- Peygamber (S.A.) Nasıl Oruç Tutardı?

Adsense kodları


Peygamber (S.A.) Nasıl Oruç Tutardı?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sun 11 December 2011, 12:31 pm GMT +0200
59. Peygamber (S.A.) Nasıl Oruç Tutardı?

 

2434. ...Peygamber (s.a.) hanımı Aişe (r.anha)'dan; demiştir ki: Rasûlullah  (s.a.)  (öyle)  oruç  tutardı  ki  biz,   "artık  orucu bırakmayacak" derdik. (Bir de bıraktı mı) o kadar (uzun zaman) tutmazdı ki (bu sefer de) "Artık (hiç) oruç tutmayacak" derdik. Ben Peygamber (s.a.)'in ramazan dışında hiç bir ayı baştan so­na oruçlu geçirdiğini bilmiyorum. Ben onun hiç bir ayda Şabandakinden daha fazla oruç tuttuğunu da görmedim."[438]

 

Açıklama
 

Hadis-i şerifte Hz. Peygamber'in nafile oruç konusundaki bir kaç tavrını anlamaktayız. Bunlar:

a. Peygamber (s.a.) arzu ettikçe nafile oruç tutardı. Nafilede bir zorunluk olmadığı için tamamen kişinin istek ve arzusuna bağlıdır. Efendi­miz de bazan oruç tutmaya bir başlar ve sahâbiler "her halde Rasûlullah hiç ara vermeden devamlı oruç tutacak' 'diyecek hâle gelinceye kadar de­vam ederdi. Orucu bıraktığı zaman da uzun süre ara verir ve sahâbiler Peygamberimizin bir daha oruç tutmayacağını zannederlerdi.

Aynı manayı ifade eden bir haber İbn Abbas'dan nakledilmiştir.[439]

b. Peygamber (s.a.) ramazanın dışında hiç bir ayda baştan sona oruç tutmazdı.

Hadisin bu bölümü 2336 numarada geçen Ümme Seleme'nin rivayeti­ne ters düşer gibi görünmektedir. Çünkü o rivayette Ümmü Seleme'nin (r.anha) Rasûlullah (s.a.)'in Şaban ayının dışına hiçbir ayı baştan sona oruçla geçirmediğini, Şabanı ramazana eklediğini söylemektedir. Bu ha­diste ise ramazandan başka hiçbir ayda baştan sona oruç tutmadığı belir­tiliyor.

Âlimler Ümmü Seleme'nin rivâyetindeki, Şabanı tüm oruçlu geçir­mekten maksadın, Şabanın çoğunu oruçla geçirmek olduğunu, benzeri ifâ­delerin Arabçada kullanılmakta olduğunu söylerler.

Tirmizî'nin rivayetine göre îbn Mübarek bu konuda şöyle demektedir:

"Arapçada bir kimse bir ayın çoğunu oruçla geçirirse, o ayı oruçla geçirdi demek caizdir. Aynı şekilde gecenin çoğunu namazla geçiren kimse için de falan bütün gece namaz kıldı" denilebilir. Halbuki adam gecenin bir bölümünü yemek yeme ve başka işleriyle geçirmiş olabilir."

Tirmizî İbnu'l-Mübârek'in bu iki hadisin aynı mânâya geldiğini söy­lediğini de nakleder.

Bazı âlimler ise, Hz. Peygamber'in bir sene Şaban'ın bütününü oruç­la geçirdiğini, bir sene de bazı günlerinde oruç tuttuğunu söylerler.

Hz. Peygamber bazan Şaban'ın başında, bazan ortasında bazan da sonunda oruç tutardı, diyenler de vardır.

Rasûlullah'ın Şaban orucunu Ramazana eklemesinden maksad da Şa­banda oruç tuttuğu günlerle ramazan arasındaki yakınlıktır.

