- Peygamber s.a.v. in ismiyle künyesi

Adsense kodları


Peygamber s.a.v. in ismiyle künyesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Mon 16 January 2012, 02:05 pm GMT +0200
bölüm: 68

Peygamber (s.a.v.)’in ismiyle künyesinin birlikte kullanılmaması



2841- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v.); “bir kişinin kendi ismiyle künyesini bir araya getirerek; “Muhammed Ebû’l Kâsım” adının verilmesini yasakladı.” (Buhârî, İlim: 27; Müslim, Edeb: 17)

 Bu konuda Câbir’den de hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir. Bazı ilim adamları herhangi bir kişinin Peygamber (s.a.v.)’in adı ile künyesinin bir arada kullanılmasını hoş karşılamamışlardır. Bazıları da bunu yapmıştır. Peygamber (s.a.v.)’den şöyle rivâyet edilmiştir: “Rasûlullah (s.a.v.), bir gün çarşıda bir adamın “Ey Ebû’l Kâsım” diyerek bağırdığını işitti ve ona döndü o adam da seni kastetmedim dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.), “Benim künyemle künyelenmeyiniz” buyurdu.

Bu çarşı hadisini Hasan b. Ali el Hallâl, Yezîd b. Harun vasıtasıyla Humeyd’den, Enes’den bu şekilde bize rivâyet etmiştir. Bu hadiste Ebû’l Kâsım künyesiyle künyelenmenin hoş olmadığına bir delil vardır.

2842- Câbir (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Benim ismimi koyarsanız bile künyemle künyelenmeyiniz.” (Buhârî, Humus: 27; Müslim, Edeb: 17)

 Tirmizî: Bu hadis bu şekliyle hasen garibtir.

2843- Ali (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ey Allah’ın Rasûlü! Senden sonra çocuğum olursa ona senin ismini verip senin künyenle künyelendirebilir miyim? Rasûlullah (s.a.v.) “Evet” buyurdular. Ali dedi ki: Bu benim için özel bir izindi.” (Ebû Dâvûd, Edeb: 27)

Bu hadis sahihtir.


Bilal2009
Tue 2 April 2019, 04:06 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Tue 2 April 2019, 07:28 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. Binler rahmet peygamber efendimizin üzerine olsun inşallah. ..