- Sonuç

Adsense kodları


Sonuç

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
neslinur
Sun 11 July 2010, 02:07 am GMT +0200


Sonuç

 

Bu çalışmada, ilk anda akla gelebilecek, çocuğu ilgi­lendiren hemen hemen bütün mes'elelere Kur'ân-a Kerimin yer verdiğini görmüş olduk. Bu yer veriş, meselenin ehemmiyet derecesine göre muhtelif şekillerde olmuştur:

Mühim mes'eleler için müstakil âyet ve pasajlar tahsis edilmiş, tâli olanlara da işâreten ve zımmen te­mas edilip geçilmiştir. Eğer, mes'ele hayatiyet arzedecek kadar mühim olmasına rağmen önemi kavrana-mayıp ihmal edilecek duruma ise, böyleleri çeşitli şe­killer altında tekrar edilmiş ve ayrıca, te'kîd edici di­ğer unsurlarla da iyice tebarüz ettirilmiştir. Din terbi­yesi ve hususan namazla ilgili emirlerde olduğu gibi.

Çocuğun nafakası, himâyesi, hayata hazırlanması ve bilhassa dinî formasyonu ile alâkalı mes'eleler en ziyâde üzerinde durulan mes'elelerdir.

Kur'ân'ı Kerîme has bir orijinalite olarak şu husus kayda değer: Çocuğun sâdece nafakasından değil, ha­yata hazırlanmasından dahî yâni gerek dinî ve ahlâkiterbiyesinden, gerekse meslekî formasyonundan önce­likle ailesi mes'ûldür. Ailesinin yokluğu veya aczi hâ­linde bu mes'ûliyet devlete düşmektedir. Günümüz Müslümamnın maalesef kaybettiği ve fiyatını da çok pahalı ödemekte olduğu İslâmî esaslardan biri budur. Çocuğunun terbiyesini okula devretmekle atalık vazife­sini ifa etmiş olma kuruntusuyla mes'ûliyetten kaçma­nın dünyadaki cezasını anarşi şeklinde bulmuştur.

Kur'an'a has ikinci mühim orijinalite çocuğun, bu­lûğ yaşında hayatî mes'ûliyete hazırlanma gereğidir. Yâni çocuğa, hayatın bütün tekâlifini tek başına de­ruhte edecek, ekonomik yönden kimseye muhtaç olma­yacak şekilde hayata atılmasına imkân sağlayacak za­rurî bilgi, beceri ve terbiyeyi ailesi bulûğdan önce ver­mekle mükelleftir. Bir başka ifâde ile Kur'ânî temel eğitim, bu hedefi gerçekleştirecek bir müfredat ve prog­ramın tatbikini istemektedir.

Çocuğun, hayatî mes'ûliyeti başarıyla deruhte ede­bilmesi için birinci şart olarak aileye yüklenen bu muhtevalı formasyon mes'ûliyetini tamamlayan Kur'ânî ikinci bir tedbîr, çocuğun evlenmesinde ailesi­nin yardımcı olmasını taleb etmekten ibarettir.

Hayatta icra edeceği meslek bilgisini de ihtiva eden muhtevalı bir temel eğitimi almış, ailesinin yardı­mıyla da evlenmiş olan bir genç müstakil bir şahsiyet, bağımsız ekonomik bir ünite olarak içtimaî hayata ya­pıcı, müstahsil bir unsur olarak katılacaktır.

Görüldüğü üzere, çocuğu ilgilendiren mes'eleler Kur'ân'ın derpiş ettiği yaklaşımla ele alınıp hâl yoluna gidildiği takdirde, İslâmî şahsiyete sahip, itibarlı, problemleri asgariye düşmüş bir gençlik yetiştirmeklezüme kavuşturulabilmesi için hadîslerin ve hattâ İslâm fıkhının iyi bilinmesi gerekmektedir. Esasen Kur'ân'ın hakkıyla anlaşılabilmesi için de son iki kaynağa olan ihtiyaç münâkaşa götürmeyecek kadar açıktır. Bu nok­tadan, mevzuun "Kur'ân'da Çocuk" diye değil, "İslâm'da Çocuk" diye isimlendirilerek çok daha şümullü olarak ele alınması daha muvafık olur. Yarının hamiyetperver dindar araştırıcılarını bu mukaddes vazife bekle­mektedir.[473]