- 19 (Allah Korkusundan Dolayı) Üzülüp Ağlamak Babı

Adsense kodları


19 (Allah Korkusundan Dolayı) Üzülüp Ağlamak Babı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Tue 20 December 2011, 02:30 pm GMT +0200
19- (Allah Korkusundan Dolayı) Üzülüp Ağlamak Babı


 

4190) "... Ebû Zerr(-i Gİfârî) (Radıyallâhü anh)'den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) :

«Şüphesiz, ben sizin görmediğiniz (gerçekler) i görürüm ve işit­mediğiniz (gerçekler) i işitirim. Gök (âdeta) gıcırdadı ve gıcırdaması da hakkıdır. (Çünkü) gökte dört parmak yeri yoktur ki bir melek Allah'a secde etmek üzere (o yere) alnını koymasın. Allah'a yemin ederim ki. Benim bildiğim (gerçekleri) siz bilseydiniz az gülerdiniz ve çok ağlardınız. Yataklar üstünde kadınlardan da zevk duymazdınız ve (meskenlerinizden) yollara çıkıp Allah'a yüksek sesle yakarış­ta bulunurdunuz», buyurdu. (Ebü Zerr sözüne devamla) Vallahi ben kesilen bir ağaç olmamı cidden temenni ettim, dedi."[81]

 

İzahı
 

Bu hadisi Tirmizi, Ahmed ve Hâkim de rivayet etmişler.

Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm), peygamberlik gözü ve kulağıyla kâinatın gerçeklerini, melekût âlemini, Allah'ın azame­tini, âhiret hayatı ile ilgili olayları, cehennem azabının şiddetini, mah­şerdeki dehşetli halleri gibi dünya gözü ve kulağıyla görülüp işitil­mesi mümkün olmayan gerçeklen Allah'ın izin ve yardımıyla bilir, görür ve işitirdi. Hadîsin "Sizin görmediğinizi görürüm ve işitmedi­ğinizi işitirim" bölümü ile "Benim bildiğimi siz bilseydiniz" bölümün­de bu gerçeklere işaret buyurulmuştur.

Göğün gıcırdaması ifâdesi, meleklerin çokluğunu belirtmek için­dir. Yoksa meleklerin ağırlık yapması dolayısıyla semânın gerçekten gıcırdaması mânâsı kaydedilmemiştir. T ı y b i bu ifâdeyi böyle yo­rumlamıştır. Tuhfe yazarı T x y b i' nin bu yorumunu naklettik­ten sonra e 1 - K a r î' nin şöyle dediğini nakleder: Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm)'in bu buyruğunun hakiki mânâsında tu­tulması aklen ve din açısından mümkün iken ve mecazi bir mânâ ile yorumlanmasına ne ihtiyaç vardır. Hele Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-sa­lâtü ve's-selâm)'in: "Ben sizin işitmediğiniz (gerçekler) i işitirim" buy­ruğu göğün gıcırdamasının hakiki mânâsında tutulmasını te'yid eder. Kaldı ki göğün "AtitT* gıcırdaması değil de meleklerin tesbîh, hamd, takdis ve zikirleriyle inlemesi, uğultu çıkarması mânâsına da muhte­meldir.

Hadiste geçen kelimelerden "Fürüşât" Fürûşün çoğuludur. Fürûş da Firâşın çoğuludur.

Firâş s Yatak demektir. "Suudât" da Suud'un çoğuludur. Suud da Saidin çoğuludur, yollar demektir. Bu kelime başka şekilde de yorum­lanmıştır. Bir kavle göre bu kelime çöller ve meskun olmayan saha­lar anlamında kullanılmıştır.


ceren
Sun 3 September 2017, 12:32 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri ondan korkan ondan utanmistin ve onun emir ve yasaklarina uyup onun rizasina merhametin erişen kullardan eylesin inşallah. Rabbim razı olsun bilgilerden kardesim. ..

Bilal2009
Mon 4 September 2017, 03:30 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doğru yoldan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Mon 4 September 2017, 05:08 pm GMT +0200
Mevlam bizleri herdaim emir ve yasaklarına uyanlardan eylesin inşaAllah doğruluktan ayırmasın

ceren
Sun 11 February 2018, 07:20 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim bizleri ona inanan,secde eden ve tevekkül edip hem bu dünyanın hemde ahiretin azabından kurtulan kullardan olalım inşallah...