selsebil
Sun 18 October 2009, 01:53 am GMT +0200

Manisa Özel Şehzade Mehmet Koleji'nin düzenlediği "Niçin Okumak?" başlıklı seminer büyük ilgi gördü
Manisa Özel Şehzade Mehmet Koleji'nin düzenlediği "Niçin Okumak?" başlıklı seminer büyük ilgi gördü. Seminerde konuşan tarih öğretmeni Süleyman Ayhan, Türkiye'de kitap okuma oranının gelişmiş ülkelere nazaran çok düşük olduğunu belirterek, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarını anlattı.
Ayhan, "Ne zaman okumayla ilgili bir yazı yazılsa veya bir konuşma yapılsa, toplumumuzun okuma alışkanlığının olmadığından dem vurulur. Sebep olarak da sözlü gelenekten gelen bir kültürümüz olduğu veya ekonomik sıkıntılar gösterilir. Açık söylemek gerekirse büyükler için yapacak çok bir şey yok, çünkü bütün köklü alışkanlıklar çocukluk yıllarında elde ediliyor. Yetişme çağındaki bir çocuğa okuma bilinci verir ve takip ederseniz başarıya ulaşırsınız." dedi.
Evlerde mutlaka kitap bulunması gerektiğini vurgulayan Ayhan, "Çocuğunuzun kitap için para biriktirmesini sağlayın. Her çocuğun bir kütüphanesi olmalıdır. Kitapevlerine ve fuarlara götürün, kitap istatistikleri tutun, kitap seçimi konusunda yönlendirin. Yazarları tanımalarını sağlayın. Yazmak da okumayı destekleyici bir faaliyettir." şeklinde konuştu.
Yaş gruplarına göre seçilecek kitapların ayrı olması gerektiğine de işaret eden Süleyman Ayhan, "Yazıların harfleri ve resimlerin canlılığı, çocuğun psikolojik ve fiziki gelişme evrelerine uygun olmalıdır. Ailelerin eğiliminden ziyade, çocukların gelişimine uygun kitaplar seçilmelidir. Kitap okuma alışkanlığında temel bir nokta da örnek olma meselesidir. Evde çocuklarla birlikte kitap okumalıyız." ifadelerini kullandı.
Seminerin sonunda kitap okumayla ilgili bazı istatistikler de veren Ayhan, "Bir Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10 kitap, Fransız 7 kitap okuyor. Türkiye'de ise 6 kişiye yılda bir kitap düşüyor. Ülkemizde okuma alışkanlığına sahip kişi sayısı ortalama 40 bin kişi." diye konuştu.
KİTABA KİM NE KADAR PARA HARCIYOR (1995)
Norveçli 137 dolar
Alman 122 dolar
Belçikalı 100 dolar
Avustralyalı 100 dolar
Güney Koreli 39 dolar
Türkiyeli 0,45 dolar
Dünya ortalaması 1,3 dolar
TÜRKİYE'DE OKUMA, SEYRETME VE DİNLEME ORANLARI
Dergi okuma yüzde : 4
Gazete okuma yüzde :22
Radyo dinleme yüzde :24
Televizyon seyretme yüzde :95
DÜNYADA DERS KİTAPLARI HARİÇ YILDA BASILAN KİTAP SAYILARI
ABD :72 bin
Almanya :65 bin
İngiltere :48 bin
Fransa :39 bin
Brezilya :13 bin
Türkiye :6 bin 31