- Kabristana Giderken Okunacak Dualar

Adsense kodları


Kabristana Giderken Okunacak Dualar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 12 December 2011, 07:52 pm GMT +0200
35- Kabristana Giderken Okunacak Dualar Ve Orada Yatanlara Dua Etme


893- Hz. Âişe (r.anhâ)'dan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.), Aişe'nin yanında gecelediği zaman gecenin sonunda Medi­ne kabristanı Bakî'ya çıkıp orada:

“Es-Selâmu aleykum dâre kavmin mu'minîne ve etâkum mâ tûadûne ğaden mueccelûne ve innâ inşâallâhu bi-kum lâhikûne. Allahümme'ğfir liehli Bakît'l-Ğarkad”; Ey Müminler diyarı! Selâm sizin üzerinize olsun! Size yarın verileceği vaad olunan şey verilmiştir. bekletilmektesiniz, inşallah biz de size katılacağız. Allah’ım! Bakî'i Ğarkad'da yatanlari bağışla!” buyururdu.[1245]

894- Büreyde (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.), sahabiler kabristana çıktıkları zaman onlara nasıl ne söyle­yeceklerini öğretirdi. Onlardan birisi:

“Es-Selâmu aleykum ehle'd-diyâri mine'l-mü'minîne ve'l-muslimîne ve innâ inşâallâhu le-Iâhikûne es'elullâhe lenâ ve lekumui-âfiyyete; Selam size ey bu diyarın mü'min ve müslüman halkı! Bizler de inşallah yakında size katılacağız. Allah'tan bize ve size afiyet dilerim!” derdi. [1246]

Açıklama:

Hadis, kabir ziyaretine gidildiğinde yada oradan geçilirken bu duayı yapmanı müstehab olduğuna delalet etmektedir.

Malikiler dışında Hanefilere, Şafiilere ve Hanbelilere göre mezar başında yada mezarlığa girildiğinde Kur'an okmakta bir sakınca yoktur, hatta müstehabtır. Sadece Malikilere göre mezar başında Kur'an okumak mekruhtur.

Hanbeli mezhebi kitaplannın önde gelenleri içerisinde yer alan “Muğnî”de konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer almaktadır: “İmam Ahemd'in şöyle dediği rivayet edilmiştir: Mezarlığa girdiğin zaman üç defa Ayetel'-Kürsî ile İhlas suresini oku. Sonra da:

“Allahım! Bunun sevabı, Şu mezarlık halkınadır” de. Ölülere dua, istiğfar, sadaka ve hac gibi hayrlı işlerin sevabının bağışlanmasında bir görüş ayrılığı bilmiyoruz. Ahmed:

“Ölüye, hayrın her çeşidi ulaşır. Çünkü bu hususta rivayet edilen naslar vardır” demiştir.


[1245] Nesâî, Cenaiz 103; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/180.

[1246] Nesâî, Cenaiz 103; İbn Mâce, Cenaiz 36 1547.