sumeyye
Wed 5 September 2012, 02:27 pm GMT +0200
II. Özel Olarak: Mescid-i Haramda Tahıyyetu’l-Mescid
(a) Hanefî Mezhebine göre, Mescid-i Haram’daki tahıyyyetu’l-mescid iki rekâttır, fakat buraya tavaf için giren kimse önce tavaf yapar, sonra tavaf namazını kılar, böylece bu ikisi onun yerine geçmiş olur.
(b) Şafiî Mezhebine göre, Mescid-i Haram’a giren mükellefin tahıyyetu’1-beyt olarak tavaf, tahıyyetu’l-mescid olarak iki rekât namaz kılması gerekir. Efdal olan, önce tavaf yapmaktır; ‘tavaftan sonra da tavaf namazı kılınır, böylece tahıyyetu’l-mescid de kılınmış olur. Önce tahıyyetu’l-mescid, sonra tavaf namazı da kılınabilir, aksi caiz değildir. Mescid-i Haram’a tavaf gayesi taşımadan giren mükellefin, sadece tahıyyetu’l-mescid kılması gerekir.
(c) Maliki Mezhebine göre, Mescid-i Haram’a tavaf gayesiyle giren mükellefin, sadece tavaf yapması gerekir, tahıyyetu’l-mescid bunun içinde düşünülür. Tavaf gayesi taşımayan Mekkeli mükellefin tahıyyetu’l-mescid kılması, afakinin (Mekkeli olmayanın) tavaf yapması gerekir.
(d) Hanbelî Mezhebine göre, Mescid-i Haram’ın tahıyyesi, tavaftır.
Abdest Ve Gusülden Sonraki Namaz (Rek’ata’l-Vudû ve’l-Gusl): [414]
Abdest veya gusülden sonra, vakit müsaitse, yani mekruh vakit içinde bulunulmuyorsa, -böyle bir temizliğe nail olmanın şük-ranesi olarak- daha ıslaklık kurumadan iki rekât namaz kılınması menduptur.
[414] Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, s. 204; Halebî, el-Halebiyyu'l-Kebîr, s. 37; Gazali, İhya, c. I, s. 205.