Bu izahlardan anlaşıldığı üzere, işaret edilen iki hadis arasında herhangi bir tezat söz konusu değildir.

c. Peygamber (s.a.)'in en çok nafile oruç tuttuğu ay Şaban ayıdır.

Hz. Peygamber'in bu ayda her zamankinden daha çok oruç tutması­nın sebebinin ne olduğu 2431 numaralı hadisin açıklamasında geçmişti. Eh kuvvetli sebep orada belirtilen olmakla birlikte şu ihtimalleri de göz önünde bulunduranlar vardır.

1. Şabanda çok oruç tutması ramazanı tazim içindir.

2. Rasûlullah, her ay üç gün oruç tutardı. Bir özrü sebebiyle daha önceki aylarda tutamadığı günleri Şaban ayında kaza ederdi.

3. Şabanda insanlar gafil olduğu için Hz. Peygamber onlara örnek olmak isterdi.

4. Sene içerisinde öleceklerin isimleri Şaban ayında yazılır. Nitekim Peygamber (s.a.) Hz. Aişe'ye, "Yâ Aişe! Bu ayda ölüm meleğinin ruhları­nı alacağı kimselerin isimleri yazılır. Beri ismimin oruçlu iken kaydedilme­sini isterim" buyurmuştur.

5. Hz. Peygamber'in hanımları, geçen ramazanda tutamadıklar,oruçları Şaban ayında kaza ederlerdi. Hz. Peygamber de onun için bu ayda çok oruç tutardı.[440]

 

Bazı Hükümler
 

1. Nafile ibâdetleri ifâ konusunda belirli zamanlana  kayıtlı  kalınmayabilir.Bu,  kışının  arzusu­na bağlıdır,   

2. Şaban ayında nafile oruç tutmak başka zamanlara nisbetle daha efdaldir.[441]

 

2435. ...Musa b. Îsmail-Hammad-Muhammed b. Amr-Ebû Seleme-Ebu Hüreyre (r.a.) senediyle Hz. Peygamber (s.a.)'den ön­ceki hadisin manasında (bir hadis daha rivayet edilmiştir).

Bu rivayette Muhammed b. Amr: "O, pek azı müstesna (Şaba­nı) oruçla geçirirdi. Hattâ onun tümünde oruç tutardı" cümlelerini de ilâve etmiştir.[442]

 

Açıklama
 

Ebû Hureyre (r.a.)'den gelen bu rivayetten anlaşıldığına göre Peygamber (s.a.) bazan Şabanın çoğunda bazan da tamamında oruç tutardı.

Ebû Hureyre'nin önce Hz. Peygamber'in Şaban'ın çoğunda oruç tut­tuğunu daha sonra ise tümünü oruçla geçirdiğini haber almış olması da muhtemeldir.

Peygamber (s.a.)'in Şaban ayındaki orucu konusunda geniş bilgi 2336 2431 ve 2434 numaralı hadislerin açıklamalarında geçmiştir.[443]

[438] Buharî, savm 52-53; Müslim, siyam 175; Nesâî, siyam 34; Ibn Mâce, siyam 30.

    Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/349-350.

[439] bk. 2430 numaralı hadis.

[440] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/350-351.

[441] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/351.

[442] Müslim, siyam 176.

   Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/351-352.

[443] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/352.


Zeynep7D
Thu 17 April 2014, 12:31 pm GMT +0200
Bizim de oruçlarımızı tuttuğumuz gibi nafile ibadetler de yapmamız gerekir.

selenay siynem 7/D
Thu 17 April 2014, 02:24 pm GMT +0200
ALLAHU taalanın emir ve buyruklarını yerine getirmeli ve ALLAHA ibadet etmeliyiz.

-merve-7d-
Fri 18 April 2014, 12:21 pm GMT +0200
ALLAHü teala bizlerede onun gibi en hayırlı şekilde oruç tutmayı  ve yüce allahın koyduğu kurallara uyarak ibadet etmeyi  inşALLAH nasip eder,..

