- Macarlardan son Osmanlı valisine 'kahraman düşman' övgüsü

Adsense kodları


Macarlardan son Osmanlı valisine 'kahraman düşman' övgüsü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Tue 4 September 2012, 01:06 pm GMT +0200
Macarlardan son Osmanlı valisine 'kahraman düşman' övgüsü



Macarlar, başkent Budapeş-te'deki Budin Kalesi'nde defnedilen son Osmanlı valisi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa'yı her ne kadar düşman olarak kabul etseler de kahramanlığını inkâr etmiyor.

Ünlü vali anısına dikilen mezar taşının üzerinde 'kahraman düşman' ibaresi yazıyor. İbretlik mezar taşı yazısının tamamında ise "145 yıllık Türk egemenliğinin son Budin Valisi Abdurrahman Abdi Arnavut Paşa, bu yerin yakınında 1686 Eylül ayının 2. günü öğleden sonra yaşamının 70. yılında maktul düştü. Kahraman düşmandı, rahat uyusun!" ifadeleri yer alıyor.

Mezar taşındaki Osmanlı Türkçesi ibaresinde ise "Bûdîn vilâyeti son vâlîsi Vezîr Arnavud Abdurrahman Abdî Paşa 1686 senesi eylülünün ikisinde ba'de zuhr işbu mahall civârında şehîd olmuşdur. Rahmetullâhi 'aleyh" deniliyor. Başkent Budapeşte'de Budin Kalesi'nde yer alan ve dört taş sütunla çevrili mezarın ziyaretçileri eksik olmuyor. Mezardan haberdar olanlar buraya uğramakta ve ünlü kahraman vali ruhuna Fatiha okumakta.

Kalede Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa'nın emrindeki Osmanlı ordusu üç buçuk aylık kuşatma süresince Haçlı ordularının art arda on sekiz taarruzunu püskürtür ve düşmanın 'teslim ol' çağrılarını geri çevirir. Bu kuşatmada Vali Abdurrahman Abdi Paşa ön saflarda askerleriyle birlikte savaşır. Düşman kuvvetlerinin altı koldan saldırıya geçtiği 2 Eylül 1686'da kahraman vali 70 yaşındaki Abdurrahman Abdi Paşa, Beç Kapısı'nda şehit düşer.

zaman

ehlidunya
Sat 30 March 2013, 05:24 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ;Ecdadımız öyleydiki karşısındaki düşmanın bile kalbine taht kuracak bir iklime sahip allah onlardan razı olsun inşaallah bizde onların gittiği yoldan gitmek duasıyla ...