- 2 milyon kişi sigarayı bıraktı

Adsense kodları


2 milyon kişi sigarayı bıraktı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sun 3 April 2011, 11:13 am GMT +0200
2 milyon kişi sigarayı bıraktı





Eleştirilen kapalı alanlarda sigara içme yasağı işe yaradı. İşte rakamlar;

'Uygulanması mümkün değil, kahvehane ve lokantalar kapıya kilit vurur' gibi sözlerle eleştirilen kapalı alanlarda sigara içme yasağı işe yaradı.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 'Tam dumansız hava sahası' uygulamasının başladığı 2008'den bu yana 2 milyonu aşkın kişi sigarayı bıraktı. 15 yaş ve üzerinde sigara içen kişi sayısı 16 milyondan 14 milyona düştü. 2009'da Türkiye'de tüketilen sigara sayısı, toplam 107 milyar adet olarak kayıtlara geçerken, bu rakam geçen yıl 93 milyara geriledi.

'Tam dumansız hava sahası' uygulamasının ardından sigarayı bırakan tiryaki sayısı her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı'nın son araştırmasında ortaya çıkan verilere göre yasağın başladığı 2008 yılından bu yana 2 milyonu aşkın kişi sigarayı bıraktı. Böylece Türkiye'de 15 yaş ve üzerinde sigara içen kişi sayısı 16 milyondan 14 milyona düştü.

Bakanlık bir taraftan işletmelerin kapalı alanlarda sigara yasağını ihlal etmemesi için uğraşırken diğer yandan tiryakileri bu zararlı alışkanlıktan vazgeçirmeye çalışıyor. Bu amaçla kurulan 'Alo 171' sigara bırakma hattında, tıp ve eczacılık öğrencilerinin yer alacağı yeni bir ekip hizmete başlayacak. Mevcut 120 kişilik ekibi güçlendirmek için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak olan bakanlık, kazanacak firmadan aralarında tıp ve eczacılık fakültesi öğrencilerinin de bulunduğu 80 kişiliksağlıkekibi kurmasını isteyecek. Sağlık konularında altyapısı olan öğrenciler, telefonda hastayı bilgilendirecek. Gerekirse sigara bırakma polikliniklerine yönlendirecek.

Ekim 2010'da faaliyete geçen Alo 171'i nisan ayına kadar 1 milyon kişi aradı. Personel sayısı gün geçtikçe artırıldı, hatta bekleme süresi 30 saniyeye kadar düşürüldü. Bu arada sigarayı bırakmak isteyenlerin yönlendirildiği polikliniklere 300 bin adet sigara bırakma ilacı dağıtılıyor. Doktor raporu ile yazılan bu ilaçlar hastaya ücretsiz veriliyor. Öte yandan Türkiye'de 2009'da toplam 107 milyar adet sigara tüketilirken, bu rakam geçtiğimiz yıl 93 milyar adede düştü.

Samanyolu Haber