sumeyye
Thu 20 September 2012, 03:34 pm GMT +0200
57. Safların Ve Cemaatin Düzeni: [51]
1- Safların Düzeni:
Cemaatle namaz toplu halde kılınacağından, cemaate katılanlar sırayla ve düzenli bir şekilde yerini alır ve namaza dururlar. Namaz kılanların meydana getirdikleri düzenli her sıraya Saf denir. Safların düzenli olmasına çok dikkat edilmelidir. Özellikle imam, safların düzenli tutulması için cemaatı sık sık uyarmalıdır. Bu düzen aşağıdaki gibi sağlanır:
İmamın Duruşu:
(a) İmam cemaatin orta yerinde ve önünde durur. Biraz sağda veya solda durmasıyla sünnet terkedilmiş olur. Zaten camilerde imamın sünnet üzere duruşunu sağlayan mihrap vardır.
İmam selâm verdiğinde,, farzdan sonra sünnet yoksa, ister sağına veya isterse soluna- dönerek kıbleyi bu iki tarafından birine alır; isterse tam cemaate karşı da dönebilir, fakat karşısında namaz kılan biri varsa cemaate karşı dönmez; zira namaz kılanın karşısına oturmak mekruhtur; farz namazdan sonra kılınacak sünnet varsa, bu namazı, bulunduğu yerden sağa veya sola, ileriye veya geriye çekilerek kılar. Cemaat de namazdan sonra dağılır.
(b) Kadınlara imam olan bir kadın, onlardan önde bulunmayıp, aralarında ve aynı hizada durur, ileride durması mekruhtur. [52]
(c) (1) Ebu Hanife, Züfer ve Sevrî’ye göre, imamın kaamet bitmezden önce “Kad Kameti’s-salâh” denince tekbir alması uygundur.
(2) Malik ve eş-Şafiî’ye göre, kaametin bitmesi ve safların düzgünce tutulmasından sonra imam tekbir alır. [53]
(d) Cumhur’a göre, imam Fatihayı bitirince âmin derken, Malik’e göre diyemez. [54]
(e) Caferi Mezhebine göre, imamın durduğu yer, cemaatinkinden sadece, biraz yüksek olmalıdır. Cemaat, imamın yerinden daha yüksekte durabilir. [55]
[51] Kâsânî, BS, c. I, s. 158-160.
[52] Kâsânî, BS, c. I, s. 158-160. Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 56.
[53] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 114.
[54] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 115.
[55] Humeynî, age, s. 84.