnetmesiyle, şufa hakkı sahibi o akan mülkiyetine geçirir. Çünkü evvelce yapılmış olan alış veriş akdiyle, akar müşterinin mülkü olmuştur. Artık onun rızası ve mahkeme karan olmaksızın -hibeden geri dönmek gibi- o mal müşterinin mülkiyetinden çıkıp başkasının (meselâ şufa hakkı sahibinin) mülkiyetine geçmez. Hatta şufa hakkı sahibi, üzerinde şufa talebinde bulunduğu komşusunun akarına bitişik olan ve kendisine şufa hakkı sahipliğini kazandıran kendi akarını şufa talebinden sonra satarsa, şufa hakkı bâtıl olur. Bu hade iken ölürse, yine şufa hakkı bâtıl olur ve mirasçılarına intikal etmez.

Şufa hakkında müslüman, zımmî, ticaret yapmasına izin verilen, mükâteb köle ve bir kısmı azad edilmiş köle eşit durumdadırlar: Çünkü nasslar umumidir. Şufa sebebi olan akarların bitişikliği durumu mevcuttur. Şufa mânası da bunları kapsamaktadır ki, o mâna da zararın bertaraf edilmesidir. [6]



[6] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 2/31-34.

gulsahkilicaslan
Sat 4 April 2020, 10:59 am GMT +0200
Allah razi olsun hocam

Sevgi.
Sun 5 April 2020, 12:09 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için Allah sizlerden razı olsun kardeşim

Bilal2009
Fri 17 April 2020, 10:30 am GMT +0200
Ve Aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Sun 19 April 2020, 04:54 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.rabbim bizleri İslam'a uygun şekilde alışveriş ahdini gerçekleştiren kullardan eylesin inşallah...