- 2 — Eşariler'in Görüşü

Adsense kodları


2 — Eşariler'in Görüşü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Sat 21 January 2012, 11:52 pm GMT +0200
2 — Eş'arîler'in Görüşü


Eşyanın güzel ve kötü olduğu, dinin delille­ri ile bilinir. Bir şey, emredildiğl için güzel; ve yasak edildiği için- çirkindir. Bu meselede, aklın hiç bir müdahalesi ve itibarı yoktur. Yani güzel­liği Ve çirkinliği bilmede, dinîn delilleri olmadan, akıl hiç bir işe yaramaz. Eşyanın farz veya haram kılınmasının mucip sebebi sadece şer'î delillerdir, akıl değil.

Eş'arüere göre; kentlisine dinin daveti ulaş­mayan bir kimse, iman etmeden öisî mazurdur. Yalnız, şirke inanmış olan, mazur olmaz. Esarîlerin, bu hususta delil olarak İleri sürdükleri âyet, şudur:

«...Biz. bîr resmi gonderinceye kadar (hiç bîr kim­seye ve kavme)  aznp ediciler deliliz.» [30]

Bu âyette, bir kavme    peygamber    gönderil­meden azap edilmeyeceği bildiriliyor. Üzerlerinden azap kalkan insanlardan, küfrün   hükmü de kal­kar. O irrnnlar, fıtratları olan İslam    üzere baki kalırlar. Kâfir değildirler.

Başka bir âyette ise,   Allahü Teâlâ şöyle bu­yurmaktadır:

Biz peygamberleri rahmet müjdeciler! ve azap habercileri olarak gönderdik. Tâ ki. peygamberlerden. sonra, insanların Allah'a karşı   (özür diye ileri süre­bilecekleri) bir bahaneleri olmasın.»[31]

Bu âyette de, insanların, resuller gelmazden önce, iman etmedikleri takdirde mazur sayılabi­lecekleri haber veriliyor. Eğer, Allah'a imanın mucip sebebi akıl olsaydı, peygamb2rler gönderil­meden önce de inanmayan insanları, Allah, mesut tutardı. [32]


Sevgi.
Fri 18 December 2020, 01:48 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Bilgiler için Allah sizlerden razı olsun kardeşim. Rabb'im ilmimizi artırsın inşaAllah

ceren
Sat 19 December 2020, 01:36 am GMT +0200
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bizlere sunulan bilgilerden....