- 32 Mezar ve Cesedin Çürümesi Hakkında Gelen Hadisler Babı

Adsense kodları


32 Mezar ve Cesedin Çürümesi Hakkında Gelen Hadisler Babı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Tue 13 December 2011, 06:47 pm GMT +0200
32- Mezar ve Cesedin Çürümesi Hakkında Gelen Hadisler Babı

4266) "... Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Salîaîlahü Aleyhi ve Selîem) şöyle buyurdu, demiştir:

Bir kemik hâriç insan (cesedin) den çürümeyen hiç bir şey yok­tur. O (çürümeyen kemik) de kuyruk sokumudur ve kıyamet günü cesedin yaratılışı o kemikten kurulur."[143]

 

İzahı
 

Bu hadîsi B u h â r î Tefsîr'de, Müslim, Fitnelerde, Ebû Dâvûd Sünnet'te, N e s â î Cenazeler'de rivayet etmiş­lerdir.

Kuyruk sokumu diye terceme ettiğim "AcbÜ'z-Zeneb" kuyruk sckumundaki kemiğin başı ve en ufak bir parçasıdır. Hakim, Ebû Dâvûd ve Ebû Ya'Iâ'nın Ebû Sâîd-i Hudrî (Radıyallâhü anlı)'den rivayet ettikleri bir hadise göre Acbü'z-Zeneb'in ne olduğu Resûl-i Ekrem (Aleyhi 's-salâtü ve's-selâm)'e sorulmuş ve "Bir hardal tanesi misli (gibi küçücük bir parça) dır" cevâbı buyurulmuştur.

îbn-i Hacer'in beyânına göre İbnü'l-Cevzl, tbn-i   AKîl'in   şöyle dediğini nakletmiştir:

Hadîste bildirilen küçücük kemik parçasının çürümemesi ve kıya­met günü insanların cesedlerinin bu kemikten teşekkül etmesi me­selesinde ALLAH'tan başka kimsenin bilmediği bir sır ve hikmet vardır. Çünkü yoktan var eden ALLAH insan cesedini böyle bir kemik üzeri­ne kurmaya hâşâ muhtaç değildir. Bilindiği gibi kıyamet günü cese­din bir benzeri değil, toprağa karışmış olan zerreler ALLAH'ın emriyle birleşir ve Acbü'z-Zeneb üstünde kurulur. Acbü'z-Zeneb cesed bina­sının bir temelini teşkil eder. Bu kemiğin diğer parçalar gibi dağılma­ması hikmeti meleklerin bu olağanüstü olaydan haberdar edilmesi olabilir. Çünkü eğer bu parça da çürümüş olsaydı, melekler dirilişin dağınık parçaların birleşmesi suretiyle değil de eski cesedlerin benzer­lerinin yaratılması ve ruhların bu benzer cesedlere girmesi suretiyle olacakını zannedebilirlerdi. Hadîsin "însan (cesedin) den çürûmeyen hiç bir şey yoktur" cümlesinden maksad cesedin parçalarının tama­men çürüyüp yokluğa gitmesi olabilir. İkinci bir ihtimal parçaların yokluğa gitmeyip şekil değiştirmesi ve zerrelerinin toprağa karışması anlamı kasdedilmiş olabilir. Birinci yoruma göre anılan kemik par­çası cesedin bir tohumcuğunu teşkil eder ve cesed bundan oluşup te­şekkül eder. İkinci yoruma göre ise cesedlerin dirilmesi emri verildi­ği zaman toprağa karışmış olan zerreler birleşir ve anılan kemik üze­rinde kurulur.

S i n d î   de bu hadîsin izahı bölümünde özetle şöyle der:

Bu hadîsin zahirine göre Acbü'z-Zeneb denilen kemik parçası çürümez. Kıyamet günü cesedin yaratılışı bu kemik üzerinde kurulur.

Yâni bu kemik cesedin temelini oluşturur.

İbn-i Hacer: Âlimler demişler ki peygamberler bu hadîsin hükmünün dışında kalır. Çünkü toprak onların cesedlerini çürüte--mez, yiyemez. înb-i Abdi'1-Berr, şehîdleri de peygamber­lere eklemiş, yâni şehidler de bu hadîsin hükmü dışında tutulur, de­miştir. K u r t u b î de fahrî olarak müezzinlik görevini ifâ edenleri bunlara ilâve etmiştir. Kadı Iyâz bu hadisi şöyle yorumlamış­tır : Toprağın yiyebildiği cesedler çürür. Ama peygamberlerin cesed-leri gibi bazı cesedleri toprak yiyemez, diye bü*i vermiştir.

Hülâsa: Acbü'z-Zeneb denilen kuyruk sokumunun hardal tane­si küçüklüğündeki parçacık çürümez. ALLAH Teâlâ, kıyamet günü ce­sedleri diriltmeyi dilediği zaman eski cesedler iade edilir. Bu iade şek­li ya bu kemik parçasının tohum gibi gelişmesi ve cesedin bundan meydana gelmesi suretiyledir veya çürüyüp toprağa karışmış olan cesedin bütün zerreleri ALLAH'ın emriyle âdeta mıknatıs gibi birleşe­rek bu kemik parçası üstünde toplanır ve bu kemik cesedin temelini teşkil eder ve böylece cesed oluşup ruhun girmesiyle dirilir.

Cümhûr anılan kemik parçasının çürümiyeceği hükmü üzerinde ittifak ederek bu hadisi zahirî mânâsında tutmuşlardır. Çünkü bâzı rivayetlerde yerin o kemiği ebedi olarak yiyemiyeceği açıkça belirtil­miştir.


ceren
Sat 2 September 2017, 10:34 am GMT +0200
Esselamu aleykum.rabbim razı olsun bilgilerden kardesim. ..

Sevgi.
Sat 20 January 2018, 06:53 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam insan bedeninin mezarda çürümediği tek kemiği kuyruk sokumudur ahirette insan bu kemikten diriltilecektir inşaAllah

Bilal2009
Wed 21 February 2018, 04:42 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun