- 11. Meyve Ve Hayvanın Rehin Verilmesi

Adsense kodları


11. Meyve Ve Hayvanın Rehin Verilmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Tue 15 November 2011, 08:17 pm GMT +0200
11. Meyve Ve Hayvanın Rehin Verilmesi


imam Malik der ki: Bir şahıs bahçesini, belli bir zamana ka­dar rehin vermiş ve bu bahçe, daha tayin edilen zaman gelmeden meyve vermiş ise, meyveler de bahçeyle birlikte rehin olamaz. An­cak rehin alan kişi, rehinde bu şartı koşmuşsa, meyvelerde rehin olur.[20]
Bir kişi gebe bir cariyeyi rehin kabul etse ya da rehin olarak kabul ettikten sonra gebe kalsa, çocuğu kendisiyle birlikte rehin olur.[21]
îmam Malik der ki: Meyve ile cariyenin çocuğu arasında fark vardır. Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: «Bir kimse aşı­lanmış bir hurma ağacını satsa» meyvesi satanın olur. An­cak müşteri meyveyi almayı da şart koşmuşsa meyve müş­terinin olur.»
îmam Malik der ki: Bizde ittifak edilen hüküm şöyledir: Bir kişi gebe bir cariyeyi ya da karnında yavru olan hayvanı satsa, müşteri, şart koşsun veya koşmasın yavru müşterinin olur. Hur­ma ağacı, hayvan gibi değildir. Meyve de annesinin karnında olan yavruya benzemez.
îmam Malik der ki: Bu konuyu şu hususlar da açıklar: Tea­müle göre, kişi hurma ağacını rehin vermeyerek, sadece meyvesini rehin verebilir. Halktan hiç bir kimse, annesinin (cariye veya hay­van) karnındaki yavruyu rehin vermez.



[20] Hanefi mezhebine göre, ağacı değil de sadece meyveyi rehin vermek ve tar­layı bırakıp yalnız ekini rehin vermek caiz değildir. (Dâmâd, Mecmeu'l-Enhur c.2, s. 592).
[21] Hür bir kişiyi, Müdebberi (azad oluşu efendisinin Ölümüne bağlı köle), Üm-mü Veledi (efendisinden çocuk sahibi kadın köle) ve Mükatebi (azad bede­lini ödemek için efendisiyle sözleşme yapan köle) rehin bırakmak caiz de­ğildir. Çünkü bu son üçü de, hür olmaya namzet olduklarından hür sayılır­lar.

sumeyye
Wed 13 May 2015, 02:58 pm GMT +0200
s.a.. , dinimiz hak ve hukuka karsi çok hassas davranmistir her zaman..Rabbim c.c bu hususta dikkat edenlerden eylesin bizleri...Rabbim c.c razi olsun kardesim.

melda 6D
Wed 13 May 2015, 03:04 pm GMT +0200
Selamun aleykum
Amin Sümeyye abla amin...
Bilmiyordum. Meyvenin de ağacı satın alanın olucağını zannediyorsum. Allah razı olsun.