- 21 Riya Ve Süma (Yani İbadeti İnsanlar Görsünler, İşitsinler Diye Yapma)Babı

Adsense kodları


21 Riya Ve Süma (Yani İbadeti İnsanlar Görsünler, İşitsinler Diye Yapma)Babı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Mon 19 December 2011, 04:23 pm GMT +0200
21- Riya Ve Süma (Yâni İbâdet Ve Hayır İşini İnsanlar Görsünler, İşitsinler Diye Açık Yapmanın Günahlığına Dair) Bab
 




Riya i İbâdet ve hayır işini halk görüp de sahibini övsünler diye açık ve aleni yapmaktır. Süm'a da: İbâdet ve hayır işini halk İşitip de sahibini övsünler diye aleni ve açık yapmaktır.

Bilindiği gibi ibâdet ve her türlü hayırlı işler sırf Allah nzâsı için yapıldığı takdirde ibâdet ve hayır sayılır. İnsanların sevgi, saygı ve takdirini kazanmak gibi süfli ve basit gaye ile yapılan ibâdet ve ha­yırdan bir sevab beklenemez. Böyle bir maksadla yapılan ibadet ve hayır makbul sayılmaz, bilâkis sahibi için büyük bir günahtır, gizli şirktir. Yani dolaylı olarak Allah'a ortak koşmak sayılır. Çünkü her türlü ibâdet Allah rızâsı ve sevgisi için yapılır. Riyakârlıkla yapılan ibâdet, halkın rızâsı ve sevgisi için yapılmış olur ve böylece halk Al­lah'a ortak edilmiş olur.

 

4202) "... Ebû Hüreyre (Radıyallâhü Anh)'den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Seüem) şöyle buyurmuştur:

Allah (Azze ve Celle) buyurdu ki  Ben ortak edinmekten müs­tağniyim (yâni hiçbir varlığı zâtıma ortak etmeye ihtiyacım yoktur). Artık kim benden başkasını bana ortak ettiği bir İbadeti - hayn be­nim için işlerse benim o ibadet - hayır ile ilişkim yoktur ve o ibadet -hayır, (bana) ortak ettiği kimseyedir."

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih olup ravileri güve­nilir zâtlardır.[90]

 

İzahı

 

Zevaid nevinden olan bu hadisin kısmen benzerini Müslim. Zühd kitabının beşinci bâbında rivayet etmiştir. Hadisin mânâsı şöy­ledir : Allah Teâlâ'nın her hangi bir ortağa ihtiyacı yoktur. Bu itibar­la kim bir ibâdeti hem Allah nzâsı hem de başkasının rızâsı için iş­lerse Allah o ibâdeti kabul etmez ve Zâtına ortak koşulan, yâni rızâ­sının sağlanması düşünülen kimseye bırakır. Bundan maksad şudur: Riyakârlıkla yapılan ibâdet ve hayır geçersizdir, bâtıldır. Hiç bir se­vabı yoktur. Bilâkis günah sayılır.


ceren
Sun 3 September 2017, 12:15 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.rabbim bizleri ibadetini hakkiyla ve farzina uygun bir şekilde yapıp rüyadan sumadan uzak allahın rizasini gözeten kullardan olalim inşallah. ..

Sevgi.
Sun 11 February 2018, 12:27 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Mevlam bizleri Herdaim doğru işler yapanlardan eylesin inşaAllah

Bilal2009
Sun 11 February 2018, 02:44 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri riyakarlardan eylemesin Rabbim paylaşım için razı olsun