- Okulda namaz kararı sadece Türk vekili şaşırttı

Adsense kodları


Okulda namaz kararı sadece Türk vekili şaşırttı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
selsebil
Thu 1 October 2009, 07:10 pm GMT +0200


Almanya'nın başkenti Berlin'de geçen yıl ortaya çıkan okulda namaz konusu, bu kez mahkeme kararıyla gündemde

Berlin İdari Mahkemesi, Diesterweg Gymnasium lisesine giden Yunus M. adlı Türk gencin ders saati dışında okul içerisinde namaz kılmasına izin verdi.

Karar hakkında Alman Katolik ve Protestan Kiliseleri başta olmak üzere Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hür Demokrat Partili (FDP) siyasetçiler olumlu yorum yaparken, Yeşiller'in Berlin Eyalet Meclisi üyesi Özcan Mutlu, "Bu karar uyuma zarar verir." diyerek tepki verdi.

Okul idaresinin 'resmi okullarda dini ibadetlere izin verilmediği' gerekçesiyle okul sınırları içinde namaz kılmayı yasaklamasıyla başlayan hukuki sürecin Berlin İdari Mahkemesi tarafından Yunus M.'nin lehinde sonuçlanmasını şaşkınlıkla karşıladığını belirten Mutlu, "Okulda namaz kılınmasına izin verilen ülkeler arasında İran'dan başka bir ülke bilmiyorum." şeklinde konuştu. Tagesspiegel'de çıkan habere göre Mutlu, bu kararın emsal teşkil edebileceği için uyuma zarar vereceği iddiasında bulundu.

Berlin Katolik Kilisesi Sözcüsü Stefan Förner ve Almanya Protestan Kiliseleri Başkanı Wolfgang Huber'in sözcüsü Volker Jasterzembski ise kararı olumlu karşıladı. Förner, "Kararı memnuniyetle karşılıyoruz." derken Jasterzembski, okula verilen tarafsızlık görevi ile bir öğrencinin anayasal hakkı olan dini inanç özgürlüğünün birbirine ters olmadığını belirtti. Diesterweg Gymnasium okulunun müdürü Birgitte Burchardt da mahkeme kararına saygı göstereceklerini ifade etti.
Zaman