Rabia nur kaplan 8.D
Fri 18 April 2014, 01:41 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi;
Oruç ibadeti tarih boyunca insanlığın bildiği ve icra ettiği bir ibadettir. “Ey iman edenler, sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız.” (Bakara 2/183) Her ne kadar zaman zaman yapılış şekli, zamanı ve kuralları değişse de, Oruç, başta ehli kitap olmak üzere diğer dinlerin de inanç esasları arasında olan bir ibadettir. Hicri 2. yılda, kıblenin değiştirilmesinden hemen sonra, Bedir savaşından hemen önce farz kılınan oruç ibadetine, Allah Resulü (sav)’nün çok büyük önem verdiği bilinmektedir. Hadis kaynaklarına bakıldığı zaman bu konuda pek çok açıklamanın olduğu görülür. Bunlardan birkaç tanesini teberrüken burada belirtelim:
Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivayete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Her kim gerçekten inanarak ve sevâbını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutar, gecesini de ibadetle geçirirse geçmiş günahları affedilir. Her kim de inanarak ve sevâbını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhârî, Terâvîh: 1; Müslim, Sıyam: 40 Tirmizi Siyam)
Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Rabbiniz buyuruyor ki; Her iyiliğe on katından başlayarak yedi yüz katına kadar sevap yazılır. Oruç ise böyle bir değerlendirmeye tabi olmayıp onun mükâfatı bana ait olup onu ben mükâfatlandıracağım. Oruç ateşe karşı koruyucu bir kalkandır. Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Bilgisiz birisi, siz oruçlu iken size sataşırsa “ben oruçluyum” desin, başka cevap vermesin” (Buhârî, Savm: 2; Müslim, Sıyam: 30 Tirmizi, Siyam: 764)
“Cennet’te Reyyan denilen bir kapı vardır. Oruç tutanlardan o kapıdan çağrılacaklardır. Kim gerçekten oruç tutanlardan ise o kapıdan Cennete girecektir. Kim de, o kapıdan girerse ebedi olarak susuzluk çekmeyecektir.”
Reyyan; kana kana su içmek, suya doymak demektir

“Oruçlunun iki sevinç zamanı vardır; Birincisi iftar ettiği an diğeri Cennet’te Rabbiyle karşılaştığı andır” (Müslim, Sıyam: 1, Tirmizi,
“Oruç bir perdedir. Mü’minin sığınacağı kalelerden bir kaledir.”
“Oruçlunun uykusu ibadettir. Susması tesbihtir. Amelleri misliylekabul edilir, duası makbuldur, günahı affedilir”
Ramazan’da Hz. Muhammed döneminde meydana gelen bazı olaylar: Resûlullah (sav) zamanında, Ramazan ayında bazı önemli gelişmeler de olmuştur Bunlardan bazıları şöyle belirlenmiştir: Bedir Savaşı, Mekke’nin Fethi, Tebük Savaşı ile ilgili bazı önemli gelişmeler, Yemen’in tamamen Müslümanlar eline geçmesi, Uzza putunun Halid b. Velid (ra) tarafından yıkılması, Lât putunun yıkılması

yagmur_7-c
Fri 16 May 2014, 02:09 pm GMT +0200
Ve aleykumselam;Rabbim oruçlarımızı kabul etsin...







'' Ya Rabbi! Bize Recebi ve Şabanı mübarek eyle ve bizi Ramazan'a ulaştır..''


“Oruç dışında insanoğlunun her ameli kendisi içindir. Oruç ise sadece benim içindir. Onun mükâfatını ben vereceğim.”



Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivayete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Her kim gerçekten inanarak ve sevâbını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutar, gecesini de ibadetle geçirirse geçmiş günahları affedilir. Her kim de inanarak ve sevâbını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhârî, Terâvîh: 1; Müslim, Sıyam: 40 Tirmizi Siyam)


Ramazan’da Hz. Muhammed döneminde meydana gelen bazı olaylar: Resûlullah (sav) zamanında, Ramazan ayında bazı önemli gelişmeler de olmuştur. Bunlardan bazıları şöyle belirlenmiştir: Bedir Savaşı, Mekke’nin Fethi, Tebük Savaşı ile ilgili bazı önemli gelişmeler, Yemen’in tamamen Müslümanlar eline geçmesi, Uzza putunun Halid b. Velid (ra) tarafından yıkılması, Lât putunun yıkılması. (Prof. Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ans. c.3 sh.116-117)

RAMAZAN 7/D
Thu 18 December 2014, 03:17 pm GMT +0200
Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimiz hiç bir ayda şaban ayında yani ramazan ayında oruç tuttğu gibi tutmazdı.Yani  ramazan ayında orucu hiç bırakmayacakmış gibi tutardı.Bunun sebepleri ramazan ayına saygı göstermesi,çevresinde olup bitenden haberi olmayan insanlara örnek olmak için ve Azrail (a.s.) canlarını alacağı kişilerin adlarını bu ayda yazması Peygamberimizde bu ayda oruçlu iken isminin yazılmasını istediğini söylemiştir.

ikranur 7d
Tue 23 December 2014, 02:36 pm GMT +0200
HZ. Muhammed (S.A.V.) Peygamberimiz orucunu hiç bırakmayacakmış gibi tutardı . çok istekli bir şekilde.böyle olmasının sebepleri de şunlardı: ramazan ayına saygı göstermesi,çevresindeki insanlara örnek olması için ve Azrail insanların canlarını alacağı kişilerin adlarını yazmasıpeygamberimizde kend adını yazmasını istemiştir.

MEHMET/8/A/ENES
Tue 23 December 2014, 04:04 pm GMT +0200
Ve aleykümüs selam ve rahmetullahi ve berekatuh,  Rabbim bizleri Efendimiz'in ( sallallahu aleyhi ve sellem ) yolundan ayırmasın.  O yol ne çok fazla kaçar ne de aza.

ceren
Tue 23 December 2014, 04:17 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Rabbim bizlere peygamber efendimiz gibi oruç tutmayı,ibadet etmeyi nasip etsin bizlere inşallah...

Kaan8/B
Fri 26 December 2014, 03:18 pm GMT +0200
Bence de oruç cok önemli bir ibadet.Her ibadet onemli fakat oruc biraz daha onemli gibi geliyor.Bilgi icin tesekkurler.

yunus emre 7/B
Sun 25 January 2015, 11:50 am GMT +0200
oruç tutmak islamın şartlarındandır ki çok çok önemli bir konudur bizlerde ramazanin disindada oruc tutalim insallah

sultan aktay
Thu 5 March 2015, 07:52 pm GMT +0200
Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimiz hiç bir ayda şaban ayında yani ramazan ayında oruç tuttğu gibi tutmazdı.Yani  ramazan ayında orucu hiç bırakmayacakmış gibi tutardı.Oruç tutmak islamın şartlarındandır ki çok çok önemli bir konudur bizlerde ramazanin disindada oruc tutalim insallah.

Rüveyha
Wed 8 July 2015, 01:47 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum ve rahmetullah..Bu mübarek oruç ayında Efendimizin nasıl oruç tuttuğu bizlere en güzel örnek.Rabbim hakkıyla örnek almayı nasip eylesin İnşaAllah

Sümeyye Şahiner7B
Fri 18 December 2015, 04:25 pm GMT +0200
Esselamu ALeykum ,
Oruç ibadetini Peygamber efendimiz (s.a.v.) çok güzel tutardı . O'nun için Şaban ayını tam tutarda denilebilirdi
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) sahura kalkıp yemek yemeyi teşvik etmiştir .'' sahura kalkın sahurda bereket vardır ''(Müslim ,''Sıyâm '',45)
 İmsak : oruca başlama zamanıdır . Tan yerinin ağarmasından  az önceki vakittir .
 İftar :Güneşin batmasıyla birlikte orucun sona erdiği ve açıldığı ana denir .
 Yüce Mevlam  bizleri Peygamber Efendimiz (s.a.v.) gibi oruç tutanlardan eylesin inşAllah Amin

