- Kosova'daki tarihî Sinan Paşa Camii özgün kimliğine kavuşuyor

Adsense kodları


Kosova'daki tarihî Sinan Paşa Camii özgün kimliğine kavuşuyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Mon 13 August 2012, 02:04 pm GMT +0200
Kosova'daki tarihî Sinan Paşa Camii özgün kimliğine kavuşuyor



Bursa Büyükşehir Belediyesi Kosova'nın Kaçanik bölgesinde yer alan ve yaklaşık 500 yıl önce inşa edilen Sinan Paşa Camii'ni ihya etmek için restorasyon çalışmalarını başlattı. Çalışmaların bir yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bal-kanlar'daki tarihî miras çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Sadrazamlığın yanında Tunus'tan Yemen'e, İran'dan Mısır'a, Macaristan'dan Av-rupa'nın içlerine kadar birçok bölgede Osmanlı ordularına komutanlık yapan Sinan Paşa tarafından inşa edilen ve zamanla güçsüz düşen tarihî Sinan Paşa Camii Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle Bursalı hayırsever işadamları Ali Yedikardeş ve İbrahim Alagöz tarafından orijinaline uygun hale getirilecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, içerisinde namaz kılmaktan zevk aldığı 500 yıllık mabedi yeniden özgün kimliğine kavuşturacak adımları atmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bursa'yla Kosova'yı bir gördüklerini ve çalışmaları bu doğrultuda sürdürdüklerini belirten Başkan Altepe, "Kosovalı ve Kaçanikli yöneticilerin tek talebi, bölgelerinde bulunan tarihî eserlerin Osmanlı'nın gerçek sahibi uzman eller tarafından restore edilmesiydi. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, Bursalı hayırsever işadamlarımızın desteğiyle çalışmalara başladık. 'İşin en güzeli, en kısa zamanda bitenidir' diyoruz. İnşallah en geç önümüzdeki yıl bu camiyi avlusu ve çevre düzenlemeleriyle beraber tamamlayarak, açılışa hazır hale getireceğiz. Kosova için kültürümüz için hayırlı olsun." dedi. Balkan ülkelerindeki tarihî eserlerin ayağa kaldırılmasıyla ilgili projelere hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Başkan Altepe, "İnşallah 15 gün sonra, Üsküp'teki Rıfai Dergahı ve Gazi Baba Türbesi'nin rekonstrüksiyon çalışmalarına start vereceğiz. Hemen ardından, Cuba şehrinde okul projesi ve meydan çalışmalarını başlatacağız. Daha sonra da Bulgaristan-Çepintsi'deki büyük bir caminin onarımını, Kirkova'daki tarihî bir caminin restorasyonunu gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise yüzyıllar boyunca minarelerinden ezan okunan, Müslümanların ibadetleriyle şenlenen tarihî Sinan Paşa Camii'nin restore edilerek nice 500 yıllar daha yaşatılmasına zemin hazırlamanın önemli bir adım olduğunu söyledi.

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnova ile Kaçanik İslam Birliği Başkanı Dr. Besim İlizy de tarihi Sinan Paşa Camii'nin restore edilmesinin ulusal hakimiyetin korunması açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti. Restorasyon çalışmaları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür eden Tırnova ve İlizy, Kosova'nın tam bağımsızlık yolunda Türkiye'nin de desteğiyle emin adımlarla ilerleyeceğini vurguladı.

zaman