Kevšer
Fri 18 December 2015, 04:40 pm GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. O ki nebiler nebisi o ki canlar cănı efendimiz * Muhammed Mustafa * ( S.A.V )  herşeyde bizlere ne güzel örnektir. Mevlam bizleri Peygamberimiz'in sevgisinden mahrum etmesin ve onun yolundan hakkıyla gidenlerden eylesin inşaAllah...Amiin Rabbiim...

Alican 7-B
Fri 18 December 2015, 04:52 pm GMT +0200
Ve aleyküm selam
İslamın şartlarından biri oruç tutmaktır. Peygamber efendimiz de oruç ibadetini en güzel şekilde tutanlardandı. Peygamber efendimiz şaban ayında da çok oruç tutardı çünkü eşleri ramazan ayında tutamadığı oruçların kazasını şaban ayında tutardı. Ayrıca peygamber efendimiz oruç ibadeti ile ilgili olarak bazı hadisler buyurmuştur. Bunlardan ikisini sizinle paylaşmak istedim. Bu hadisler şunlardır :
İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah"tan başka ilah olmadığına ve Muhammed"in O"nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe"ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak. (Tirmizi, İman 3, (2612) Diğeri ise şudur :Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz (Tirmizi, Savm 82, (807)

mevlüde06
Sat 9 January 2016, 08:29 am GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.
Efendimizin hanimlari onceki yil tutamadiklari kazalarini Şaban ayinda tutarlarmis.
Bu bilgiyi bilmiyordum.Allah razi olsun abla paylasimin icin

selinay 7b
Sat 9 January 2016, 12:48 pm GMT +0200
Selamun Aleykum
Efendimiz (s.a.v)ramazan ayında tuttuğu oruçları hiçbir ayda tutmamıştır.
Allah razı olsun

Yağmur Gümüş 8-B
Sat 9 January 2016, 03:34 pm GMT +0200
Bismillah...
Bizler de Efendimiz gibi oruçlarımızı hiç bırakmayacakmış gibi tutmalıyız ve oruç tutarken nafile ibadetlerimizi yerine getirmeliyiz. Rabbim bunu yapmayı herkese nasip eylesin.
Paylaşım için teşekkürler.

damla6d
Sat 9 January 2016, 04:14 pm GMT +0200
Selamun aleykum..(niyet ettim Allah c.c. rızası için hizmet etmeye..)..Oruç farz bir ibadettir.İmsak oruca başlama iftar orucu açma zamanıdır.Allah c.c. razı olsun..

gizem 7/a
Sat 9 January 2016, 05:34 pm GMT +0200
Allah herkese peygamber efendimiz (s.a.v.) gibi oruç tutmamizi nasip eder.(amin)

Melike 8/D
Wed 30 March 2016, 08:38 pm GMT +0200
Hz. Peygamber’in Ramazan’a dair uygulamaları tabi ki sadece bunlardan ibaret değildi. İtikaf ve fitre başta olmak üzere bu aya mahsus çeşitli ibadetleri bizzat yerine getirmiş ve tavsiye etmişti.

Lal-i Hal
Sat 4 June 2016, 04:36 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.Şabanı Şerif ayinin da son gunleri.insallah Mevla nin razi olacagi sekilde gecirebilmisizdir .Allah razi olsn paylasim icin.

Rüveyha
Thu 23 June 2016, 03:46 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Mevlam  Efendimiz gibi hakkıyla oruç tutmayı nasip eylesin..Ramazanı şerifi hakkıyla idrak edenlerden oluruz İnşaAllah